6 tips om te stoppen met ‘moeten’

1229

In onze cultuur lijkt het bijna normaal dat alles zich in hoog tempo afspeelt en er een bijna constante stroom van verplichtingen is. Wie herkent zich hierin: dat je op zaterdagavond niet één feestje of afspraak hebt staan, maar drie?! En dat je ook naar alle drie de feestjes “moet”. Of dat je bijkletsen met een vriend(in) combineert met het brengen en halen van je kind naar sport en op de terugweg nog een boodschap doet?

Op zich niets mis mee, maar tel daarbij op de constante stroom van informatie via whatsapp, nieuwsflashes e.d. via je telefoon en het wordt toch al gauw een constante brij van “moeten”.

Niets-moeten (ook van jezelf) is voor sommige mensen een veroorzaker van onrust, want dat moeten zit als een soort van standaard in je hoofd. Heb je dat wel eens meegemaakt. Dat jij aan iemand vroeg wat heb jij dit weekeinde gedaan en dat diegene dan antwoorde “niets, heerlijk even geen afspraken”. Wat dacht jij toen? Dat diegene gek is, een grapje maakte of op zijn minst een niet zo’n interessant leven heeft?

Wat maakt dat jij zoveel moet van jezelf. Wat is het dat jij niets-moeten niet als een kadootje ziet? Sta eens stil bij de verplichtingen die je aangaat: is het strikt noodzakelijk dat je deze afspraak maakt, en zo ja is het een afspraak die energie geeft? En niet onbelangrijk: past deze afspraak bij de overige zaken die op jouw agenda staan? Is er voldoende ruimte in je agenda om niets te doen, of iets voor jezelf?

Want het klinkt misschien lekker energiek een weekeinde vol afspraken en verplichtingen, maar daarmee worden ook de leukste afspraken toch een soort van moeten, en van moeten geniet je nu eenmaal minder dan van willen. En daarmee doe je dus niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen tekort. Van moeten ga je in je hoofd zitten en heb je minder aandacht voor wat en wie er om je heen is.

Als je een personal-organizer vraagt hoe je ruimte in je huis creëert, krijg je de tip om voor ieder nieuw object dat je toevoegt aan je huis, ook iets weg te gooien. Dat houdt de boel in evenwicht. Misschien is dat ook een goede tip om toe te passen bij afspraken en verplichtingen. Als je een afspraak toevoegt, dan zul je er dus ook één moeten schrappen: dat houdt de boel in evenwicht.

Maar wat maakt het zo moeilijk om afspraken in balans te houden? Ben je bang om iets te missen? Bang om anderen teleur te stellen? Bang om voor jezelf te kiezen? Als je van alles moet, is er ook geen tijd om daar eens over na te denken. Terwijl je best weet dat als je zo doorgaat de balans in je leven steeds verder te zoeken is.

Daarom 6 tips om het moeten los te laten:

  1. Denk eerst na voor je ergens ja tegen zegt. Vraag bedenktijd en zeg daarna pas of je aan de afspraak of verplichting wilt of kunt voldoen.
  2. Weest realistisch in het maken van afspraken. Drie feestjes op één avond? Nee dat is niet realistisch.
  3. Zeg je nee of iets af: sorry zeggen is niet nodig. Jij maakt je eigen (verantwoorde) keuzes.
  4. Schakel hulp in als dat nodig is. Hulp is dichterbij dan je denkt.
  5. Wees lief voor jezelf, zoals je ook voor anderen bent
  6. Verander het woord moeten in willen of kunnen. Dat klinkt niet alleen vriendelijker voor jezelf, maar maakt ook dat je anders naar je afspraken kijkt.
Vorig artikelWord je burn-out van hard werken?
Volgend artikelKlaag jij wel genoeg?
Henny Lemstra
Henny Lemstra begeleidt mensen die door verlies (van bijv. werk of gezondheid), stress of burn-out de grip op hun leven - tijdelijk - zijn kwijtgeraakt, en de regie weer terug willen. Dit doet zij door middel van individuele coaching, workshops en thema-wandelingen waarin zij coaching, natuur en mindfulness combineert.