Afkicken van een drugsverslaving vraagt om ontzettend veel discipline. Bovendien kom je jezelf tijdens de weg naar echt clean zijn meerdere keren tegen. Misschien ontdek je zelfs dingen over jezelf die je nooit hebt geweten. Of problemen en ervaringen uit het verleden waar je nooit van had gedacht dat ze je nu nog dwars zouden zitten. Een drugsverslaving kan door meerdere dingen getriggerd worden. Stress staat bij de meeste mensen toch wel op nummer één. En daar ontstaat direct een groot probleem, want we leven nu immers in zeer stressvolle tijden. Voor iedereen.
Afkickkliniek Fundamentum ontvangt dan ook regelmatig berichten van ex-verslaafden die bang zijn voor een terugval en houden zelfs rekening met de opkomst van heel wat nieuwe verslaafden zodra de crisis op haar einde loopt.
Ben jij al eens eerder afgekickt van een drugsverslaving en ervaar je door de coronacrisis meer stress dan normaal, waardoor je bang bent voor een terugval? Dan zijn er gelukkig genoeg dingen die je kunt doen om een enorme terugval te voorkomen. Hier volgen 3 tips van deskundigen om clean te blijven tijdens deze coronacrisis.
1. Het probleem erkennen
Zoals bij iedere verslaving is het allereerst belangrijk om het probleem te erkennen. En dan niet alleen het probleem zelf, maar ook het risico op een terugval. Als je merkt dat je door stress weer dreigt terug te vallen, erken dit dan en bespreek het met je naasten. Door een potentiële terugval bespreekbaar te maken, kan je eerder hulp krijgen. Bovendien kan het je ook weer versterken als je jouw angsten deelt met naasten.
Zijn er geen mensen in je omgeving die je om hulp kunt vragen of om je angsten mee te bespreken? Leg dan contact met een verslavingsarts of een arts die jou al eerder heeft geholpen tijdens het afkicken drugs.
2. Kom in beweging
Door de coronacrisis zijn mensen massaal ongezonder gaan leven. We zijn meer gaan snoepen en veel minder gaan bewegen. Het begrip coronakilo’s is dan ook niet zomaar uit de lucht komen vallen. Nu we echter alweer een jaar met het virus leven, moeten we ook gaan beseffen dat nog heel lang ongezond leven geen goed idee is. Waar sommige mensen misschien naar extra snacks grijpen, is de kans groot dat jij als ex-verslaafde eerder weer naar de drugs grijpt. Uit pure verveling of stressgevoelens. Daarom is het belangrijk dat je je gedachtes een beetje kunt verzetten en in beweging komt.
Tijdens het sporten maak je een gelukshormoon aan. Hierdoor is sporten niet alleen heel prettig, maar werkt het zelfs een beetje verslavend. Hier kun je op in spelen door bij het gevoel om drugs te gebruiken eerst te gaan sporten. Hierdoor zakt dat gevoel vast snel weer af, omdat je lichaam op een andere manier ‘beloond’ wordt. Bovendien zijn er nog genoeg dingen die je kunt doen tijdens deze crisis. Denk aan hardlopen, wielrennen of het doen van oefeningen thuis. Zelfs een rondje wandelen
kan al zeer effectief zijn.
3. Fouten maken mag
Het is echt niet erg als je een keer een misstap maakt. Ook dat hoort bij het proces van genezing. Het gevaar ligt hem vooral in het feit dat het vaak niet bij dit ene foutje blijft. Vaak ga je na die ene fout net zo lang door en val je zó hard terug, dat je mentaal en fysiek eigenlijk helemaal niet meer kan en echt weer deskundige hulp nodig hebt om clean te worden.
Daarom is het belangrijk om jezelf niet direct allerlei schuldgevoelens aan te praten wanneer je een keer een misstap maakt. Besef goed dat dit er ook bij hoort en bel na die misstap direct met je behandelaar of begeleider. Zo hou je de gevolgen binnen de perken en voorkom je een zware terugval. Ook tijdens de coronacrisis draaien de afkickklinieken immers gewoon door.
Fundamentum is een behandelcentrum die je zo snel en veilig mogelijk door je afkick heen helpt. Zij voorzien je van een optimaal behandeladvies voor vervolgbehandelingen om uiteindelijk een definitief punt achter je verslaving te zetten.
Kijk op de website van Fundamentum en lees wat zij te bieden hebben.
√ geen wachtlijsten, altijd snel een afspraak
√ behandeling volledig vergoed
√ 7 dagen per week, 365 dagen per jaar open