Als je alles doet ‘zoals het hoort’ brand je jezelf op

1970

Heb je vaak het gevoel dat anderen en de maatschappij van alles van je verwachten? Dat je op tijd moet komen, dat je de juiste spullen bij je hebt, dat je gepast gekleed gaat en dat je goed voorbereid bent op elke afspraak. Terwijl je misschien van jezelf niet zo georganiseerd bent. Hierdoor ben je vaak bezig met ‘zoals het hoort’.

Je hebt alle juiste documenten bij je, maar bent net weer voor de zoveelste keer 10 minuten te laat. Je had een rapport in moeten leven op je werk maar dacht dat het een week later moest zijn. Terwijl je jezelf juist heel erg onder druk zet om aan alle verwachtingen van de mensen in jouw omgeving en de maatschappij te voldoen. Je voelt je klem gezet door de druk die al die verwachtingen opleveren.

Het kost je enorm veel energie om dit vol te houden. Daarnaast heb je het gevoel dat hoe je ook je best doet, het je nooit helemaal lukt. Je rent overal achteraan om alles geregeld te krijgen. En ondanks dat je zo je best doet, lukt het nog vaak allemaal niet. Hierdoor voel je je ook nog onzeker. Je past je al zo aan aan alles en iedereen dat je niet eens meer het gevoel hebt dat je nog jezelf kunt zijn.

Misschien heb je een grote creativiteit en ben je goed in het ‘out of de box’ denken. En ben je minder goed in structuur, waardoor je chaotisch kan overkomen. Misschien ben je iemand die intuïtief is maar in een omgeving werkt waar anderen vooral verstandelijk werken, waardoor je vaak buiten de groep valt. De kunst is vooral om jezelf te zijn en te geniet van jouw kwaliteiten, in plaats van te willen zijn zoals een ander is. Misschien ben je als kind vaak aangesproken op wat je niet was en kreeg je daardoor het gevoel dat je niet mag zijn zoals je bent.

Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Jij hoeft dus niet ui te blinken in dingen waar mensen in jouw omgeving goed in zijn. Sterker nog in een team is het juist goed als je verschillende soorten mensen met verschillende soorten talenten hebt. Op deze manier vul je elkaar aan als team en kan een team juist optimaal functioneren. Richt je dus vanaf nu op jouw kwaliteiten en sterke punten!

Soms denk je dat anderen dingen van je verwachten, maar is dat ook echt zo? Soms zit dat anders in elkaar dan je denkt. Omdat één iemand ooit heeft gezegd dat hij of zij iets niet leuk aan je vond, wil dat niet zeggen dat iedereen dat denkt. Als je echt wilt weten hoe iemand ergens overdenkt, vraag er dan gewoon naar. In je hoofd bedenk je misschien de meest rare dingen, als je er naar vraagt weet je hoe het echt zit, en dat geeft rust.

Groei is prima maar je kunt jezelf niet in een keurslijf van een ander persen. Stop dus met ontkennen van wie jij bent. Stop met proberen om iemand anders te willen zijn. Stop met ‘doen zoals dat hoort’. Dit gaat allemaal ten koste van jouw rust en geluk. En bezorgt dit je ook nog onnodig veel stress en frustratie. Dit zorgt er ook voor dat je werk zoekt wat past bij wie je bent. Als creatief persoon ben je bijvoorbeeld veel beter af als ontwerper dan als boekhouder bijvoorbeeld.

5 tips om ‘zoals het hoort’ achter je te laten

  • Je hoeft je niet te gedragen, zoals het hoort, maar zoals je bent. Wat een ander ook ooit tegen je heeft gezegd, je bent nu volwassen en kunt dus zelf bepalen hoe je wilt zijn;
  • Bevrijd jezelf uit je keurslijf door zelf te bepalen wat je belangrijk vindt. Onderzoek je eigen leefregels en besluit welke je nog wel en welke je niet langer wilt houden. Zoals: “Ik moet altijd op tijd komen”. Of: “Ik moet goed voorbereid op een vergadering verschijnen”, of “Mijn huis moet altijd netjes aan kant zijn;
  • Wordt je bewust van jouw kwaliteiten. Maak een lijst met jouw kwaliteiten, waar ben je goed in?;
  • Vraag je af hoe belangrijk de dingen nu echt zijn waar je minder goed in bent. Vraag desnoods aan anderen of zij inderdaad van je verwachten wat jij denkt dat ze van je verwachten. Alleen zaken waar je echt mee in de problemen komt kun je dan als verbeterpunten nemen;
  • Richt je meer en vaker op jouw kwaliteiten. Hoe kun je ze meer inzetten? Zodat je ervaart dat je ergens goed in bent en zo een tevredener gevoel over jezelf krijgt.

Toen ik Saskia voor het eerst sprak viel het me op dat ze continu vertelde over wat anderen van haar verwachtte en wat anderen ergens van vonden. Ze wist me ook te vertellen wat ik van haar zou denken, terwijl ik dat prima zelf kan ?. Zo maakte zich bijvoorbeeld druk om wat anderen dachten als ze haar huis niet altijd op orde had. Het was belangrijk voor haar om alles te doen zoals het hoort. Toen ze eenmaal doorhad op deze manier vooral leefde volgens de meningen van anderen, ging ze meer nadenken over wat ze zelf nu eigenlijk wilde. Ze kreeg hierdoor veel meer rust. Ze liep niet langer op haar tenen en kon ook meer genieten van dingen.

Dus maak je niet langer druk over hoe dingen volgens anders horen, en leef meer vanuit wat jij wilt. Je laat hiermee dat wat anderen van je verwachten achter je. En bevrijd jezelf uit een keurslijf waar je in gevangen zat. Dit zal je enorm veel energie besparen. Je loopt niet langer op je tenen. Krijgt een beter gevoel over jezelf. En richt je meer op jouw kwaliteiten zodat het leven een stuk leuker wordt.

Vorig artikelBoekrecensie: Van Big Bang tot burn-out
Volgend artikel5 manieren om het overdenken en piekeren te minderen.
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.