Bang in het donker: waar komt dit vandaan en wat kun je eraan doen?

2356

Bang zijn in het donker. Veel kinderen hebben hier last van, maar het is niet iets wat alleen bij kinderen voorkomt. Ook is het niet iets om je voor te schamen. De angst komt namelijk voort uit logische redenen en kan voor veel stress zorgen. Wij vertellen je waar de angst vandaan komt, hoe het iemands leven kan beïnvloeden en wat je er aan kunt proberen te doen.

Waar komt de angst vandaan?

Bang zijn in het donker (Nyctofobie) komt vaker voor dan je misschien denkt. Veel mensen zijn een beetje huiverig in het donker. Zo willen we liever niet zonder licht door huis lopen en houden veel mensen hun voeten ‘binnenboord’ wanneer we gaan slapen. Nyctofobie gaat echter een stapje verder en dit is volgens onderzoekers vooral te wijten aan een sterke fantasie. Door deze fantasie kun je gaan nadenken over wat er zich allemaal wel niet onder je bed kan schuilhouden of wat er achter de kastdeur zit.

Natuurlijk weet je wel dat er helemaal niets engs in je kamer zit. Nyctofobie heeft dan ook geen relatie tot rationeel denken. Het heeft meer te maken met emoties. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door onverwerkte emoties zonder dat je hier erg in hebt. Welke oorzaak hier ook aan ten grondslag ligt, het is belangrijk om deze te bestrijden.

Hoe beïnvloedt Nyctofobie je leven?

Nyctofobie kan effect hebben op veel aspecten in je leven, zoals je relatie. Jij wilt per se met het licht aan slapen, terwijl je partner hier gek van wordt. Ook kan het invloed hebben op je energierekening wanneer je de hele nacht een lamp aan laat staan. Als je angst in het donker erg ver gaat kan deze bovendien emotionele en fysieke klachten tot gevolg hebben. Zo kan het veel stress geven, niet alleen ‘s nachts, maar ook gedurende de dag.

Je telt namelijk elke dag de uren af voor het weer donker wordt, voor je misschien ruzie krijgt met je partner en je wakker ligt van al het gepieker en de angst. Nyctofobie kan leiden tot slaapproblemen, transpireren, benauwdheid, duizelingen, en sombere tot zelfs depressieve gedachten. Het kan in principe alle gevolgen van stress met zich meedragen.

Hoe los je de problemen op?

Je kunt enkele gevolgen oplossen door bijvoorbeeld alleen een klein nachtlampje te laten branden om langzaam te wennen aan slapen in het donker. Als je toch het licht de hele nacht wilt laten branden, is het verstandig om voor ledlampen te gaan om de energiekosten zo laag mogelijk te houden. Energieleveranciers vergelijken kan je helpen om een leverancier te vinden die jou een goedkopere deal kan geven. Heb je een hond? Neem deze dan mee in de slaapkamer. Het idee dat een hond beter kan horen dan mensen en waaks is, zal je helpen te kalmeren. Wanneer de hond slaapt weet je namelijk zeker dat er niets onder je bed ligt. Lees tips over hoe je je stress kunt verlagen om zo je emoties beter onder controle te krijgen.

Er zijn behandelmethoden voor Nyctofobie, maar velen lijken niet al te effectief te zijn. Cognitieve therapie kan effectief zijn, maar is wel erg zwaar en stressvol. Al is de de angst in het donker dat ook. Soms wordt antidepressiva voorgeschreven, maar dit onderdrukt enkel de angstige gevoelens en verhelpt dus niet het onderliggende probleem. Acupunctuur heeft voor sommigen wel een groot verschil gemaakt. Wat voor jou de beste oplossing is, ontdek je alleen door het te proberen. Raap al je moed bij elkaar, en begin met het aanpakken van je angst.

Vorig artikelIn 5 stappen weer tot rust komen na een hectische periode
Volgend artikelHoe krijg je een positief gevoel?
Redactie
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.