Cortisol verlagen: hoe kun je zonder medicijnen het niveau omlaag brengen?

1551

Jouw cortisol verlagen, maar dan zonder medicijnen, supplementen of andere producten die je daarbij zouden kunnen helpen? Met 7 handige tips voorkom je een langdurig hoog niveau van dit stresshormoon.

Tip: er zijn allerlei cortisol verlagende middelen beschikbaar. Met de onderstaande tips heb je die ‘verlagers’ niet nodig, omdat je zelf meer balans aanbrengt in het niveau van dit hormoon in jouw lichaam.

Tips om jouw cortisol te verlagen

Met de onderstaande tips kun je jouw cortisolniveau verlagen:

  • Slaap voldoende
  • Vermijd snelle suikers
  • Train intensiever en korter
  • Doe regelmatig ademhalingsoefeningen
  • Vraag om hulp
  • Maak vrije tijd en creëer balans
  • Voorkom relatiestress

Let op: cortisol speelt een belangrijke rol om jouw lichaam extra alert te maken. Dat is fijn tijdens tijdelijke stresssituaties, als je een piekprestatie wilt leveren of tijdens overwerk bij een opdracht die af móet.

Slaap voldoende

Jouw cortisol verlagen? Het is heel belangrijk om voldoende te slapen. Zowel groeihormonen als testosteron bereiken hun piekniveau tijdens de slaap en gelden als belangrijke anti-stresshormonen. Ze voorkomen een te hoog stressniveau, waardoor je meer ontspannen wakker zal worden en je gedurende dag tegen een stootje kan.

Probeer 7 tot 8 uur per nacht te slapen. Ga op tijd naar bed en bouw jouw dag netjes af voordat je gaat slapen. Probeer 2 uur voordat je gaat slapen geen telefoon meer te gebruiken, geen koffie te drinken en geen alcohol te gebruiken.

Tip: heb je last van omgevingsgeluiden en kun je daardoor niet goed in slaap komen? Een paar oordoppen is dan een handige oplossing.

Vermijd snelle suikers

Wil je zonder cortisol verlagende middelen het niveau omlaag brengen? Vermijd dan snelle suikers. Koolhydraten in snoep, koek en andere typisch ongezonde producten worden snel opgenomen. Het lichaam maakt als reactie veel insuline aan, waardoor de bloedsuikerspiegel te veel kan dalen. Als reactie daarop maakt het lichaam stresshormonen aan.

Eet in plaats daarvan liever groenten, zure fruitsoorten en glutenvrije granen of peulvruchten. Die geven hun energie veel meer geleidelijk af, waardoor het lichaam niet hoeft te reageren met insuline en daarna het stresshormoon.

Train intensiever en korter

Veel mensen vinden het fijn om veel te sporten. Dat is goed voor de lichamelijke gezondheid, maar leidt ook tot de aanmaak van meer stresshormonen. Het effect van jouw trainingen kan daardoor eenvoudig teniet worden gedaan. Je kunt jouw cortisol verlagen met supplementen, maar makkelijker is het om jouw manier van trainen aan te passen.

Train bij voorkeur niet langer dan een uur en neem tussen twee trainingen altijd voldoende rust om goed te herstellen. Gebruik een trainingsschema en bouw de inspanningen geleidelijk op, zodat ook jouw lichaam daar goed aan kan wennen.

Tip: beter herstellen van jouw training en jouw cortisol verlagen zonder medicijnen? Eet en drink iets zodra je klaar bent. Gebruik bij voorkeur de producten zoals hierboven beschreven, omdat die hun energie langzaam afgeven.

Doe regelmatig ademhalingsoefeningen

Na een intensief moment is het belangrijk om weer even goed tot rust te komen. Dat kan met cortisol verlagers, maar ook door te oefenen met jouw ademhaling. Heb je bijvoorbeeld overgewerkt, intensief gesport of een andere prestatie geleverd? Neem daarna even de tijd om jouw ademhaling goed onder controle te krijgen.

Je hebt dan geen cortisol verlagende supplementen nodig, maar alleen jouw ademhaling en de belangrijke aandacht daarvoor. Het is de makkelijkste manier om meer balans aan te brengen en daarmee problemen te voorkomen.

Vraag om hulp

Het is iets dat veel mensen over het hoofd zien, maar dat enorm kan helpen als alternatief voor cortisol verlagende medicijnen. Vraag om hulp zodra je er zelf niet uitkomt, bij iemand die je daar goed mee kan helpen. Voorkom dat persoonlijke overtuigingen je in de weg zitten en stel je open om van iemand anders te leren.

Tip: geef aan welke hulp je precies zoekt. Leg uit wat het probleem is, geef aan wat je concreet van de ander verwacht en maak duidelijke afspraken over de manier waarop jullie iets samen oppakken of oplossen.

Maak vrije tijd en creëer balans

Het is goed om hard te werken, hard te trainen en maximale prestaties te willen leveren. Tenminste, zolang je dat in balans brengt met de momenten waarop je vrije tijd hebt en even niets hoeft te doen. Met die vrije momenten voorkom je dat de spanning langere tijd te hoog blijft, zodat het cortisolniveau weer tijdig kan afnemen.

Het werkt net zo goed als cortisol verlagende voeding of speciale kruiden, gewoon door zelf meer balans aan te brengen. Plan zonodig vrije tijd en lees een goed boek. Ga een dagje naar de sauna, probeer te mediteren of neem gewoon een warm bad. Het zijn allemaal uitstekende hulpmiddelen om meer vrije tijd te plannen, balans te creëren en het cortisolniveau te verlagen.

Voorkom relatiestress

Tenslotte, probeer relatiestress te voorkomen. Ontstaan er problemen of dreigt dat het geval te zijn? Probeer er met je partner over te praten of roep er hulp bij in om dat samen te doen. Steeds meer mensen kiezen voor hulp bij hun relatie, zodat ze stress kunnen voorkomen en het cortisolniveau niet te hoog oploopt. Het is een uitstekende methode om meer balans aan te brengen en de stressniveaus onder controle te houden.

Beter in balans zonder cortisol verlagende middelen

Wil jij beter in balans zijn en jouw cortisol verlagen? Dat kan zonder speciale middelen, kruiden en medicijnen, door gebruik te maken van de bovenstaande tips. Het helpt je om de stress symptomen te herkennen en beter onder controle te krijgen, zodat je daar in het dagelijks leven veel minder last van hebt.

Vorig artikelVermoeidheid – hoe krijg je meer energie?
Volgend artikelDe Stressjungle
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.