10 tot 15 procent van de mensen maakt tenminste eenmaal in zijn leven een ernstige depressie mee. Maar wanneer spreken we over een depressie? En wat kun je hiertegen doen?
In deze blog lichten we toe wat een depressie is. We bespreken de verschillende vormen en symptomen van depressie en benoemen de meest voor de hand liggende oorzaken. Verder lichten we de invloed van stress op een depressie toe en bespreken we mogelijke behandelingen die helpen bij het omgaan met depressies.
Wat is een depressie?
Een depressie wordt omschreven als een langdurige neerslachtige stemming, (minstens twee weken), waarbij je slecht slaapt, vaak piekert en snel prikkelbaar bent. Meestal ervaar je ook klachten op je werk in de vorm van concentratieproblemen en het ontbreken van plezier tijdens het werken.
Een depressie komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en uit zich met name in het ontbreken van levenslust. Er zijn verschillende vormen van depressie, deze bespreken we hieronder.
Vormen van depressie:
- Manisch-depressief: deze vorm is te herkennen aan de extreme stemmingswisselingen. Het ene moment ben je heel somber en negatief (depressie), het andere moment ben je extreem vrolijk (manie).
- Postpartum of Postnanale depressie: beide termen betekenen ‘na de bevalling’. Deze vorm van depressie kan opspelen bij vrouwen na het krijgen van een kind. Vrouwen zijn dan maandenlang somber en prikkelbaar.
- Chronische depressie: de symptomen en verschijnselen zijn doorgaans minder hevig dan bij een normale depressie. Toch kan een chronische depressie zwaar zijn, omdat je er meerdere jaren last van kunt hebben.
- Seizoensgebonden depressie: deze vorm van depressie uit zich bij specifieke seizoenen. In de herfst en in de winter hebben mensen hier vaak last van door een gebrek aan zonlicht.
Symptomen van depressie
De symptomen die bij alle vormen van depressies het meest voorkomen, zijn:
- concentratieproblemen
- vergeetachtigheid
- afname van levenslust
- afname van eetlust of eetproblemen
- afname van sekslust
- verlies van energie
- denken aan zelfdoding
Oorzaken van depressie
Er zijn meerdere oorzaken die kunnen leiden tot een depressie. We bespreken deze hieronder.
Traumatische ervaring
Tegenslagen in je leven kunnen leiden tot een depressie. Mensen die traumatische jeugdervaringen hebben gehad, kunnen later in het leven last krijgen van een vorm van depressie. Dit hangt af van je persoonlijkheid en de mate waarin een trauma wel of niet verwerkt is. Verder speelt je sociale omgeving een belangrijk rol.
Erfelijke factor
Sommige families hebben een grotere kans op het krijgen van een depressie dan andere. Dit komt door een erfelijke factor die in de familie zit.
Persoonlijkheid
Het verschilt per persoon of je gevoelig bent voor een depressie. Iemand met een vrolijke en sociale persoonlijkheid, zal minder snel een depressie krijgen. Iemand met een gesloten en gevoelige persoonlijkheid, heeft meer kans op een depressie.
Dit heeft te maken met hoe je als persoon met problemen omgaat en of je deze van je af kunt schuiven. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die angstig in het leven staan, vatbaarder zijn voor depressies.
Stress
Ook stressklachten kunnen leiden tot een depressie. Langdurige stress zorgt ervoor dat je prikkelbaar bent. Hierdoor ben je gevoeliger voor het krijgen van een depressie. Hieronder lichten we de relatie tussen stress en een depressie verder toe.
De relatie tussen depressie en stress
Stel, je belandt in de file terwijl je haast hebt. Dit zorgt voor kortdurende stress, waardoor de stof adrenaline vrijkomt. Echter, als de stress of spanning langer aanhoudt, neemt het hormoon cortisol de functie over van adrenaline. Dit houdt je vervolgens blijvend actief en gespannen.
Langdurige stress of gespannenheid leidt tot frustraties, waardoor je nog meer stress ervaart. Je lichaam zet vervolgens als afweermechanisme lange spanning om in uitputting, waardoor je een somber en lusteloos gevoel krijgt en in een depressie belandt.
Behandeling van depressie
Een depressie kan vanzelf over gaan, maar dit is helaas niet in alle gevallen zo. Hieronder geven we enkele tips en mogelijke behandelingen om van je depressie af te komen.
1. Breng structuur aan in je leven
Om je depressie tegen te gaan is het belangrijk dat je afleiding en positieve energie zoekt. Dit begint met het structureren van je dagen. Structuur kun je aanbrengen door het aanhouden van een vast slaapritme met voldoende slaap, op vaste tijden gezond eten en het regelmatig inplannen van ontspanning en sport.
Daarnaast is het goed om je sociale contacten te onderhouden. Dit kan steun en energie geven. Zorg er verder voor dat je leuke activiteiten onderneemt, die voor afleiding kunnen zorgen, zoals koken of joggen in de natuur.
2. Vermijd teveel stress
Weet je van jezelf dat stress de boosdoener is van je depressie? Probeer stressvolle situaties dan te vermijden en zoek geregeld de ontspanning op om ook je geest rust te geven. Mindfulness en yoga zijn hier goede methoden voor.
Wil je graag hulp bij het omgaan met stress? Volg dan de online cursus tegen stress.
3. Gebruik antidepressiva
Antidepressiva zorgen voor een betere informatieoverdracht tussen cellen in de hersenen. Het remt de heropname van neurotransmitters, waardoor deze langer in de hersenen werkzaam blijven. De klassieke antidepressiva geven mogelijke bijwerkingen zoals een droge mond, een lage bloeddruk en verstopping.
De moderne antidepressiva hebben minder bijwerkingen, maar beginnen pas te werken na enkele weken. Twee op de drie mensen heeft baat bij antidepressiva. Mocht je dit overwegen, bespreek dit dan altijd eerst met je huisarts.
4. Ga van start met psychotherapie
Bij psychotherapie word je, door middel van gesprekken, geholpen bij het omgaan met gevoelens. Bij een milde vorm van depressie wordt cognitieve gedragstherapie toegepast. Deze therapie pakt de hulpeloosheid en negatieve denkpatronen aan.
Veelgestelde vragen
In welke gevallen moet je worden opgenomen voor een depressie?
Opname komt pas ter sprake als er echt geen andere oplossing is en de depressie van zeer ernstige aard is. Je kunt dan worden opgenomen in een ‘rustoord’ of, in de meeste gevallen, op een psychiatrische afdeling. In een psychiatrische kliniek ben je even weg van alle zorgen en kun je je volledig richten op je herstel. Het is je eigen beslissing (in overleg met je huisarts) of je opgenomen wilt worden. Samen met specialisten maak je een plan voor de therapieën en activiteiten.
Hoe kan ik het beste omgaan met iemand die depressief is?
Omgaan met iemand die depressief is, is niet altijd even makkelijk. Door goed te luisteren naar diegene en van tevoren niet te oordelen, ontstaat er een wederzijds begrip. Het geven van adviezen helpt meestal niet, omdat het voor een depressief persoon lastig is om adviezen op te volgen. Wat wel helpt is om aandacht te blijven geven door middel van het geven complimenten of het stellen van luchtige vragen.