Het bed opschudden

569

Met de lente in de lucht is het haast tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Stilaan gaat de mens weer naar buiten en vliegen resultaten van onderzoek ons om de oren. Het beknopte bericht dat het overgrote deel van de zieke werknemers thuis zit zonder medisch aanwijsbare reden bijvoorbeeld, zal bij menigeen een hoop ergernis oproepen. Terloops wordt gemeld dat sprake is van disbalans tussen werk en privé en dat de leidinggevende attenter moet zijn op vroegsignalen van verzuim. Maar het idee dat velen onterecht ziek thuis zitten is gewekt.

Witte jas

Nog steeds is psychisch lijden zoals bij chronische stress en burn-out het geval is in de beleving van menig witte jas iets onbestaand, maar erger is wanneer klachten niet serieus worden genomen. Minder bekend is overigens dat een significant percentage medici, vooral huisartsen, lijdt aan overbelasting en chronische stress. Maar als diezelfde huisarts of een bedrijfsarts middels een vrij eenvoudig vragenlijstje depressiviteit vermoedt bij zijn overspannen patiënt, verwijst hij hem door naar een therapeut, een psycholoog of een psychiater. Gelukkig heeft ander onderzoek aangetoond dat in het geval een psychiater zijn werk met hart en ziel doet, de patiënt daarmee gebaat is. Werkelijk waar!

Schraapzucht

Na jaren te zijn gedreven door schraapzucht blijkt dat een exorbitant salaris niet leidt tot versnelde heling bij de patiënt. Wars van antipsychiatrie, ooit een revolutionaire wending van pillen én praten, wordt de zielzorger gefixeerd in het keurslijf dat zijn kracht allang bewezen heeft. De mens is meer dan alleen een mens. Het kost tijd en geduld om hem te doorgronden en zijn psychisch lijden te verlichten of op te heffen. Dit betekent ook voor andere zorgverleners dat vertrouwen en nabijheid weer terug zijn van weggeweest, een ander issue waarmee de dagbladen kopte. Na een reeks incidenten in de afgelopen decennia is dicht bij de cliënt of patiënt staan een heikel ethisch thema. Zowel de hulpverlener als de klant lopen gevaar.

Professionele distantie

In opleidingen wordt ruimschoots aandacht besteedt aan professionele distantie en hoe te voorkomen dat grenzen worden overschreden. Maar elke zorgprofessional weet dat wantrouwen en afstand een onoverbrugbare kloof is en niet tot verandering van gedrag leidt.
Wat weinig wordt genoemd is de eigen verantwoordelijkheid van de hulpvrager, een interessant onderwerp op weg naar helpende alternatieven voor de overbelaste werknemer.

Geld als motief

Zoals ik al vaak heb aangegeven gaat werkstress meestal niet over het werk. Maar als dat wel het geval is, wanneer arbeid een sta in de weg is om andere problemen of klachten het hoofd te bieden, dan wordt het tijd om het bed eens goed op te schudden. Geld is voor velen een noodzakelijk argument om door te gaan, ook als het ten koste gaat van de patiënt, de cliënt of de eigen gezondheid. Dat suggereert dat er geen keuze is. Heeft u zichzelf weleens afgevraagd wat er gebeurt als u alleen of in samenspraak met uw partner uw leven beziet en de dominerende poen minder overheersend laat zijn?


Advertentie

Echt herstel begint bij een gezonde basis

Wil jij goed herstellen van je burn-out? Met een gezonde basis kun je weer de hele wereld aan.

Coaching en bewegen in de natuur

Bij BoFit herstel je niet alleen met je hoofd, maar ook met je lijf. Door coaching en bewegen in de natuur. Zo zorg je ervoor dat alle facetten van jouw gezondheid meespelen in je herstel. Je herstelt dan op een duurzame manier, zodat je hier je de rest van je leven profijt van hebt.

Na een BoFit-traject:

  • Ontspan en geniet je meer en neem je voldoende tijd voor jezelf;
  • Geef je beter je grenzen aan;
  • Heb je meer regie over je eigen leven;
  • Herken je de stresssignalen van je lichaam op tijd;
  • Kijk je weer positief naar de toekomst;
  • En kun je weer klachtenvrij aan het werk

Herstel bij een betrouwbare organisatie met meer dan 20 jaar ervaring!


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek?
Stress, overspannen, burn-out?
Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

  • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
  • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
  • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
  • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.

Meer informatie >

Vorig artikelIn 5 stappen beter omgaan met kritiek
Volgend artikelStress bij werkende vrouwen: impact op jezelf en je werkomgeving
Eddie van Sliedregt (1963) studeerde agogiek, management en integratieve coaching & counseling. Daarnaast behaalde hij certificaten in gezondheidspsychologie en Nederlands Recht. Hij is freelance docent stressmanagement,. In 2014 verscheen Succes met je stress, voorkom een burn-out.