Hoe je ontslag kunt zien als een kans

201

Ontslagen worden is een gebeurtenis die erg veel stress met zich mee kan brengen. Uit een onderzoek uit 2016 bleek dat ontslag bij de werkgever op nummer 8 staat van de meest stressvolle gebeurtenissen in het leven van mensen. Het kan echter iedereen overkomen. Binnen veel bedrijven zijn de werknemers slechts een nummer en kan een reorganisatie het verlies van je baan betekenen. Ook al was je nog zo goed in je werk.

Financiële problemen

Een ontslag betekend vaak een hoop (financiële) onzekerheid en ook een periode waarin veel geregeld moet worden. Zo zal je werkgever een transitievergoeding berekenen en je meestal aanmoedigen om zo snel mogelijk hiermee akkoord te gaan. Het is echter verstandig om je vakbond of een andere instantie om advies te vragen in deze situatie.

Vervolgens komt er een tijd waarin je op zoek moet naar een nieuwe werkgever en zaken moet regelen zoals een uitkeuring en het contact met het UWV.

Persoonlijke impact

Een ontslag heeft zoals gezegd een grote invloed op iemand. Het kan een klap betekend voor iemand zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde. Veel mensen voelen een vorm van schaamte wanneer ze niet elke dag naar hun werk kunnen. Ze voelen zich nutteloos en afgeschreven in de huidige maatschappij waarin je status vooral afhangt van je baan en je salaris.

Daarnaast kunnen mensen het ook erg moeilijk vinden om thuis te zijn. Verveling kan leiden tot frustratie en wellicht irritaties binnen het gezin. Het is goed om je hier bewust van te zijn en frustraties of irritaties uit te spreken. Gevoelens opkroppen is in deze situatie het slechtste wat je kunt doen. Door ontslag kan je in een rouwproces terechtkomen.

Ontslag als kans

Een andere manier om met een ontslag om te gaan is om het te zien als een kans. Erg veel mensen die na een ontslag uiteindelijk een nieuwe baan vinden, ervaren dit achteraf als positief. Misschien zit je al een lange tijd bij een bepaalde werkgever in een functie die niet (meer) helemaal bij je past. Door geforceerd afscheid te moeten nemen van je baan en op zoek te kunnen naar een nieuwe werkgever en functie kun je wellicht zelf een mooie stap maken in functie en salaris. Nog belangrijk, misschien vind je een baan die veel beter bij je past en een werkgever die je veel meer waardeert.

Een ontslag kan mensen helpen die stap te nemen naar een betere invulling. Een stap die ze zonder het ontslag wellicht nooit zouden durven zetten. Ook kan een periode zonder werk een moment worden van bezinning en de mogelijkheid geven om te overdenken wat je verder wilt in het leven.

Al met al is het goed om te beseffen dat aan een ontslag ook positieve kanten zitten. Een kans om nieuwe wegen te bewandelen en jezelf verder te ontplooien. Wellicht onverwachte wegen met verassend positieve uitkomsten!

Vorig artikelBeoefen compassie en je hebt meer rust
Volgend artikelHoe alles zelf willen doen voor onrust zorgt
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.