Je speelsheid verloren door stress? Zo krijg je het weer terug

Als je veel stress hebt, verlies je ongemerkt je speelsheid. Wat overblijft is een serieuze jij, die vooral doet wat je denkt dat anderen van je verwachten. Om die reden ben je vooral bezig met dingen die ‘moeten’. Voor leuke dingen gun je je namelijk geen tijd. En hierdoor ga je je alleen maar slechter voelen…

Als een vriendin met je naar de bioscoop wil hoor je jezelf zeggen: “Nee, daar heb ik geen tijd voor”. Terwijl je er eigenlijk wel zin in hebt. En als je al eens afspreekt met een vriendin voel je je schuldig dat jullie al lang geen contact hebben gehad. Je voelt je futloos en hebt last van de hoeveelheid prikkels die je hebt als je je onder de mensen begeeft. Het liefst zit je thuis op de bank onder een dekentje.

Je klachten worden alleen maar erger. Je doet zo hard je best en nog blijven er zoveel dingen liggen. Je kunt nergens meer van genieten. Je energieniveau blijft afnemen, de rust is steeds verder te zoeken. Je kunt niet in slaap komen en wordt tussendoor ook wakker. Je gaat steeds negatiever denken, je concentratie vermogen verslechterd en je vergeet van alles.

Door de drukte probeer te steeds efficiënter te zijn, en schrap je de leuke dingen. Je doet geen uitjes meer. Voor je creatieve hobby’s heb je geen tijd, dus daar stop je maar mee. Afspreken met vriendinnen? Je weet niet waar je de tijd en energie vandaan moet halen. Sporten? Dat kan je allang niet meer opbrengen. Herken je dat je denkt dat je belangrijkere dingen te doen hebt en daardoor alle leuke dingen schrapt?

Door weer speelsheid toe te laten ga je meer genieten. Je leven hoeft niet te bestaan uit één groots plichtsbesef. Je bent geen robot, en hoeft dua niet alleen maar dingen te doen die ‘moeten’. Het leven is niet alleen leuker met meer speelsheid, maar het is ook gezonder. Want ieder mens heeft ontspanning nodig.

Het kan in het begin wat onwennig voelen. Maar dat wil niet zeggen dat het niet goed voor je is. Dat wil slechts zegen dat je iets anders doet dan dat je normaal doet. En dat is precies wat je wilt, want je wilt toch ook een ander resultaat dan voorheen?

Niet alles hoeft nuttig te zijn. Sterker nog, daar heeft speelsheid natuurlijk juist helemaal niets mee te maken. Het gaat erom dat je iets doet, gewoon omdat het leuk is! Zodat je er zo van geniet dat je helemaal opgaat in het moment door het plezier. Jij je weer onbezorgd en vrij voelt en dat is heerlijk!

In 7 stappen meer speelsheid en dus meer rust

  1. Zorg dat je nieuwsgierig bent om je speelsheid te herontdekken;
  2. Kijk hoe speels kinderen zijn. Zij zijn de ideale leermeesters op dit gebied omdat ze minder geconditioneerd zijn;
  3. Wat kun je doen dat misschien geen nut heeft, maar je wel heerlijk vindt om te doen?;
  4. Spreek af met jezelf om dit regelmatig te doen;
  5. Hou het leuk en zorg dat het geen ‘to do’-taak wordt;
  6. Zie de humor in van alledaagse dingen;
  7. Geniet vaker van helemaal in het moment zijn!

Een klant van mij had paarden bij huis staan, maar ze bereed ze zelden. Ze had er geen tijd voor, zei ze. Ze was druk met al haar taken. Ze zorgde voor de paarden, voor hun vijf honden, en ze was mantelzorger voor haar moeder, die naast haar woonde. Toen ik haar dag vulling hoorde had ik al snel door dat ze alleen maar taken op haar programma had staan en geen ontspanning. Ik leerde haar hoe ze haar dagen anders kon invullen zodat ze weer kon gaan paardrijden. En daar genoot ze met volle teugen van. Ze bracht nog veel meer positieve veranderingen aan waardoor ze niet alleen haar burn-out maar ook haar depressieve klachten achter zich kon laten.

Dus breng meer speelsheid aan in je leven zodat je de druk en onrust achter je kunt laten. Het is niet de bedoeling dat jouw leven één groot takenlijstje is. Zodra je meer speelsheid toe laat, kun je meer stress afbouwen. Op die manier heb je meer energie, meer rust, meer voldoening en vrijheid. En voel je je eindelijk weer gelukkig!

Vorig artikelDoe ik het wel fout genoeg?
Volgend artikelLaat je stemming niet bepalen door je situatie
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.