Koester je hobby

209

Koester je Hobby

Heb jij een hobby? Een echte hobby? Muziek maken, zingen, pottenbakken of taarten bakken?
Dagelijks spreek ik mensen met een burn-out. Bijna allemaal hebben ze hun hobby’s verwaarloosd, geminimaliseerd of volledig geschrapt. Geen tijd, te moe. De hobby’s die je van oudsher had, je persoonlijke uitlaatklep, gaan onder druk als eerste verloren. Het werk gaat voor. De batterij wordt niet meer opgeladen en dat heeft zijn weerslag op alle levensgebieden.

Geen tijd, te moe

Nummer 1 oorzaak van de burn-out is het gebrek aan herstel. Herstellen is een werkwoord, daar moet je dus wat voor doen. Bewust inplannen, belangrijk genoeg vinden.
Een hobby, daarin kun je even helemaal uit staan. Je neemt afstand van je werk en gaat helemaal op in wat je graag doet. Een andere focus, helemaal in de flow, waarbij je de wereld om je heen even vergeet. Geen kopzorgen, niet hoeven te presteren maar de ruimte voor jezelf. Daar kun je wel even helemaal van bijkomen. Een hobby is een tegenhanger voor je werk. Helemaal belangrijk als het even niet zo lekker loopt, dan heb je dus nog meer aan hobby’s die wel voldoening geven.

Werk-privé loopt door elkaar.

Nu we veel vanuit huis werken is het onderscheid tussen werk en privé steeds wankeler. Je kunt in een bepaalde sleur belanden. Juist in deze tijd heb je de structuur nodig, een tijd om te werken en een tijd om met heel andere dingen bezig te zijn. Dat vraagt om vindingrijkheid om te kijken wat er binnen de beperkingen en maatregelen wel mogelijk is.

‘Als je gelukkig wil worden moet je iets doen waar je gelukkig van wordt’
(Johan Cruijff)

Bij de mensen die ik coach zie ik dat wanneer verloren gegane hobby’s (laagdrempelig) opgepakt worden weer enthousiasme ontstaat. Dan hoor ik: ‘Het voelt goed, geeft lucht. Er is meer ruimte dan ik dacht. Ik mag het mijzelf gunnen. Stom eigenlijk, het kan best.’
Actief een hobby beoefenen is goed voor je levensgeluk. Voor je hobby kun je het beste gericht tijd vrij maken i.p.v. zien hoe de dag loopt.
Dus koester je hobby.!

Wil je meer weten? Kijk dan op mijn website. Nu ook online mogelijkheden.

------------------------------------------------------

8-weekse MindFulness MBSR training in 5 dagen!

Advertentie - Geen 8 weken 2,5 uur per week maar 5 dagen intensief een MindFulness training incl. GRATIS 8 weken online coaching. Sneller resultaat en net zo effectief. De '5-daagse MindFulness training' van MindFulGenieten is een praktische 5 daagse training met vele praktische handvatten om gelijk in je dagelijkse leven toe te passen.
Bijna 400 mensen hebben al een mindfulness training gevolgd bij MindFulGenieten en uitstekende blijvende resultaten geboekt! Begin nu met jouw verandering in je eigen leven. >