Koud douchen; onzin of nuttig?

1003

Eens in de zoveel tijd komt er weer een nieuwsartikel of een onderzoek voorbij over dit onderwerp. Koud douchen zou een positief effect moeten hebben op je gezondheid. Wat is de invloed op stress?

De voordelen die genoemd worden zijn talrijk. Zo zou koud douchen onder meer je meer energie geven, je immuunsysteem verbeteren en gewrichtspijnen verlichten. Het AMC heeft dit effect onderzocht en kwam ook tot een positieve conclusie. De controlegroep die elke dag een koude douche name had tot 29% minder ziekteverzuim. Dat is aanzienlijk. Hoe zou dit toch komen? De onderzoekers zijn er nog niet helemaal uit, ook is het onderzoek van AMC te beperkt en gestuurd om daar harde conclusies uit te trekken.

Koud douchen en sporten

Wanneer je het goed beredeneert, is het echter helemaal niet zo vreemd dat koud douchen bepaalde positieve effecten heeft. In een bepaald opzicht is het namelijk goed te vergelijken met sporten. Net als met sporten zet je met koud douchen je lichaam aan het werk. Je lichaam krijgt een kleine stressreactie en reageert hierop door positieve hormonen aan te maken. Ook gaat je hartslag omhoog en dit verhoogt de doorbloeding.

Een betere doorbloeding en een tijdelijk hogere hartslag heeft weer allerlei gezondheidsvoordelen tot gevolg. Nadat je uit je inloopdouche stapt zal je lichaam zich door de stressreactie gaan wapenen voor een volgende stressreactie. Dit is hetzelfde effect wanneer je door een inspanning je lichaam een prikkel geeft. Door je lichaam te laten herstellen van de prikkel zal deze sterker worden en kun je er de volgende keer beter tegen.

Geen nadelen?

Heeft koud douchen dan helemaal geen nadelen? Ook hierin zou je de vergelijking kunnen maken met sporten. Uiteindelijk is het toch een inspanning voor je lichaam. De kachel gaat aan in je lichaam en de systemen worden aan het werk gezet. Voor gezonde mensen is dit prima. Wanneer je echter ouder bent of wellicht oververmoeid kan dit net teveel van het goede zijn.

Zonder goede wetenschappelijke onderbouwing, is het dus toch oppassen wanneer je net in de kritieke fase van je burn-out zit. Op dat moment is rust het devies en is iedere vorm van inspanning of extra prikkels vaak teveel. Het doorbreekt op dat moment het herstel waardoor dit nog langer kan duren. Wanneer je echter een stukje verder bent in je herstel en een kleine wandeling al onderdeel is van je herstel, kan een koude douche je waarschijnlijk wel een klein duwtje in de juiste richting geven.

Het kan dus geen kwaad om in die fase ermee te experimenteren. Wanneer het goed voelt, kun je er gewoon mee doorgaan. Zoals vaak geadviseerd bij een burn-out is het verstandig om in de gaten te houden wat goed voor jouw werkt en wat je teveel energie kost. Ook in dit geval zal het voor iedereen anders zijn en is het belangrijk dat je zelf onderzoekt of dit jouw helpt.

Vorig artikelVoel jij je schuldig voor je burn-out? Onzin!
Volgend artikelCortisol bij stress: wat is de functie van dit stresshormoon?
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.