Heb je weleens last van duizeligheid, zie je zwarte vlekken, of val je af en toe flauw? Misschien heb je dan last van een lage bloeddruk. In deze blog leggen we uit wat een lage bloeddruk betekent. We bespreken de verschillende oorzaken en in welke mate stress een rol kan spelen. Als laatst, benoemen we meerdere oplossingen wat je kunt doen tegen een lage bloeddruk.
Wat is een lage bloeddruk?
Bij de meeste mensen is de bloeddruk rond de 120 bovendruk en 80 onderdruk. Als je bloeddruk lager is, wordt er gesproken van een lage bloeddruk (hypotensie). Het kan zijn dat je een lage bloeddruk hebt zonder dat je je er bewust van bent.
Lage bloeddruk versus hoge bloeddruk
Het hebben van een lage bloeddruk is doorgaans gezonder dan een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk geeft namelijk een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Mensen met een lage bloeddruk zijn juist vaak in een goede conditie, hoewel het wel zorgelijk is als je bloeddruk ineens daalt door bijvoorbeeld bloedverlies of als je bloeddruk extreem laag wordt.
Symptomen
Het verschilt per persoon welke symptomen zich uiten bij een lage bloeddruk. De meest voorkomende symptomen zijn:
- misselijkheid
- flauwvallen
- sterretjes of zwarten vlekken zien
- ruis horen
- koud of warm lichaam
- vermoeidheid
- duizeligheid
- depressie krijgen
Flauwvallen
Een lage bloeddruk merk je vaak bij het opstaan. Als je niet op tijd terug gaat zitten, kun je flauwvallen. Vooral ‘s ochtends is de bloeddruk altijd wat lager dan overdag. Als je opstaat of bukt en omhoog komt, voel je vaak binnen een paar seconden dat je licht wordt in je hoofd. Je gezichtsveld wordt hierbij langzaamaan zwart, je voelt tintelingen in je gehemelte en vingers, het geluid om je heen valt weg en je lichaam voelt slap.
Vaak trekt deze duizeligheid snel weg zodra je laag op de grond zit of ligt. Soms kun je flauwvallen en kan het enkele minuten duren voordat je bijkomt.
Bloeddruk meten
Als je wilt weten of je klachten komen door een lage bloeddruk kun je je bloeddruk laten meten. Je kunt hiervoor langs je huisarts gaan, maar ideaal is het om het thuis zelf te doen. Bij de huisarts ben je vaak meer gespannen dan thuis en is je bloeddruk daardoor hoger.
Je kunt zelf een bloeddrukmeter aanschaffen. Meestal is het een band die je om je arm plakt die zichzelf opblaast en vervolgens je bloeddruk meet.
Oorzaken van een lage bloeddruk
Er zijn verschillende oorzaken die leiden tot een lage bloeddruk. De meest voorkomende benoemen we hieronder.
Uitdroging van je lichaam
Uitdroging kan komen door diarree, hoge temperaturen en zoutgebrek. Je lichaam moet een stabiel zoutgehalte hebben, zodat het voldoende water kan opnemen. Door onvoldoende zout transpireert je lichaam meer water dan dat het opneemt en raak je uitgedroogd.
Veel bloedverlies
Veel bloedverlies kan een lage bloeddruk geven, omdat de druk afneemt om het bloed rond te pompen. Dit komt vaak voor bij heftige menstruaties of inwendige en uitwendige bloedingen.
Zwangerschap
Bij de zwangerschap komt het vaak voor dat je als vrouw een lage bloeddruk krijgt. Je bloedsomloop wordt namelijk vergroot, omdat die van je baby eraan wordt verbonden. Zodra je baby wordt geboren zal je eigen bloeddruk weer normaal worden.
Hartritmestoornissen
Soms kan er een aanleiding zijn voor je lage bloeddruk, zoals hartritmestoornissen. Bij een lage bloeddruk door hartritmestoornissen is de hartslag minder dan 50 slagen per minuut. Dit heet brandycardie. Het hangt van het soort afwijking van je hartslag af of hartritmestoornissen ernstig zijn of niet. Ook andere hartfalen kunnen een rol spelen.
Overige oorzaken voor een lage bloeddruk zijn:
- Bijwerkingen van medicijnen
- Bloedarmoede
- Hoge lichaamstemperatuur
- Lage bloedsuikerziekte
- Ernstige infecties
- Ernstige allergische reactie
- Maag- en darmproblemen
- Stress
De relatie tussen een lage bloeddruk en stress
We gaan hier dieper in op de oorzaak stress, omdat stress zowel een oorzaak als gevolg kan zijn van een lage bloeddruk.
Stress en het lichaam
Stress heeft een grote invloed op je lichaam. Het beïnvloedt je organen, je hormonen, je ademhaling en hart- en bloedvaten. Dit heeft vervolgens een negatief effect op je slapen, je spijsverteringskanaal en je hormoonhuishouding, waardoor je bloeddruk omhoog gaat. De verhoging van de bloeddruk is echter tijdelijk, daarna zorgen bovengenoemde factoren dat de bloeddruk juist lager wordt en je vermoeid raakt.
Stress door een lage bloeddruk
Ook kun je door een lage bloeddruk stress krijgen. Je voelt dat er wat aan de hand is met je lichaam en je maakt je daar zorgen over. Stress maakt je alerter voor klachten en je zult dus ook sneller last hebben van je lage bloeddruk.
Vind je het moeilijk om van je stress af te komen? Deze online cursus over het tegengaan van stress kan je hierbij helpen.
Oplossingen tegen een lage bloeddruk
Je kunt zelf veel doen om te zorgen dat je minder last hebt van een lage bloeddruk. Vooral je levensstijl en voeding zijn van belang, hieronder benoemen we de mogelijke oplossingen.
Eet en drink genoeg voor een stabiel zoutgehalte
Je lichaam moet een stabiel zoutgehalte hebben, zodat je voldoende water kunt opnemen. Dit doe je door gezond te eten en vooral ook genoeg water te drinken. Let wel op: Als de oorzaak van je lage broeddruk, hart- en vaatziekten is, is eten juist niet goed.
Lig met je benen omhoog bij duizeligheid
Als je voelt dat je duizelig wordt of het zwart wordt voor je ogen, is het belangrijk dat je meteen gaat liggen en je je benen omhoog doet. Zo val je niet flauw en kan het bloed beter door je hele lichaam stromen. Als de duizeligheid is weggetrokken kun je langzaam en voorzichtig opstaan.
Voeding en levensstijl
Een gezonde levensstijl geeft een gezond lichaam. Het is belangrijk dat je genoeg slaapt en structuur brengt aan je leven. Ga op vaste tijden naar bed en slaap voldoende. Ook is het belangrijk gezond en regelmatig te eten.
Als je bloedarmoede hebt is het goed om producten met vitamine B12 en foliumzuur te eten, zoals vlees, eieren en melk. IJzer zit in noten, groene groenten, volkoren macaroni, fruit, ei, appelstroop en rood vlees. Verder is het belangrijk om voldoende te bewegen door af en toe te sporten.
Veelgestelde vragen over een lage bloeddruk
Bestaan er medicijnen tegen een lage bloeddruk?
Er is medicatie tegen duizeligheid en voor het vasthouden van zouten. Ga hiervoor langs de apotheek of huisarts. Vaak worden supplementen aangeraden met zout en suiker of tabletten met extra vitamine.
Wat is bloedarmoede?
Bloedarmoede ontstaat door een gebrek aan rode bloedcellen of slecht werkende rode bloedcellen in je lichaam. Dit komt vaak door een tekort aan ijzer, B12 of foliumzuur. Door beter op je voeding te letten, kun je deze tekorten al snel opvangen. Bij vrouwen kan de menstruatie de oorzaak zijn, de anticonceptiepil kan in dat geval helpen het bloedverlies te doen afnemen.
- Lees meer in de patiëntenfolder van het LUMC.