Meer innerlijke rust? Stel prioriteiten!

1032

Je hebt het gevoel dat alles NU gedaan moet worden en je hoofd loopt over terwijl je innerlijke rust wilt. Soms heb je zoveel verschillende taken dat je het overzicht even kwijt raakt. Je doet je best om alles af te krijgen, maar er is simpelweg niet voldoende tijd. Er blijven altijd taken liggen.

Extra klussen op het werk, de huishoudelijke klussen, kinderen die meer aandacht vragen, de tuin moet gedaan worden, je huisdier is ziek. Allemaal taken die maken dat er meer moet gebeuren in je dagelijkse leven dan anders. Dit heb je natuurlijk helemaal als je gaat verhuizen.

Je vindt dat je eigenlijk alles af moet hebben. Onbewust ga je de dingen sneller doen in de hoop dat je het dan wel voor elkaar krijgt. Je probeert alle ballen in de lucht te houden, je hoofd loopt over, waardoor je juist weer dingen vergeet. Je krijgt door de drukte al snel last van lichamelijke uitingen van stress, zoals: nekpijn, schouderpijn, hoofdpijn, rugpijn, maagpijn en/of darmklachten, daarnaast voel je je opgejaagd.

Doordat je er midden in zit lukt het je niet om de hoofdzaken van de bijzaken te onderscheiden. Doordat alles even belangrijk lijkt, ervaar je een grote druk om alles af te krijgen. Maar feitelijk is alles niet even belangrijk. Bepaalde zaken kun wel uitstellen, maar als je er midden in zit kun je dat zelf vaak lastig zien. Eisenhower, voormalig generaal en president van de VS had hier een toepasselijke uitspraak voor: “Urgente zaken zijn zelden belangrijk en belangrijke zaken zelden urgent.”

De kunst is dus om te onderscheiden welke zaken voor jou belangrijk zijn en welke minder belangrijk. En welke zaken urgent zijn en welke zaken niet urgent zijn. We noemen dit ook wel de hoofdzaken onderscheiden van de bijzaken. Als je een ordening gaat aanbrengen zul je merken dat er echt zaken zijn die belangrijker zijn dan andere, hierdoor krijg je meer innerlijke rust. In het begin lijkt dit je meer tijd te kosten en heb je het gevoel dat het juist extra tijd kost. En het is natuurlijk even wennen om er op deze manier mee bezig te zijn. Maar zodra je dit principe onder de knie hebt, gaat het je veel tijd opleveren en stress besparen.

Een ander vragen wat belangrijk is heeft geen zin. Het gaat erom wat JIJ belangrijk vindt. Voor jou kan het huishouden heel belangrijk zijn om prioriteit aan te geven, het kan god zijn dat een ander daar het nut niet van inziet. Dit komt omdat iedereen een andere standaard van schoonheid in huis heeft. Misschien vind een ander het juist belangrijk dat de tuin er netjes bij ligt en vind jij dat helemaal niet belangrijk.

4 stappen om jouw prioriteiten te bepalen:

  1. Maak een lijst met alle taken die jij graag gedaan wilt hebben. Het helpt tevens om meer rust in je hoofd te krijgen, want alles wat op papier staat kun je niet meer vergeten en hoe je niet langer in je hoofd te onthouden;
  2. Vraag jezelf af per punt: “Hoe belangrijk is dit voor mij?” Heeft het te maken met jouw basis waarden? Dan is het belangrijk, zo niet dan is het onbelangrijk;
  3. Vraag jezelf af per punt: “Moet het voor een bepaald moment af? Is er een deadline?” Als er geen deadline is, kun je het dus uitstellen en is het niet dringend. Maak achter het lijstje een kolom en vul in of het dringend is;
  4. Op deze manier krijg je een overzicht met 4 categorieën:  
    – Belangrijk en dringend: Hier staan de zaken die op dit moment jouw hoogste prioriteit zouden moeten hebben en je als eerste kunt gaan uitvoeren.
    – Belangrijk en niet dringend: Aangezien het niet dringend is kun je hiervoor tijd inplannen om het een andere keer uit te voeren. Stel het echter niet te lang uit. – Onbelangrijk en dringend: Kijk of je dit door iemand anders kunt laten doen, zo niet? Doe het dan tussendoor;
    – Onbelangrijk en niet dringend: Dit heeft nu geen prioriteit, dit is een klus, die je kunt bewaren voor een rustig moment.

Dus als je te veel taken hebt, en je stress en spanningen in je lichaam ervaart omdat het allemaal NU af te lijkt te moeten? Maak een overzicht, en het zal je gelijk duidelijk zijn welke zaken je voorrang zult moeten geven en welke even kunnen wachten. Dit zal je innerlijke rust geven en duidelijk zodat je met frisse moet aan de slag kunt gaan met jouw topprioriteit.

Vorig artikelVan kermis in je hoofd naar rust in de bus
Volgend artikelBurn-out melden bij een sollicitatie?
Nanda Noorlander
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.