NLP – Neuro Linguïstisch Programmeren

1069

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het heeft op heel veel zaken betrekking, maar vooral op de ontwikkeling van jezelf. Hierdoor ben je ook beter in staat om stress te verwerken in plaats van dat de stress grip op jou, je lichaam en geest en je hele leven krijgt.

Wat betekent NLP precies?

Neuro Linguïstisch Programmeren draait om de manier waarop je kijkt naar de wereld om je heen, naar alles wat er om je heen gebeurt, hoe je dit opneemt en hoe je hierop reageert. Er ontstaat een interactie tussen het zogenaamde neurale systeem en de waarnemingen van de zintuigen. Het neurale systeem bestaat uit de mind en het centrale zenuwstelsel. Dit is het zogenaamde neurogedeelte van NLP. Het linguïstische gedeelte heeft betrekking op de verbale en non-verbale communicatiesystemen.

Deze worden aangesproken om betekenis te kunnen geven aan wat we denken en voelen. Het programmerengedeelte van NLP staat voor het vaststellen van automatische patronen in ons denken en doen, en het vermogen om deze patronen te veranderen.

Het denken en het doen

Denken en doen staan voortdurend met elkaar in verbinding. Je gedachten hebben invloed op je handelen. Iedereen bevindt zich weleens in een situatie waarin anders gereageerd wordt dan achteraf wenselijk zou zijn geweest. Daarom kennen we ook gevoelens van spijt. Echter, in dergelijke situaties reageren we eerst op hoe we ons voelen en wat we daarbij denken. We handelen op basis van gedachten die impulsief en soms onterecht zijn. Hierdoor reageren we soms emotioneel op zaken waar we niet emotioneel op zouden moeten reageren. Wanneer je veel stress ervaart, dan ben je prikkelbaarder. Hierdoor kun je in bepaalde situaties heel anders reageren dan je normaal gesproken zou doen.

Je handelt naar het gevoel van stress en niet vanuit je ‘pure ik’. Als je meer aandacht besteed aan NLP, dan kun je leren dit toe te passen in situaties waarin dit nodig is. Je leert jezelf kennen en je ontdekt waarom jij de dingen doet zoals jij deze doet. Soms doe je dit eigenlijk ongewenst, maar gaat het naar jouw mening als vanzelf. Door beter bekend te raken met NLP heb je het vermogen om je gedrag en je denkpatroon te veranderen, waardoor je op een manier kunt reageren die wel bij je past. Je leert effectiever te reageren.

De werking van communicatie

Communicatie is alles. We kunnen eigenlijk niet zonder. Als je heel veel stress ervaart, dan zal je merken dat je op een heel andere manier communiceert dan wanneer je rustig bent. Als je je wilt gaan toeleggen op NLP en wilt leren effectiever te reageren, en dus op een effectievere wijze te communiceren, dan is het belangrijk om eerst bekend te raken met de werking van communicatie.

Communicatie wordt gevormd door waarnemingen van de zintuigen. Deze waarnemingen worden in zowel gedrag als in communicatie omgezet, waardoor we op een bepaalde manier reageren. De subjectieve informatie die binnenkomt via de zintuigen wordt namelijk door de hersenen objectief gemaakt. De informatie wordt gefilterd en hieruit ontstaan gedachtenpatronen. Deze bestaan uit geuren, smaken, interne dialogen, geluiden, gevoelens en beelden. Onbewust wordt er informatie weggelaten, op een andere manier gevormd en gegeneraliseerd.

De kracht van NLP

Iedereen heeft een bepaald gedrag, maar dit gedrag is niet constant. Zo kun je je heel rustig gedragen, heel opgefokt, heel gestrest, emotioneel of juist heel sterk. Alles hangt af van onze gedachten. De gedachten sturen het gedrag, in samenwerking met de stemming die wij op dat moment hebben. Hierbij is het niet relevant of het gaat om een terugkerend gedachtenpatroon of om een feitelijke waarneming van de zintuigen. In principe gaat dit dus automatisch, waardoor je het gedrag vertoont zonder dat je daar heel bewust voor kiest.

Hier komt NLP om de hoek kijken. Door NLP toe te passen zorg je er namelijk voor dat je je wel volledig bewust bent van je gedrag, je gedachtenpatronen en je waarnemingen. Omdat je je er volledig van bewust bent, heb je ook het vermogen om het te veranderen.

Waarop kan NLP worden toegepast?

Stress kan een behoorlijke invloed uitoefenen op je stemming. Wanneer stress ervoor zorgt dat je stemming aanzienlijk minder goed is dan gewoonlijk, dan reageer je ook minder aangenaam dan gewoonlijk. Kortom, stress kan eigenlijk je hele doen en laten beïnvloeden. Door NLP toe te passen kan je voorkomen dat stress zoveel grip op je heeft.

Je kunt NLP toepassen op het maximaal inzetten van de mogelijke hulpbronnen en van je eigen talenten, op het beïnvloeden van je gedrag, je gedachten en je stemming, op het motiveren van iedereen om je heen, zodat ook zij aan de slag kunnen gaan met hun persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast kan je NLP toepassen op jezelf en op de relaties die je hebt, of dit nu zakelijk of persoonlijk is.

Met stress leren omgaan

Door NLP toe te passen merk je dat stress aanzienlijk minder grip op je heeft. Iedereen heeft in meer of mindere mate te maken met stress in het leven. Als we deze stress geen plek kunnen geven en het niet los kunnen laten, dan kan dit negatieve gevolgen hebben. Zo kunnen we lichamelijke en geestelijke klachten ontwikkelen waar we niet gemakkelijk meer vanaf komen.

NLP helpt je om je gedrag, je gedachten en je stemming te begrijpen, maar leert je ook hoe je deze kan aanpassen. Hierdoor ben je in staat om alles een heel andere wending te geven en voorkom je dat stress je te pakken krijgt.

Een betere kwaliteit van leven

Een leven vrij van stress is natuurlijk heerlijk. Eigenlijk is het leven in alle gevallen een stuk aangenamer wanneer je zelf meer de controle kan nemen. Hier helpt Neuro Linguïstisch Programmeren je bij. Je kwaliteit van leven zal aanzienlijk verbeteren en je voelt je een stuk prettiger in de wereld om je heen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat je de wereld om je heen op een heel andere manier waarneemt, waardoor je meer controle hebt over je gedachten en gevoelens die zijn gebaseerd op je zintuiglijke waarnemingen.

Wil je direct aan de slag met NLP?

Er is een populaire online NLP cursus waarin alle belangrijke NLP technieken uit de NLP opleiding worden behandeld met behulp van video’s, mp3 en handleidingen. Ontwikkeld door Marco Honkoop, NLP trainer met een officiële trainers licentie bij The Society of NLP van Dr. Richard Bandler. Ook bekend van TV bij BNN en RTL7. Ideaal voor mensen die op een laagdrempelige manier willen kennis maken met de kracht van NLP om meer plezier, vrijheid, ontspanning en kracht te ervaren in hun leven.

Begin direct met de Online NLP cursus

Vorig artikelZo beïnvloed jij je stressniveau!
Volgend artikelIk herkende mijzelf niet meer
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.