Onrust en angst

801

Onrust en angst, iedereen krijgt in zijn leven vroeg of laat te maken met een crisis. In mijn praktijk ga ik om met mensen die hun burn-out als een persoonlijke crisis ervaren. Dit voor ieder unieke proces eindigt vaak hoopvol, levens-wijzer, met nieuwe inzichten en perspectieven. Ik weet dat hiermee een persoonlijke ontwikkeling wordt doorgemaakt.

Onrust en angst, welke gevoelens

Iedere crisis, of dat nu een burn-out is of het coronavirus, geeft gevoelens van onrust en angst. Je kunt je rust niet vinden, slaapt slecht, bent fysiek onrustig en gaat piekeren. Je bent fysiek en emotioneel ontregeld. Je staat onder een psychische druk en zoekt uitwegen. Er moeten, net als bij een burn-out, antwoorden gevonden worden op een onbekende situatie.

Wie al chronisch gestrest was krijgt nu een extra portie spanning voor zijn kiezen. De coronacrisis versterkt de angst. Van nature hebben we een alarmerend brein met een gevoelige antenne voor gevaar, zo overleven we. Onder invloed van stress werkt ons angstcentrum op volle toeren en wordt dominanter. We worden angstiger, zien meer problemen en doemscenario’s.

Angst of onzekerheid horen er bij. Daar kun je stoer over doen of keihard wegduwen maar als je bang bent ben je bang. Punt. Crisis maakt onzeker, het is normaal als je het even niet meer weet en beseft wat je kunt verliezen.

Als je tegen de angst vecht houdt deze je juist in de greep en ben je niet in staat om helder te denken en oplossingen te vinden. Het is net als een badeendje, die laat zich ook niet onder water duwen.

De kunst is om de angst in de ogen te kijken en te onderzoeken waar je bang voor bent. Ga als het ware met je angst in gesprek én praat over je gevoelens.

‘Face the bull’s eyes’

Het hoofd koel houden

Hoe kun je omgaan met onrust en angst? Drie tips:

Onrust en angst tijdens Corona

Negatief nieuws trekt en scoort. Daar slaat een gealarmeerd en gestrest brein makkelijk op aan. Je hoeft je niet onder een dik dekbed te verstoppen maar ga wel bewust om met de hoeveelheid informatie die je tot je wilt nemen. Bedenk dat goed nieuws geen nieuws is.

Voed je positiviteit.  Angst verzwakt je immuunsysteem en brengt je op een bepaalde laag uit balans. Hierdoor wordt je nog gevoeliger voor de emoties om je heen.  Van wie of wat krijg je nu een beetje rust en energie? Welke mensen praten je in de put en wie kan het oog in de storm voor je zijn? Wie bemoedigt of geeft praktische hulp? Geef in deze tijd extra aandacht aan de dingen die energie geven en die je graag doet.

Dankbaarheid is een tegengif voor angst. Sta er iedere dag bij stil waar je blij mee bent, wat waardevol voor je was deze dag. Dan word je weer bewust van wat er werkelijk toe doet.

Ik wens je een hart vol rust en een helder hoofd.

------------------------------------------------------

8-weekse MindFulness MBSR training in 5 dagen!

Advertentie - Geen 8 weken 2,5 uur per week maar 5 dagen intensief een MindFulness training incl. GRATIS 8 weken online coaching. Sneller resultaat en net zo effectief. De '5-daagse MindFulness training' van MindFulGenieten is een praktische 5 daagse training met vele praktische handvatten om gelijk in je dagelijkse leven toe te passen.
Bijna 400 mensen hebben al een mindfulness training gevolgd bij MindFulGenieten en uitstekende blijvende resultaten geboekt! Begin nu met jouw verandering in je eigen leven. >