Stress verminderen – 30 tips

83201

Teveel stress is ongezond en zorgt voor een lagere kwaliteit van leven. Er zijn drie manieren om met stress om te gaan. Tips om stress uit je leven te bannen zijn niet beschikbaar. Stress zorgt ervoor dat je optimaal functioneert. Het is de kunst om tijdens een inspanning de stress binnen de grenzen te houden. Daarnaast is het belangrijk om goed te herstellen.

Door een paar tips kun je echter de stress verminderen. Hierdoor zorg je dat het stressniveau niet te hoog wordt. Door teveel stress kun je overspannen of zelfs burn-out kunt raken. Minder stress met Yoga Nidra

Naast het verlagen van het stressniveau is het belangrijk om voldoende ontspanning te hebben. Bij ontspanning moet de ‘machine’ in je hoofd tot stilstand worden gebracht en het piekeren gestopt worden. Wanneer je veel symptomen van stress hebt is de kans groot dat alle raderen in je hoofd blijven draaien. Zelfs op het moment dat je thuis op de bank neerploft of in je bed ligt. Door volledig te ontspannen zorg je ervoor dat je lichaam en geest kunnen herstellen.

Een derde factor is het in conditie houden van je lichaam. Wanneer je conditie goed is kun je meer hebben en heb je minder last van vermoeidheid. Eten, drinken en sporten hebben hier een grote invloed op.

Stress verminderen met deze anti-stress tips

Met deze anti-stress tips kun je de stress verminderen. Op sommige momenten is stress niet te voorkomen en moet je dit accepteren. Er zijn dan wel een aantal tips waarmee je de stress kunt beheersen.

  1. Vermijd cafeïne en sigaretten
   Cafeïne en sigaretten zorgen ervoor dat je tijdelijk een boost krijgt. Je bent alert en vol energie maar na deze periode zak je weer als een plumpudding in elkaar. Hierdoor kom je niet makkelijk in balans. De kans is groot dat je deze middelen gaat gebruiken om de symptomen van stress tegen te gaan. Dit is geen oplossing voor de lange termijn en de symptomen zullen hierdoor erger worden.
  1. Vermijd overmatig suikerinname
   Suiker zorgt ook voor een tijdelijke boost. Probeer geen grote hoeveelheden suiker in korte tijd te nuttigen. Snoep of suikerhoudende frisdranken zijn niet aan te raden.

   Bekijk de beste manier om gezond af te vallen

  1. Maak een takenlijst
   Een takenlijst is een goede manier om orde en rust in je hoofd te krijgen. Door al je taken op te schrijven en te prioriteren weet je waar je die dag aan toe bent. Bovendien hoef je dan niet de hele dag te denken aan wat je nog moet doen. Je kunt de takenlijst punt voor punt afwerken en hierdoor de stress verminderen. Bijkomend voordeel is dat het doorstrepen van taken een goed gevoel geeft. Het gevoel dat je niet meer weet waar je de hele dag druk mee bent geweest zal hierdoor ook minder worden.
  1. Relativeer je stress
   Relativeren is een goede manier van stress beheersen. Ga bij jezelf na hoe belangrijk het nu allemaal eigenlijk is. Wat is het ergste dat er kan gebeuren als iets niet op tijd afkomt? Wellicht kun je hierdoor taken schrappen of uitstellen. Vaak zijn er maar een paar taken in je dagelijkse leven die belangrijk zijn. Focus je daar op. Wat je daarnaast nog afrondt is mooi meegenomen. Het relativeren van taken zal uiteindelijk ook de stress verminderen.
  1. Stop met multitasking
   Inmiddels is al uit meerdere onderzoeken gebleken. Multitasking bestaat niet. Een mens kan wel heel snel schakelen tussen verschillende taken maar hierdoor werk je niet echt efficiënter. Erger is nog dat de warboel in je hoofd alleen maar groter wordt. Focus je dus op één taak. Wanneer deze af is begin je met de volgende. Een goede tip voor mensen op kantoor is om je e-mail af te sluiten. Plan een moment op de dag in waarop je je e-mail behandeld. Bij de meeste functies kan men best wel een halve dag wachten op antwoord.
  1. Laat uren vrij in je agenda
   Blokkeer uren in je agenda. Ontspanning en vrije tijd zijn belangrijk en dus moet je deze gewoon inplannen. Wanneer je dit niet doet kom je hier nooit aan toe.
  1. Ruim op
   Een opgeruimde ruimte of bureau zorgt voor een opgeruimd gevoel in je hoofd en kan de stress verminderen. Door op te ruimen heb je minder last van prikkels.

Stress machine stoppen

Stop de ‘machine’ in je hoofd. Soms is het stressniveau zo hoog dat je blijft piekeren. Hierdoor kun je niet slapen. Je kunt misschien ook het werk niet loslaten als je thuis bent. Door middel van de volgende tips kun je de stress verminderen en jezelf tot rust brengen.

  1. Neem stress-vrij
   Neem gewoon eens vrij van je werk. Niet omdat je iets te doen hebt of een vakantie hebt gepland, maar gewoon om eens een dagje niets te doen. Dit is niet verboden. Het zorgt ervoor dat je misschien eens een boek kunt lezen of een andere ontspannende activiteit kunt ondernemen.
  1. Einde van de avond: alles uit
   Spreek met jezelf af dat een uur voordat je gaat slapen alle elektronica uit gaat. iPads, laptops, televisie. Alles gaat uit. Hierdoor kun je de stress verminderen, tot rust komen en zal je veel rustiger slapen Beter slapen met Yoga Nidra
  1. Maak een lunchwandeling
   Gebruik de pauze op je werk of thuis om buiten een wandeling te maken. Dit is een goede manier om je hoofd helemaal leeg te maken. Bovendien beweeg je gelijk even en ben je er even helemaal uit. Dit is misschien wel de beste en leukste tip!
  1. Neem pauze
   Zorg voor pauzes. Neem de tijd om even drinken voor jezelf te halen. Staar een tijdje uit het raam wanneer je een tussendoortje naar binnen werkt. Elk uur of elke twee uur een kleine pauze inlassen kan een hoop goed doen en je stress verminderen.
  1. Rust uit
   Wanneer je na een drukke dag thuiskomt, heb je rust nodig. Ga even zitten of liggen op de bank en sluit je voor elke afleiding af. Probeer je gedachten te stoppen en maak de overgang naar ontspanning. Veel mensen hebben baat bij bepaalde rustgevende technieken zoals meditatie, stretchen of yoga.

   Beter ontspannen met Yoga Nidra

  1. Doe dom werk
   Voer een taak uit die je bijna met je ogen dicht, op de automatische piloot, kunt doen. Je hersenen krijgen de ruimte om te herstellen.

Weerstand stress verhogen

Wanneer de algemene conditie van je geest en lichaam goed is heb je meer weerstand tegen stress. De volgende anti-stress tips kunnen je daarbij helpen. Door deze tips ben je op beter bestand tegen stress.

  1. Beweeg met mate
   Sporten blijft een goede manier om de stress uit je lijf te houden. Blijf echter binnen je grenzen en overdrijf het niet. Enkele extra anti-stress tips bij het sporten vind je hier.
  1. Deel je gevoel
   Praat met mensen over je gevoel. Als je alles opkropt kan dit stress te veroorzaken. Wanneer dit moeilijk is in je omgeving kun je op zoek gaan naar iemand op je werk of op school. Een psycholoog kan ook een oplossing zijn. Door je zorgen te uiten zal de druk minder worden en zal de stress afnemen.
  1. Ga naar buiten
   Met je hoofd in de zon lijken alle zorgen minder. Ga veel naar buiten. Het zorgt voor lichamelijke beweging en het heeft een positief effect op je hormoonhuishouding. Bovendien zorgt de zon voor broodnodige vitamines die de stress verminderen.
  1. Luister naar anti-stress muziek
   Uit diverse onderzoeken is gebleken dat muziek een positief effect heeft op je hersenen. Er worden nieuwe verbindingen gemaakt en hierdoor zal de stress verminderen.
  1. Controleer jezelf op stress
   Plan controles in voor jezelf. Probeer bijvoorbeeld om één keer per dag of per week jezelf te controleren op stress. Op zo’n moment kun je bijvoorbeeld bijhouden hoeveel last je hebt van symptomen, kun je bepalen of je goed bezig bent en of je je koers iets moet bijstellen.
  1. Speel eens een bordspel
   Het klinkt ouderwets, maar bordspellen zijn heel erg geschikt om je beter te gaan voelen. Het houd je bij de TV vandaan en het is bovendien een sociale activiteit waar je helemaal in op kunt gaan.
  1. Ontvrienden
   Ren je je rot van verjaardag naar verjaardag? Bedenk welke mensen belangrijk voor je zijn. Probeer geen twintig vrienden tevreden te houden. Ten eerste lukt dit je niet en ten tweede kost het heel veel energie. Voor je eigen geluk heb je bovendien maar een paar vrienden nodig.
  1. Verminder prikkels
   Verminder het aantal prikkels in je omgeving. Zet de telefoon eens wat vaker uit. Lees eens een boek na het eten in plaats van meteen de televisie aan te zetten. Alle prikkels die binnenkomen moeten je hersenen verwerken en geven je een overspannen gevoel. Dit is ook één van de oorzaken dat stress een steeds groter probleem aan het worden is. Door alle elektronica worden we de hele dag blootgesteld aan allerlei prikkels.
  1. Zoek een ritme
   Zorg voor een vast dag- en nachtritme. Hierdoor val je makkelijker in slaap en zul je weer uitgerust wakker worden.
  1. Geniet
   Behalve het toepassen van al deze tips is het ook heel belangrijk om te genieten. Denk eens na over wat jij leuk vindt in het leven. Probeer ook eens wat langer stil te staan bij dat lekkere eten of die mooie zonsondergang. Er is genoeg om van te genieten als je je er maar bewust van bent. Door de afleiding zal de stress verminderen zonder dat je er erg in hebt.
  1. Wees tevreden
   Verwacht niet zoveel van jezelf. Niemand is perfect en niemand heeft het perfecte leven. Accepteer hoe je leven is en maak er het beste van. Eeuwig streven naar beter en meer maakt je alleen maar ongelukkiger.
  1. Neem een hond
   Honden hebben een goede invloed op de gezondheid van mensen. Alleen al het uitlaten van de hond zorgt ervoor dat je buiten komt en aan je beweging komt. Bovendien geeft de band met je hond je een goed gevoel.
  1. Herleef oude hobby’s
   Fris je oude hobby’s weer eens op. Wat deed je voordat je verslaafd raakte aan stress? Wellicht ging je vaak vissen, een stukje fietsen of ben jij zo’n persoon met een hele treinbaan op zolder. Pak deze hobby dan weer eens op!
  1. Drink anti-stress thee
   Kruidenthee, groene thee en zwarte thee zijn goed voor je algehele gezondheid en het zal ook de stress verminderen. Bovendien is thee een prettige vervanger voor koffie.
  1. Vermijd overmatig alcoholgebruik
   Natuurlijk zijn een paar glaasjes alcohol geen probleem. Bij teveel alcoholgebruik moet je lichaam zich echter herstellen en zal je lichaam dus ook vol aan het werk moeten om alle alcohol weer af te breken. Verspilde energie dus.
  1. Schrijf de stress van je af
   Een goede aanvulling op praten over je problemen is om erover te schrijven. Het zorgt ervoor dat het een stuk helderder wordt in je hoofd. Je krijgt alles beter op een rijtje. Je kunt een dagboek bijhouden en zo de stress verminderen.
  1. Zoek uit waar de stress vandaan komt
   Vaak heeft stress een directe oorzaak. Bedenk goed waarover je gedachten en je stress gaan. Wanneer de stress een duidelijke oorzaak heeft kun je er wellicht iets aan doen. Je kunt gaan praten met degene waarmee je misschien ruzie hebt. Misschien kun je een taak of project overdragen aan een collega. Door de oorzaak van je stress actief aan te pakken zal de stress verminderen. Hierdoor krijg je weer het gevoel controle te hebben.

Meer stress informatie

------------------------------------------------------

8-weekse MindFulness MBSR training in 5 dagen!

Advertentie - Geen 8 weken 2,5 uur per week maar 5 dagen intensief een MindFulness training incl. GRATIS 8 weken online coaching. Sneller resultaat en net zo effectief. De '5-daagse MindFulness training' van MindFulGenieten is een praktische 5 daagse training met vele praktische handvatten om gelijk in je dagelijkse leven toe te passen.
Bijna 400 mensen hebben al een mindfulness training gevolgd bij MindFulGenieten en uitstekende blijvende resultaten geboekt! Begin nu met jouw verandering in je eigen leven. >