Stress verminderen door minder te verwachten

Hoe kun je stress verminderen door minder te verwachten? We verwachten namelijk vaak heel veel. We hebben verwachtingen van ons zelf, van anderen, van bepaalde situaties. Hoe hoger jouw verwachting is, hoe groter de kans dat het stress gaat opleveren.

Zolang alles gaat zoals we dat verwachten, is er niets aan de hand. Als jouw dag of bepaalde zaken anders lopen, kan dat voor heel veel stress zorgen.Soms denken we dan: “Het kan niet”. Of we denken: “Het mag zo niet gaan”, omdat we zelf iets anders in gedachte hadden. We zijn onthutst  en verbaasd, want dat was niet de bedoeling…

Als zaken positiever uitpakken zijn we blij. En als ze negatiever uitpakken schieten we in de stress. Is dat niet raar? We gaan uit van wat we verwachten en hebben het er dus vooral moeilijk mee alswe situaties of gebeurtenissen  bestempelen als negatiever dan we hadden voorzien.

Je kunt ook last hebben van te negatieve verwachtingen. Zo had mijn dochter voor haar eerste aardrijkskunde toets een onvoldoende gehaald. Ze had natuurlijk haar beste gedaan en kreeg de onvoldoende alleen maar doordat ze veel schrijffouten had gemaakt. Hierdoor kreeg ze een negatieve verwachting van haar volgende aardrijkskunde toets. Toen ik haar hielp met het leren van de toetst, merkte ik dat ze vooral hulp nodig had bij het bijstellen van haar negatieve verwachting. Ze was door de negatieve verwachting zo geblokkeerd dat ze niet eens toekwam aan het leerwerk. Ik hielp haar die blokkade op te lossen waardoor het leren kon beginnen. Deze keer ook met de schrijfwijze erbij. En ze haalde vanaf toen alleen nog maar “zeergoed plus” voor haar toetsen!

Verdriet, tranen, boosheid, frustratie, stress, een rot gevoel, kun je allemaal ervaren als jouw verwachting anders is dan de werkelijkheid. Terwijl dat soms helemaal niet nodig is. Er is een andere manier waarop je anders met verwachtingen om kunt gaan.

Onbewuste verwachtingen ontstaan vanuit de behoefte aan voorspelbaarheid en controle.Het is om die reden logisch dat we van alles verwachten. Het geeft ons houvast, en het geeft ons een veilig gevoel. We hebben op die manier het gevoel dat we controle hebben over de wereld om ons heen. Jouw eerdere ervaringen en levensinstelling zijn bepalend voor jouw verwachtingen. Of ze nu te negatief, te positief, realistisch of onrealistisch zijn. De vraag is of je verwachtingen nodig hebt? Ons systeem is al tevreden met de grote lijnen terwijl we ook vaak op detail niveauvan alles verwachten.

Als je minder hoge verwachtingen hebt van het leven en de mensen om jouw heen kun jij je al veel stress besparen. Jouw leven zal toch nooit precies gaan zoals jij verwacht, je kunt nu eenmaal niet alles van te voren weten. Dus als je er rekeningmee houdt dat dingen soms anders lopen dan je denkt, verwacht je minder, en zul je meer rust ervaren en minder teleurstellingen.

Helaas zijn er mensen die zo teleurgesteld zijn in hun leven dat ze helemaal niets meer verwachten. Dat is natuurlijk erg jammer en ook niet de bedoeling. De gezonde weg ligt in het midden.

De kunst om stress te vermijden door verwachtingen is om:

  1. Minder van te voren bedenken over hoe jouw leven eruit zal zien. Als je een flexibele houding aanneemt, kun je meer met de stroom van het leven mee gaan.
  2. Met anderen die betrokken zijn te overleggen.Op die manier kun jij bespreken hoe jij het voor je ziet en kun je toetsen of anderen dat ook zo zien. Dan kun je dat bespreken en afspraken maken.
  3. Situaties niet te labelen als “negatief” of “positief”, maar eerder als “anders”. Het klikt misschien raar, of te eenvoudig, maar je zult merken dat jij jezelf eenhoop emoties en stress kan besparen.

Kortom, hoe meer je verwacht van anderen en van jouw leven, hoe vaker jij je teleurgesteld of gestrest voelt als het anders loopt dan jij had verwacht.Dus verwacht minder, overleg met anderen, label situaties zo min mogelijk als negatief of positief. Zodat je meer met de flow van het leven mee kan bewegen, en je  meer rust en geluk ervaart.

En dan hoor ik nu graag van jou! Heb jij de neiging tot een te hoge, te lage of realistische verwachtingen? En hoe ga jij om met die verwachtingen? Ik lees je reactie graag!

 

 

Vorig artikelU kunt rustig gaan slapen
Volgend artikelVoorstelling van zaken
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.