Stress bij werkende vrouwen: impact op jezelf en je werkomgeving

334

Laatst verscheen er een opvallend artikel in het NRC onder de titel: “Hij is relaxed, zij kan niet ontspannen”. Vrouwen voelen zich, ook in hun vrije tijd, vaak opgejaagd en druk. Dit geldt verassend genoeg niet alleen voor moeders, maar ook voor vrouwen zonder kinderen. Vrouwen werken gemiddeld 26 uur per week betaald, maar ook in hun vrije tijd wordt er vaak nog veel van hen gevraagd. De vrije momenten van vrouwen zijn meer versnipperd en ook de kwaliteit van de vrije tijd lijkt lager dan die van mannen, stelt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt daarbij dat wanneer de opvoeding in gezinnen bij één ouder terecht komt, dit vaak bij de moeder is.

Man vs. vrouw

Als je een (mannelijke) partner hebt, herken je het misschien wel: je man heeft een drukke baan die veel van hem vraagt. Hij heeft veel verantwoordelijkheden en draait de nodige overuren. Wanneer hij thuis komt uit de file schopt hij zijn schoenen uit, pakt zijn tablet erbij en ploft neer op de bank. De TV gaat aan, wijntje erbij. Zo, lekker een avondje relaxen.

Ook jij ziet dit, na zelf een intensieve werkdag te hebben gehad, wel zitten en legt de laatste hand aan het diner. De kinderen logeren vandaag bij opa en oma, dus jullie zijn lekker samen. Je verheugt je op een relaxte avond en sluit bij je partner aan, lekker een keer met het bord op schoot, knus op de bank.

Je begint te eten en richt je blik op de TV. Je probeert je te ontspannen, maar een nieuwsitem over kinderkleding doet je denken aan de was die je bent vergeten aan te zetten. Meteen realiseer je je dat je niet bent toegekomen aan het uitzoeken van je kledingkast en dat de vaatwasser nog moet worden uitgeruimd. Het aanrecht staat al vol met de volgende lading en een beetje extra schoonmaken in huis kan ook geen kwaad, trouwens. Sporten laat je maar weer zitten vandaag: je bent al vermoeid genoeg en moet dus nog van alles doen. Je bent in staat je nog volle bord terug te zetten om te beginnen aan de dingen die je ongewenst bezighouden tot ze gedaan zijn.

Je werpt een blik op rechts. Geen onrust te bekennen. Je vraagt je af: zou hij hier nou echt nooit last van hebben?

Vrije tijd ook werk?

Ook jij hebt dus een baan, parttime. Wanneer het betaalde werk klaar is, is het tijd om de kinderen op te halen bij hun vriendjes, af te zetten bij hun clubjes en vast te beginnen met koken. Als je alles onder controle hebt, heb je even een momentje  voor jezelf. Lekker even aan de keukentafel met een kopje thee en je favoriete tijdschrift. Stilte. Rust kun je alleen niet vinden: over een kwartier moet je weer weg.

Zoals ook uit het NRC-artikel naar voren kwam, hebben vrouwen soms meer moeite om op een ontspannen manier te genieten van vrije tijd. Als ook je vrije avond als werk voelt, wanneer rust je dan nog uit? De werkende vrouw staat centraal in dit verhaal, kinderen of niet.

Gevolgen stress: werknemer

Of de oorzaak van je gevoelens nu binnen (werkstress) of buiten je werk (bijvoorbeeld in je relatie) ligt, de spanningen die je ondervindt, zullen je nadelig beïnvloeden, ook in je werk. Ieder persoon heeft iedere dag een bepaalde voorraad kalmte, wilskracht en controle in zich die een keer opraakt. Wanneer dit punt bijna bereikt is, kan iedere kleine tegenslag de druppel zijn. Wanneer jouw reservoir niet al te groot is (je bent stressgevoelig), kan je dag al ruim voor de middagpauze ontsporen. Je voelt je paniekerig en opgejaagd en tegelijkertijd vermoeid. Het kost je de grootste moeite om het grapje van je collega niet te belonen met een snauw.

Te hoge spanningen kunnen ervoor zorgen dat:

  • Je niet lekker in je vel zit en dat dit je hele dag beïnvloedt
  • Je meestal niet kunt reageren op een manier die je zou willen
  • Je door jouw ongewenste gedrag ook ongewenste reacties van collega’s krijgt (wat je geeft, krijg je terug)
  • In teams irritaties ontstaan en de samenwerking verslechtert: er wordt niet meer optimaal gepresteerd
  • Je moeite hebt jezelf vooruit te brengen. Stress staat persoonlijke ontwikkeling in de weg: je kunt alleen in een ontspannen en nieuwsgierige staat nieuwe dingen leren.
  • Je ziek wordt. Hoofdpijn, spierspanningen, maagproblemen, algemene verminderde weerstrand, hartproblemen of burn out: ziek worden zal je toch al hoge stresslevels niet ten goede komen.

Gevolgen stress:  werkgever

Een geliefde werknemer en collega zien worstelen met zichzelf, het is alles behalve leuk. In eerste instantie om de persoon die hij of zij is: een sympathieke werkgever ziet zijn personeel graag zo gelukkig mogelijk. In tweede instantie (en vaak onderbelicht) omdat een door stress slecht functionerende werknemer het volgende kan betekenen voor zijn of haar bedrijf:

  • Lagere productiviteit en minder creativiteit
  • Meer gemaakte fouten door verminderde focus
  • Negatieve ontwikkelingen in sociaal klimaat (spanningen in teams)
  • Kans op imagoverslechtering, bijvoorbeeld bij veel klantcontact
  • Hogere kans op arbeidsongevallen door onoplettendheid
  • Lege bureaustoelen bij ziekte: er wordt minder werk verricht
  • Dubbele kosten wanneer deze plek (eventueel tijdelijk) moet worden opgevuld

Daar waar stress (net als ziekte) vooral voor de desbetreffende persoon impactvol is, mogen ook de gevolgen die de werkgever op zijn/haar bord krijgt niet worden onderschat. Dit is dan ook de reden dat het de taak van zowel de werknemer als leidinggevende is om stressgerelateerde problemen te signaleren en erkennen.

Het is dus belangrijk om als werknemer aan te kloppen bij jouw leidinggevende of werkgever om samen een te volgen strategie te bepalen. Vaak hebben werknemers het gevoel dat er binnen het bedrijf waar ze werken geen ruimte is voor extra trainingen. Echter, vaak blijkt in de praktijk dat de meeste trainingstrajecten zelfs compleet door werkgevers worden betaald, wanneer het rendement voor beide partijen duidelijk is. Leg de agenda’s dus eens naast elkaar en blok wat tijd vrij om samen te zoeken naar een oplossing waar jullie beiden belang bij hebben.

Afspraak gepland? Ondertussen kun je zelf aan de slag met talloze tips en tools.

Meteen starten?

Download hier het gratis Ebook ‘Stress Verminderen: Help!’

Vorig artikelHet bed opschudden
Volgend artikelVaders pensioen (Stress tijdens je pensioen)
be more you
Iedereen heeft het potentieel zich gelukkig te voelen. De missie van be more you is om zoveel mogelijk mensen een opstap te geven naar dit ultieme doel. Hoe? door hun trainingen. 'tap voor stap, one at the time. ‘Verbeter de wereld en begin bij jezelf’ tillen ze tot een nieuw niveau: werkelijk werken aan jezelf om zo een bijdrage te kunnen leveren aan een mooiere wereld voor jezelf, voor je gezin, je familie, je werk.