Na veel artikelen gelezen te hebben over dit onderwerp en consultants gesproken te hebben die gespecialiseerd zijn op dit gebied, wil ik nu ook graag mijn bijdrage bieden aan het fenomeen: burn-out. In mijn praktijk en omgeving ontmoet ik vaak mensen bdie met een burn-out kampen of last hebben van stress wat zich kan ontwikkelen tot een burn-out.

In Awareness Therapy werk ik met de basisprincipes van mens zijn, principes die ook gepaard gaan met de technieken van Gestalte Therapie. Wanneer je met een burn-out kampt, ontbreekt één van deze basisprincipes. Het basisprincipe dat ontbreekt, wordt vervangen door angst. Het ontbrekende basisprincipe dat ik verder zal toelichten, is niet alleen belangrijk om een burn-out te voorkomen maar is van toepassing op veel meer gebieden in je leven.

In mijn artikel zal ik de werksituatie met name als voorbeeld gebruiken.

Burn-Out: Wat betekent dit woord voor ons als mens?

Een betekenis van een woord is niet hetzelfde als een omschrijving of definitie van woord. Wij als mensen geven aan woorden een definitie met als bedoeling om het woord te omschrijven en te begrijpen. Om een woord écht te begrijpen op menselijk niveau moet je verder kijken dan de definitie. De menselijke betekenis van burn-out houdt in dat JIJ buiten je grenzen aan het leven bent en alleen gericht bent op presteren naar de verwachtingen van jouw omgeving. Dit is wat jij dus doet.

De meeste mensen die ik spreek die een burn-out hebben of hebben gehad, zeggen altijd; ik heb een burn-out. Dan vraag ik altijd waar ze dat hebben opgelopen. Is er een speciale plek waar je een burn-out kan krijgen? Is er een bepaald dieet om een burn-out te forceren? Nee, is meestal het antwoord. Een burn-out ontstaat doordat je buiten je grenzen leeft. Een burn-out is niet iets externs, het komt van binnenuit! Jij bent en blijft verantwoordelijk voor jouw huidige staat van mens zijn. De verandering komt ook van binnen uit.

Het is belangrijk dat jij 100% verantwoordelijkheid neemt voor jouw huidige situatie. Dat jij degene bent die het zover heeft laten komen en dat jij jezelf naar de afgrond hebt gebracht. Als je die verantwoordelijkheid neemt, dan heb jij ook de kracht om zelf weer op te staan en verder te gaan, sterker dan tevoren.

 Watch out! Here comes the Burn-Out!

Sta even stil bij wat je precies aan het doen bent met je leven. Het lijkt alsof je het alleen maar druk hebt. Wij ervaren de drukte van het hedendaagse leven als ‘dit hoort erbij, dit is hoe we leven in de 21ste eeuw’. Druk met werk, grote sociale kring, veel gedoe omtrent allerlei neven activiteiten (sport, hobby kroegtijger spelen). We zijn ook nog eens allemaal goed in van alles. Terwijl het toegeven aan je tekortkomingen en er naar luisteren je juist bij het realisme houdt.

Een burn-out heeft voor mij de volgende hoofdoorzaken:

  • Je bent uit Balans; je bent niet meer aan het leven, maar aan het overleven
  • De drie zichten; wat is je vooruitzicht? Heb je nog wel overzicht? Het is tijd voor inzicht!
  • Invloed van je Omgeving; bepalen zij mijn leven, of bepaal ik mijn leven?
  • Voeding; zeg, wanneer heb jij voor het laatst geluncht?

Balans: Wat ik hiermee bedoel is dat je buiten je grenzen leeft. Je leeft naar de verwachtingen van je omgeving. De verwachtingen die je omgeving voor je schept neem je waar als realiteit maar eigenlijk is het onmenselijk. Je gaat hierdoor presteren boven je eigen kunnen, je gedraagt je als een soort supermens!

Je gaat maar door en op de automatische piloot. Gevoelloos door het leven, op zijn tijd worden de simpelste taken al te zwaar. Je bent letterlijk bezig met het slopen van jouw lichaam en geest. Krijg je er waardering voor? Erkenning? Zelden. Maar dat geeft niets, je directe omgeving geeft je wel waardering in de vorm van erkenning door je meer werk te geven en daar ga je toch geen nee tegen zeggen? Natuurlijk zeg je ja, de reden hiervoor? Ja, hun hebben het druk.

Dus mijn vraag is; is dit het allemaal waard? Nee. Wat ik hier omschrijf is geen manier van leven, maar overleven! Dat is wat je aan het doen bent, overleven.

De drie zichten: Wat voor vooruitzichten heb je op je werk dan alleen maar werken en drukte? Vakantie? Als je op vakantie gaat, ben je dan echt aan het genieten? Of aan het bijkomen van werk? Als je vooruitzicht alleen negatieve energie opwerkt of een zwaar gevoel brengt, is het misschien verstandig om daar wat aan te doen. Vraag jezelf eens af: Ga je met plezier naar je werk? Als je onderweg bent naar werk heb je dan zin in de dag? Belangrijker is, wat kan jij er aan doen als je een negatief vooruitzicht hebt?

Als je op je werk bent, wordt je gelijk overvallen door werk? Weet je nog wel wat je aan het doen bent midden op een dag? Heb je nog wel overzicht met wat je aan het doen bent? Overzicht verliezen in drukte kan heel snel gaan als je niet oplet. Verzoeken kunnen van je omgeving komen en als je ja blijft zeggen heb je opeens zoveel werk dat je nergens meer aan toe komt! Het is belangrijk om dan even een stap naar achter te doen en prioriteiten te stellen.  De vraag die jezelf kan stellen is: Welke prioriteit heeft mijn hoogste verantwoordelijkheid? Dus voor welke taak ben ik het meest verantwoordelijk. Dat heeft mijn prioriteit.

Als je een burn-out hebt, komt de inzicht te laat om te beseffen dat het niet meer zo gaat. Dit inzicht uit zich eerder in lichamelijke klachten. Deze klachten negeer je omdat de focus niet op je gezondheid is maar op het werk.

Omgeving: De omgeving waarin jij je bevindt, heeft 50% invloed op jouw gedrag. Dus is het belangrijk om je grenzen aan te kunnen geven. Doe je dat niet, dan kan jij opgaan in jouw omgeving. Dat je mee wilt doen en erbij wilt horen, wilt niet zeggen dat je moet worden als zij! In de praktijk verliezen mensen zichzelf in hun omgeving. Deze zelfdruk om bij een groep te horen is begrijpelijk maar onmenselijk.

Bij een burn-out komt het voor dat je langzaam opgaat in jouw omgeving. Je bent niet jezelf maar een supermens. Je bent zo bezig met presteren en hard werken dat de betekenis ervan zoek is geraakt. Je gaat maar door, zoeken naar erkenning of waardering of wat het ook mag zijn waar je naar op zoek bent. Als je, je eenmaal beseft dat je dit langer vol kan houden, is het meestal te laat.

Voeding: Dit is de reden waarom jouw lichaam zo zwaar voelt, er zit geen brandstof meer in! Je lunch overslaan is zo verraderlijk, je hebt het niet eens in de gaten. Je denkt ik stuur nog even een e-mail of ik doe nog een opdracht en voordat je het weet is het al vier uur in de middag! Het is daarom ook belangrijk om je lichaam te onderhouden met voeding. Dus NEEM DIE PAUZE!

In combinatie zijn deze vier oorzaken een formule voor een burn-out.
Doordat je buiten je grenzen leeft en je lichaam ondervoedt, val je letterlijk je lichaam aan en raak je uitgeput. De mindset wordt aangevallen door negativiteit. Als je negatief gaat denken, ga jij je ook zo voelen.

De oorsprong van burn-out

Waar heeft de burn-out zijn oorsprong? Men denkt dat een burn-out ontstaat door de omgeving; een externe factor. In Awareness Therapy gaan wij ervan uit dat een burn-out voort komt uit een emotie, die emotie is Angst.

Ga maar bij jezelf na. De angst om niet geaccepteerd te worden, de angst om je baan te verliezen, de angst om te falen. Jij kent er vast nog een paar. Deze angsten worden steeds bevestigd omdat je geen erkenning of waardering krijgt voor goed werk. Alleen wanneer je het niet goed doet of een fout maakt. Dan is er wel tijd voor een gesprek. Hierdoor creëer je een omgeving van angst. Alles wat je doet, doe je uit angst.

Als je omgeving aanvoelt als angstig, wordt de drijfveer om te werken ook angst. Want je kan toch niet zomaar voor jezelf opkomen en zeggen hoe jij je voelt?

Niemand heeft er wat aan, als jij jezelf zo uitput. Als je jezelf zo uitput kan je er voor niemand zijn. Nog belangrijker is dat jij er niet voor jezelf kan zijn! Niemand kan er voor jou zijn omdat je, je helemaal gaat afsluiten van je omgeving. Dus waarom zou je zo verder willen leven? Het gaat hier om je eigen gezondheid en er is geen baan in de wereld die het waard is om je gezondheid zo op spel te zetten.

Er zijn meerdere redenen hoe bij iemand een burn-out ontstaat. Ik wil hier benadrukken dat dit de menselijke betekenis van een burn-out is. Iedereen is uniek dus iedereen heeft zijn eigen handleiding. De basis is hetzelfde alleen hoe je het integreert is bij iedereen anders.

Tot slot wil ik vertellen dat mensen met een burn-out geen luilakken zijn, maar echte supermensen. Het zijn mensen die elke dag 110% geven ten koste van hun eigen zijn. Het zijn mensen waar je op kan bouwen en vertrouwen, de ruggengraat van andermans omgeving. Daarom is het ook zo jammer dat zulke mensen buiten hun grenzen gaan leven en worden uitgeput.

Ik wil je graag bedanken dat je de tijd hebt genomen om mijn artikel te lezen. Ik hoop dat het je nieuwe perspectieven en bewustwording heeft gegeven op jouw leven als supermens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here