Home Stress blogs Column Van koele kikker tot stresskip

Van koele kikker tot stresskip

Marco van BastenAfgelopen week stond het op de voorpagina: San Marco blijkt geen godheid, maar een gewone sterveling! Op vragen van de pers vatte hij z’n ontluikende kwetsbaarheid in een pakkende Cruyffiaanse zin samen: ‘Of je zoekt ander werk, of je doet je werk anders’.

Wat is er aan de hand?

Tijdens de voorbereidingsweken afgelopen augustus bleek Marco van Basten last te hebben van hartkloppingen en vermoeidheidsverschijnselen. De hoofdtrainer van AZ’67 wil er verder niet al te veel over kwijt, maar met de mededeling dat het trainerschap met bijbehorende verantwoordelijkheden en de druk om telkens opnieuw te presteren hem zwaar viel, zoekt hij nu beschutting in de luwte. Volgens diverse media is dat een gedurfde beslissing waaraan managers in bedrijven en instellingen een voorbeeld zouden moeten nemen. Ik las overigens ook dat de vader van Marco in juli dit jaar is overleden.

Nu hoef je geen deskundige te zijn om de klachten die Van Basten vertoont te duiden. Het is onmiskenbaar dat de dood van zijn vader een impact heeft op zijn welbevinden en psychosomatische problemen oplevert. Op de zogenaamde Live Event Scale van Holmes & Rahe staan van hoog naar laag ingrijpende gebeurtenissen opgesomd die van grote invloed zijn op het wel of niet voorkomen van (ernstige) stressreacties. De dood van een naast familielid staat zeer hoog in het rijtje, en moeilijkheden met de werkgever staat in de middenmoot.

In de hulpverlening en de therapeutische praktijk van integratieve coaching en counseling past een bescheiden opstelling als het gaat om oordeelsvorming, maar ook in het dagelijkse leven is het uitermate stressreducerend om niet alles voor de ander in te vullen. In de gevalsbeschrijving van Van Basten weten we een heleboel niet. Welke fysieke en mentale reacties acute ingrijpende gebeurtenissen oplevert, is individueel bepaald en afhankelijk van velerlei factoren, zoals opvoeding, omgeving en persoonlijkheid. Daarbij geldt overigens dat een medisch onderzoek om lichamelijke afwijkingen uit te sluiten te alle tijde voorrang heeft. Uit de berichtgeving blijkt dat de oud-sterspeler geen medisch probleem had.

Als ik een schot voor de boeg neem, dan is het natuurlijk normaal om in rouw te zijn wanneer je een geliefde hebt verloren. De intensiteit en duur hangt naast persoonlijke- en omgevingsfactoren ook af van de omstandigheid waarin de nabestaande wel of geen afscheid heeft kunnen nemen. Het ervaren van sociale steun in werk én privé is van essentieel belang om te leren omgaan met verlies. En soms is het nodig om een stapje terug te doen, omdat emoties je altijd inhalen.


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek?
Stress, overspannen, burn-out?
Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

  • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
  • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
  • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
  • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.

Meer informatie >

Mobiele versie afsluiten