Home Stress blogs Verminder financiële stress – 6 tips

Verminder financiële stress – 6 tips

Verminder financiële stress, de huidige situatie zorgt bij veel mensen voor financiële stress. De energielasten schieten door het plafond, brandstofprijzen en boodschappen worden steeds duurder. Het verminderen van financiële stress is dan ook nooit zo belangrijk dan nu.

De rekeningen moeten immers betaald worden en de angst om geen geld meer te hebben is groot. Feit is dat geld alleen nooit een positief effect kan hebben op je stressniveau. Het kan echter wel een zeer negatief effect hebben wanneer je je leven erdoor laat beheersen. Hieronder 6 tips om de financiële stress te verminderen en het onderwerp ‘geld’ een zo klein mogelijke rol in je leven te laten spelen.

1. Orde in de chaos

Breng orde in de chaos. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Bekijk of je uitkomt en welk bedrag je per maand overhoudt. Zo weet je hoeveel ruimte er is om geld uit te geven en kom je niet in de problemen.

2. Stop met lenen

Geld lenen kost altijd geld. In sommige gevallen kom je hier natuurlijk niet onderuit. Wanneer je een huis koopt zul je toch een lening moeten afsluiten. Wanneer een aankoop niet noodzakelijk is, kun je beter niet lenen. Lenen zorgt ervoor dat je achter de feiten aan blijft lopen. Het geeft onrust dat je elke maand weer een bedrag inclusief rente moet betalen aan iets wat je al hebt gekocht. Wanneer je spaart voor iets en het kan kopen zonder te lenen, geeft dit veel meer voldoening. Eigenlijk is de stelregel om niet te lenen voor consumptieve artikelen.

3. Zorg voor een buffer

Het gebeurt altijd een keer. De wasmachine gaat stuk of de APK van de auto valt erg duur uit. Wanneer je geen buffer hebt kan dit zorgen voor stress. Zorg dat je altijd een buffer hebt voor dit soort zaken.

4. Koop alleen dingen die je nodig hebt

Het kopen van spullen geeft een fijn gevoel en lijkt stress te verminderen. Het heeft echter een zeer kort effect. Uiteindelijk zorgen al die nutteloze spullen in je huis voor een onrustig gevoel. De rekeningen achteraf en het lage saldo op je bankrekening zorgen voor nog meer stress. Stel jezelf de vraag, heb ik het nodig of wil ik het gewoon!

5. Leef onder je stand

Wanneer je boven je stand leeft kunnen de kleinste tegenvallers je al in grote problemen brengen. Bedenk dat een groot huis of een luxe auto je uiteindelijk niet gelukkig maken wanneer je elke Euro moet omdraaien. Probeer je leven zo in te richten dat je de maandelijkse lasten eenvoudig kunt dragen. Met een kleiner huis houd je meer geld beschikbaar voor leuke dingen en eventuele tegenvallers. Dit geeft heel veel rust.

6. Wees tevreden

Veel mensen streven altijd naar meer en beter. Er zijn altijd mensen die het financieel beter hebben dan jij, dus deze strijd win je nooit. Wees tevreden met wat je hebt en zoek geluk in andere zaken zoals vrienden, familie en leuke activiteiten. Zoek nieuwe hobby’s en geniet van de vrijheid die je hebt door het leven in een ontwikkeld land.

Hoe verminder ik financiële stress?

Op de website staan een aantal vergelijking websites zoals;

 

------------------------------------------------------

5-daagse MindFulness MBSR training!

Advertentie - Geen 8 weken 2,5 uur per week maar 5 dagen intensief een MindFulness training. Sneller resultaat en net zo effectief. De '5-daagse MindFulness training' van MindFulGenieten is een praktische 5 daagse training met vele praktische handvatten om gelijk in je dagelijkse leven toe te passen.
Bijna 400 mensen hebben al een mindfulness training gevolgd bij MindFulGenieten en uitstekende blijvende resultaten geboekt! Begin nu met jouw verandering in je eigen leven. >
Mobiele versie afsluiten