Waarom fietsen zorgt voor minder stress

33

Stress is iets waar iedereen vroeg of laat wel eens mee te maken heeft. Het kan je enorm in de weg zitten of er weinig last van hebben, maar uiteindelijk is het natuurlijk fijner om zo min mogelijk stress te ervaren. Er zijn verschillende manieren waarop stress kan ontstaan, zoals werkdruk, veel aan je hoofd, slecht slapen of een andere factor die onrust in je hoofd kan laten ontstaan. Gelukkig zijn er ook meerdere manieren om stress te verminderen of zelfs te voorkomen. Een van die manieren is fietsen. Fietsen is op verschillende vlakken erg goed voor je, en werkt dus ook stressverminderend. Wij leggen in een paar punten uit waarom fietsen kan zorgen voor minder stress.

waarom fietsen zorgt voor minder stress

Fietsen werkt zeer ontspannend

Met fietsen kun je alle kanten op, letterlijk en figuurlijk. Stippel een mooie route uit, roep een groep vrienden bij elkaar, stap op je mooie fiets, trek je wielerkleding aan en maak er een mooie rit van. Het kan een hele ontspannende werking hebben. Wanneer je op de fiets in een mooie regio aan het rijden bent, geniet je van de vrijheid om je heen en de frisse buitenlucht. Het geeft je de kans om de dagelijkse sleur even te ontvluchten en te genieten van je rust. Bovendien kan fietsen met anderen heel ontspannend werken, omdat het ook een sociale activiteit is. Een fietsrondje is perfect te combineren met het bijpraten met een groep vrienden die je al een tijdje niet gesproken hebt. Twee vliegen in een klap!

Lichaamsbeweging zorgt voor betere slaap

Wanneer je gaat fietsen, of dat nu op een racefiets is of gewoon een rondje fietsen, ben je niet alleen aan je conditie aan het werken, maar zorg je ook voor een betere slaap. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die veel bewegen ook sneller en dieper in slaap vallen. Goede slaap, en vooral diepe slaap, zorgt in combinatie met een continue slaappatroon voor meer rust in je lichaam. Onderzoekers kwamen erachter dat dat uiteindelijk leidt tot rationeler en met meer gepaste emotie reageren op bepaalde situaties. Doordat er overdag ook minder vermoeidheid is, heeft dat invloed op de mentale gezondheid en krijgt stress minder snel de kans om zich te ontwikkelen.

Goed voor algehele fysieke gezondheid

Wie denkt dat je met fietsen alleen je benen traint, heeft het mis. Een fietstocht is een zeer complete en gevarieerde workout waar je hele lichaam van profiteert. Je werkt zowel aan je lichamelijke conditie en uithoudingsvermogen, als aan je beenspieren en spiergroepen in de rest van je lichaam. Je hele lichaam is namelijk in balans tijdens het rijden op een fiets, ook als je op een laag tempo fietst. Een betere algehele fysieke conditie zorgt ervoor dat je ook beter in je vel zet en daardoor meer rust in lichaam en geest hebt.

Fietsen is gezond, fietsen is leuk, maar fietsen is ook zeker goed voor je mentale gezondheid. Heb jij het gevoel dat je last hebt van stress en zoek je een fijne manier om te ontspannen en de stress te laten verdwijnen? Stap op de fiets en ervaar wat een mooie fietsrit kan doen met je. Veel plezier!

Vorig artikelHoe zorg je voor een goed herstel bij een burn-out
Volgend artikelFaalangst voorkomen en effectief behandelen
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.