Weg met die droge en brandende ogen!

1662

Het kan behoorlijk vervelend zijn als je ogen een droog en brandend gevoel doorgeven. Dat gevoel is onmogelijk te negeren. Het verzwakt je zicht, maakt het vrij onmogelijk om verder te gaan met wat je deed en geeft je de nodige kopzorgen. Maar wat kan je er tegen doen? Hier zijn wat tips.

Droge ogen of brandende ogen worden in regel veroorzaakt doordat je ogen onvoldoende traanvocht aanmaken. Of dat het volume oké is, maar dat het traanvocht niet de juiste kwaliteit heeft. Het gevolg: ogen drogen uit, gaan branden, steken of scheiden slijm af. Dat stimuleert juist weer de aanmaak van traanvocht, maar dat heeft vaak niet de juiste samenstelling. Zo begint het verhaal weer van voor af aan.

Maar er zijn ook andere oorzaken mogelijk. Bijvoorbeeld dat het een bijwerking van medicijnen is, dat er een oogziekte optreedt of dat je te weinig of slechte knipperbewegingen met de oogleden maakt. Gebruik je contactlenzen, dan zijn er mogelijk te weinig oogdruppels toegepast. Over lenzen gesproken, de ontwikkelingen op dat gebied staan niet stil. Zo is de productreeks uitgebreid met de versie Air Optix Aqua, oftewel lenzen die meer zuurstof doorlaten. Dus mocht je die lenzen bestellen, waarin silicone hydrogel is verwerkt, dan neemt de kans op uitdroging van je ogen aanzienlijk af. Gebruik je geen lenzen, kun je natuurlijk alsnog oogdruppels gebruiken. Oogdruppels kunnen branderige ogen namelijk bevochtigen en daarmee een snel comfort bieden.

Oog
“Emz Eyzs” (CC BY 2.0) by jonboy mitchell

Voor de langere termijn, kan je maatregelen nemen om het knipperen van je ogen te verbeteren. Matig knipperen of met een te lage frequentie knipperen kan optreden als je lang naar iets staart. Bijvoorbeeld naar het scherm van je laptop tijdens het werk. Of als je thuis op de bank online video’s bekijkt. De knipperfrequentie kan prompt verlagen naar vijfmaal per minuut, terwijl twintig keer wenselijk is. Het klinkt misschien raar, maar het kan helpen om bijvoorbeeld een briefje op tafel te leggen met de tekst ‘knipper meer’.

Probeer ook te letten op genoeg consumptie van Vitamine A. Het netvlies en de weefsels achterin het oog zijn een beruchte opslagplaats van Vitamine A. Nergens in het menselijk lichaam is de concentratie daarvan hoger! Treed er een tekort aan Vitamine A op, dan hindert dat de aanmaak van traanvocht. Je kan de vitamines consumeren via slagroom, roomboter, eieren, vet vlees en orgaanvlees. Heb je daar niet zoveel trek in, neem dan een portie levertraandruppels.

Heb je toch nog klachten? Zoek iemand die je een oogmassage kan geven, of doe het gewoon zelf! Sowieso is het belangrijk dat die massage uiterst zacht en teder wordt uitgevoerd. Het is niet de bedoeling om diep en hard op de oogbol te drukken. Plaats drie vingertoppen op de gesloten oogleden en maak rustig drie cirkelbewegingen naar links en dan naar rechts.

Dan zijn er nog wat meer externe maatregelen, zoals het verbeteren van de luchtkwaliteit op kantoor en in huis. Hang bijvoorbeeld waterbakken aan de verwarming of zet een luchtbevochtiger neer. Vermijd rokerige ruimtes of vraag of de airco wat minder krachtig (of uit) mag. Pas ook op met de haarfohn. Houden de klachten aan, schroom dan zeker niet om een oogarts te consulteren.

Vorig artikelThe traveling yoga family: Hoe ervaar jij stress?
Volgend artikelHoe oude overtuigingen je in de weg kunnen zitten
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.