Winterdip

Met de winter in het vizier is het herfst. In de koude van het jaargetijde ontladen verhitte discussies over de opvang van vluchtelingen en maakt vliegtuigmaatschappij Transavia reclame met de slogan ‘hoe ver je kunt komen met vriendelijkheid’. Met dit in gedachte stond ik gisteren in een lange rij bij de kassa van een vestiging van het Kruidvat.

Vitamine

Een gezond ogende vrouw voor mij stapelde verbazingwekkende hoeveelheden potten vitaminepillen op de toonbank. In de vluggigheid kwamen allerlei soorten voorbij die ze afgerekend in een boodschappentas wegstopte. Ik weet niet hoe groot haar gezin is, maar als de voorraad enkel bedoeld is voor haarzelf, zou ik haar dringend aanraden alternatieven te overwegen om ziekten buiten de deur te houden. Pillen als deze zijn nogal omstreden en deskundigen vermoeden zelfs schade als teveel wordt geslikt.

Geluk en pijn

In zijn algemeenheid wil de moderne mens elke dag gelukkig zijn. Omdat pijn en geluk welhaast antoniemen zijn, zijn we op zoek naar een recept om een gezonde leefstijl na te streven. Als het gaat om stressbestendigheid, is voeding een belangrijk onderdeel. Steeds meer komen we tot het besef dat de (meestens zelfregulerende) systemen in ons hoofd en lijf van nature op elkaar zijn afgestemd. En ook komen we tot de ontdekking dat de van oudsher dagelijkse kost als aardappelen en vlees, maar ook rijst en pasta onze gezondheid geen goed doen.

Interessant hieromtrent is het boek ‘De voedselzandloper’ van de Belgische arts Kris Verburgh, die wat we eten in verband brengt met het ontstaan van ziekten. Om in balans te blijven en langer gezond te leven, is het nodig dat onze eetgewoonten op de schop gaan en plaatsmaakt voor veel groenten, soep, bessen, noten etcetera.

Knop omdraaien

Chronische stress gaat gepaard met depressies en hoge bloeddruk. Soms komt uit medisch onderzoek naar voren dat een tekort aan ijzer is. En vitaminepil kan dan helpen het tekort aan te vullen. Desalniettemin draagt het winterse weer niet bij aan een goed humeur, zoals ook het ochtendprogramma ‘Goedemorgen Nederland’ (we gaan er weer lekker tegenaan – Youp van ’t Hek) de ellende van de wereld uitschreeuwend niet bijdraagt aan een fijne nieuwe dag.

Als binnenkort de klok een uur teruggaat en de mineurstemming een hoogtepunt bereikt, wordt het tijd om actief te worden. U hoeft alleen een knop om te draaien.


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek?
Stress, overspannen, burn-out?
Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

  • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
  • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
  • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
  • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.

Meer informatie >

Mobiele versie afsluiten