Zo breng je je stressvolle mindset tot rust

981

Met een stressvolle mindset, ook wel manier van denken genoemd, bezorg je jezelf onbewust alleen maar meer onrust. Je wilt heel erg graag rust, maar door je manier van denken, werk je jezelf juist tegen en krijg je alleen maar meer onrust.

Je bent eigenlijk al moe, maar hebt het gevoel dat je eerst iets af moet hebben. Dus denk je: “Eerst dit nog even doen, als dat af is kan ik uitrusten”. Maar die mindset van dat ‘even’ duurt altijd langer dan je denkt. Hierdoor ben je elke avond doodmoe. En tot nergens meer toe in staat. Misschien probeer je wel eens de dingen minder perfect te doen. Maar lukt het je niet om dat gedaan te krijgen.

Onbewust hou je de onrust in stand. En daardoor ook alle klachten die horen bij deze stressvolle situatie. Zoals; gevoel van onrust, dingen vergeten, vermoeidheid, slechte concentratie, negatiever denken, slecht doorslapen, een opgejaagde gevoel, meer snoepen. En hoe langer deze situatie duurt hoe erger de klachten worden of hoe meer klachten je erbij krijgt.

Je kunt niet met je stressvolle mindset, met de zelfde manier van denken waarmee je in deze stressproblematiek terecht bent gekomen de situatie oplossen. Ik het dat natuurlijk zelf ook geprobeerd. En toch is het best wel krom dat je probeert met de manier waarop je in de stress raakt, en wat dus je blinde vlek is, ook probeert dit probleem op te lossen. Dat lukt niet, daar is iets heel anders voor nodig.

Accepteer dat dingen soms anders in elkaar kunnen zitten dan je denkt, ook al voelt het spannend om je vaste manier van denken iets los te laten. Vroeger dachten ze ook dat van de wereld af kon vallen omdat deze plat was. Die manier van denken hebben we ondertussen kunnen ontkrachten doordat we foto’s vanuit de ruimte kunnen maken waardoor we kunnen zien dat de aarde rond is. Maar toen der tijd hadden ze nog niet die foto’s om dat te bewijzen en toch waren er mensen die uitgevonden hadden dat de niet plat maar rond is. Dus sta open voor de mogelijkheid dat dingen soms anders in elkaar zitten dan je zou denken.

Je kunt niet meepraten over wat je niet zelf hebt uitgeprobeerd. Wat voor iemand anders niet werkt, kan perfect zijn voor jou. Als je iets hebt geprobeerd en het werkte niet, wil dat niet zeggen dat iets anders ook niet werkt. Misschien hebt iets geprobeerd wat niet bij je paste. Misschien heb je het niet op de juiste manier uitgevoerd. Misschien dacht je wel: “Dit werkt toch niet”. Als je dat sterk geloofd kun je je jezelf onbewust belemmeren. En dat noem ik dan een beperkte mindset.

De grote valkuil is dat je naar mensen luistert die geen deskundigheid hebben op het gebied waar je hulp bij kunt gebruiken. Sommige klanten nemen het goed bedoelde advies van familie of vrienden aan waardoor ze het voor zichzelf alleen maar nog ingewikkelder maken en niet het resultaat krijgen wat je willen. Als je advies aanneemt zorg dan dat het van iemand is die bewezen verstand van zaken heeft.

5 tips voor een rustige mindset

  1. Bekijk de dingen vanaf een andere kant. Als je eigen kant, jouw manier om naar de zaken te kijken je niet helpt, bekijk het dan eens van een andere kant;
  2. Sta open voor een manier van denken die je wel helpt. Wees bereid om uit te proberen of een andere manier van denken of doen je verder helpt dan dat je tot nu toe zelf hebt bereikt;
  3. Stop met negatief denken. Wordt je bewust van jouw negatieve manier van denken waarmee je jezelf nu nog onbewust beperkt en saboteert;
  4. Vraag hulp aan een deskundige. Op die voorkom je dat je in je eigen kringetje blijft ronddraaien;
  5. Stop met “Ja, maar wat als het niet werkt”. Dat helpt je niet verder omdat het je blokkeert. Wat je wel helpt is: “Hoe zou het zijn als het wel werkt?

Ik heb vorige jaar een tandemparachute sprong gemaakt en dat was veel minder eng dan ik had verwacht. Ik had verwacht dat vooral het moment dat ik uit het vliegtuig moest springen heel spannend zou zijn. Maar dat was het helemaal niet! Ik zorgde ervoor dat ik geen gedachtes had en helemaal in het moment was. Hierdoor kon ik zonder oordeel ervaren hoe het was. Ik heb enorm genoten van het schitterde uitzicht op grote hoogte. Op de foto’s kan ik zien dat ik continu en glimlach op mijn gezicht had. Zo zie je dat gedachtes die je hebt niet altijd waar hoeven te zijn. Daarnaast heb ik gemerkt dat mijn hele leven in een ander perspectief is komen te staan. Want als ik een parachutesprong durf te maken, wat is er dan eigenlijk nog echt spannend of eng?

Dus wil je af van je onrust en stressklachten? Update je mindset! Bekijk de dingen eens vanaf een andere kant. Jouw huidige manier van denken heeft je juist in de stress geholpen. Stop met je negatieve en stressvolle overtuigingen. Laat “ja, maar wat als het niet werkt” weg, zodat je dingen gaat uitproberen die wel kunnen werken. Kom je er zelf niet uit? Blijf dan niet in je eigen gedachtekringetje rond draaien maar vraag hulp aan iemand die verstand van zaken heeft. Zodat je meer rust hebt, meer energie en weer kunt genieten.

Vorig artikelWaardeloze beslissingen van het management?
Volgend artikelBurn-out, overspannen of depressief?
Nanda Noorlander
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.