Zo los je de stress op die ontstaat bij ruzie

1795

Communicatie lijkt zo gemakkelijk. Je zegt iets, en de ander geeft daar een reactie op. Eenvoudig toch? Helaas gaat het toch vaak mis tijdens gesprekken. Hierdoor kan er een vervelende ruzie ontstaan. En aangezien niemand zit te wachten op ruzie en de bijbehorende stress, geef ik je 9 stappen om dit op te lossen.

Je komt moe uit je werk en vertelt aan je partner dat je een conflict hebt gehad met een collega. Je partner draagt meteen oplossingen aan. Dit voelt niet goed voor jou. Want jij wilde eigenlijk alleen maar vertellen wat je had ervaren. Jij weet prima hoe je het zelf moet oplossen. Terwijl je partner je denkt te helpen door je een oplossing aan te bieden. Jij voelt je onbegrepen en raakt geïrriteerd. Je partner word boos en denkt: “Lekker zeg, help ik haar, is het nog niet goed”. En jij denkt: “Laat maar weer, hij kan toch niet luisteren en hij denkt zeker dat ik dom ben, phhh”. En van het één komt het ander, en zo snel kan een ruzie ontstaan.

Een ruzie voelt rot, zeker als één van beide door de emoties dingen heeft gezegd die hij/zij niet meent. Jij kunt je erg gekwetst voelen. Want ook al zijn er dingen gezegd die de ander niet meende, eenmaal gezegd doet het wel pijn. Ruzie zorgt voor verdriet, pijn, spanning en stress door de verwijdering die ontstaat. Een ruzie kan ervoor zorgen dat je gaat piekeren of twijfelen aan jezelf of aan de ander. Daarnaast kan ook de relatie onder druk komen te staan.

Misverstanden zijn vaak de reden van ruzies. Het blijkt nog niet zo eenvoudig om bij een ander precies die boodschap over te brengen die je wilt overbrengen. Je probeert jouw gevoel en bedoeling over te brengen in woorden. En die woorden kunnen bij de ander heel anders overkomen. Doordat de ander het gevoel niet heeft en de bedoeling niet weet. Hierdoor kun je elkaar snel verkeerd begrijpen.

Veel mensen proberen ruzie te vermijden en bespreken om die reden niet wat ze echt vinden. En ondanks dat misverstanden vaak de oorzaak van ruzie zijn werkt het niet uitspreken van wat je echt vindt ook averechts. Als je zaken niet uitpraat, ontstaan er juist gevoelens van spanning, stress en ga je piekeren. Terwijl als je het aanpakt kan het echt opgelost worden.

Hou er rekening mee dat een ander een ruzie of meningsverschil heel anders kan ervaren. Dat is vaak juist waardoor er een ruzie ontstaat. Dus ook al heb jij helemaal duidelijk wat er gebeurd is en hoe het opgelost moet worden, de ander kan dit heel anders ervaren. Het is belangrijk dat je openstaat voor hoe de ander het heeft ervaren.

Pas als de emoties bedaart zijn kun je een ruzie uitpraten. Als beide of één van beide nog boos is lukt dat vaak niet. Neem dan even de tijd of geef de ander de tijd om tot rust te komen. Daarna heb je een grotere kans dat je je de ander kunt bereiken.

9 stappen om de stress op te lossen die ontstaat bij ruzie

STAP 1: Los eerst de ruzie op
Door de ruzie op te lossen, los je ook de bijbehorende stress op.

STAP 2: Praat, indien mogelijk, direct uit
Zo kun je voorkomen dat zaken verder uit de hand lopen. En dat één van beide dingen zegt die de situatie alleen maar erger maakt. Is dat niet mogelijk, ga dan naar het volgende punt.

STAP 3: Geef of neem de tijd
Soms heeft één van beide tijd nodig om tot zichzelf te komen. Geef de ander of jezelf deze tijd. Als de emoties minder heftig zijn, heb je een grotere kans op een goed eind resultaat.

STAP 4: Wees niet te trots
Wees niet te trots om de eerste stap te zetten. Bedank dat ook jij er baat bij hebt om dit op te lossen.

STAP 5: Vraag wat de ander heeft ervaren
Als je de ander eerst laat vertellen, begrijp je zelf sneller wat er is gebeurd.

STAP 6: Luister met een “open mind” naar de ander
Zo ontstaat er echt begrip voor elkaar.

STAP 7: Vertel hoe jij de dingen hebt bedoeld en ervaren.
Vaak zijn onze bedoelingen goed maar komt dat wat je zegt anders over. Door te vertellen hoe je het wel bedoelt, kan de ander ervaren dat er een misverstand heeft plaats gevonden.

STAP 8: Stel liefst samen vast wat er gebeurd is
Pas dan is het misverstand opgelost.

STAP 9: Denk samen na hoe jullie het in de toekomst anders kunnen doen
Soms kun je kleine dingen aanpassen in je doen en laten om te zorgen dat misverstanden in de toekomst minder vaak voorkomen.

Dus gaat er iets in de communicatie mis waardoor er ruzie, met de bijbehorende stress, verdriet, boosheid en pijn? Los de ruzie op door de stappen te doorlopen zodat jullie beide weer rust hebben en de relatie weer hersteld is.