Als je stress tijdig aanpakt voorkom je een burn-out

2829

Als je te lang met stressklachten blijft lopen worden het chronische stress of erger nog een burn-out. Meer dan 40% van de mensen heeft last van stress. Het grote probleem is dat niet iedereen dezelfde klachten heeft waardoor het lastig is om zelf te bepalen of de klachten die je hebt te maken hebben met stress. Zo kan de één last hebben van hoofdpijn en de ander kan misschien slecht slapen.

“Gewoon in het weekend even tot rust komen, want ik kan het zelf wel oplossen”, is wat veel mensen denken die last hebben van stress. “Iedereen kan omgaan met de hoeveelheid informatie en alle dingen die er gedaan moeten worden, dus ik moet dat ook kunnen”, hoor ik ook veel mensen zeggen. Helaas blijkt uit cijfers dat als je te veel en te vaak last hebt van stress, het er juist op duidt dat je iets niet zelf kunt oplossen. Anders had je het al wel gedaan, toch?

Als je eenmaal een burn-out hebt is dat veel lastiger om te herstellen dan in de fase dat je “slechts” last hebt van stress. Daarnaast kost het je minder moeite en geld om te leren hoe je stress kunt aanpakken dan stug door te gaan tot het uitdraait op een burn-out. Tegen die tijd ben je zo uitgeput dat je niet meer in staat bent om je werk te doen, en dat heeft een negatieve invloed op je gezondheid en je carrière. Helaas komt het vaak voor dat collega’s en je werkgever je nooit meer hetzelfde behandelen.

Mensen met stressklachten hebben vaak moeite met het vragen van hulp. Ze denken dat ze de stress zelf op kunnen lossen of onderschatten hun klachten. Achteraf geven klanten vaak aan dat ze het wel hebben aan voelen komen maar dat ze hun “kop in het zand hebben gestoken” omdat ze dachten dat het zo’n vaart niet zou lopen. En ze denken vaak ook: “Als ik er niet te veel mee bezig ben, dan gaat het vanzelf wel over”. En juist bij het negeren van de signalen van stress gaat het echt mis en krijg je een burn-out .

Hoe zou het zijn als je geen last meer hebt van stress en stressklachten? Neem even de tijd om jezelf deze vraag te stellen. Het antwoord kan je motiveren om actie te ondernemen zodat je af komt van stress en jouw stressklachten.

Als je tijdig professionele hulp zoekt leer je hoe je de rest van je leven op een gezonde manier met stress kunt omgaan. De valkuil is vaak dat je denkt: “Het gaat nu nog wel”, maar die grens wordt steeds verschoven. Het gaat dus niet alleen om dit moment maar ook over je gezondheid in de toekomst . Dit is je kans om iets waardevols te leren waar je ook in de toekomst veel aan zult hebben en dat je gezondheid ten goede komt.

Hulp vragen is geen teken van zwakte, het is juist een sterke eigenschap. Als je hulp vraagt is dat een teken dat je jezelf goed kent en weet wat je zelf kunt. Je hebt dan een realistisch beeld van jezelf. Jezelf overschatten op het gebied van stress, kan voor veel schade aan je gezondheid zorgen. Weten waar je goed in bent en weten waar je hulp bij kunt gebruiken. Dat is juist een sterke eigenschap!

5 stappen om te bepalen of jouw stress aangepakt moet worden

  1. Welke stressklachten heb je? Dagelijks gezien ben je hier misschien niet zo mee bezig, dus schrijf het nu op;
  2. Hoe graag wil je af van deze stressklachten?Geef een cijfer van 1 tot 10, waarbij 1 niet is en waarbij 10 heel graag is;
  3. Stel je eens voor. Hoe zou jouw leven eruit zien zonder stress en deze stressklachten, wat zou je allemaal weer kunnen wat je nu niet kan?;
  4. Kun je dit zelf oplossen?De kans is groot dat het antwoord “nee” is, omdat dit juist de reden is dat je in deze situatie zit;
  5. Niet?Wees dan zo sterk om hulp te vragen, ik help je graag.

Dus om te voorkomen dat jouw stress gaat leiden tot een burn-out is het verstandig om tijdig professionele hulp vragen. Blijf niet langer zitten met deze stress en/of deze stressklachten en kom in actie! Zodat je weer kunt genieten van meer rust en meer energie.