Stress beheersen door te sporten

6

Sporten om je stress te controleren

Stress beheersen, makkelijk gezegd maar hoe doe je dit? Iedereen weet het, maar steeds meer onderzoeken wijzen op het belang van sporten in de strijd tegen stress. Sport zorgt voor ontspanning en bepaalde stofjes waarmee je lichaam de stress te lijf kan gaan. Het is echter ook belangrijk om je niet teveel uit te sloven. Een half uurtje op de hometrainer is prima. Wanneer je echter met je racefiets een hoge berg in Frankrijk gaat beklimmen kan dit meer slecht dan goed doen.

Maar let op het volgende; zeer intensief sporten geeft ook veel stress op je lichaam en kan de klachten alleen maar erger maken. Stress beheersen door te sporten moet dus wel met beleid gaan, lees gauw verder………

Tips om stress te beheersen met sport

 • Probeer een sport te vinden die je leuk vind
 • Bouw je conditie rustig op
 • Maak er geen wedstrijd van
 • Let op signalen van je lichaam
 • Neem voldoende rust
 • Eet en drink voldoende om het lichaam te laten herstellen
 • Sport bij voorkeur niet ‘s avonds. Dit kan de nachtrust verstoren
 • Sport met vrienden
 • Duursporten zijn bij uitstek geschikt voor stressreductie
 • Gebruik geen kilometertellers, hartslagmeters of andere prestatie indicatoren.

Voordelen van beweging bij het beheersen van stress

Lichaamsbeweging is een krachtig hulpmiddel om stress te beheersen. Regelmatige lichaamsbeweging heeft talloze voordelen voor onze gezondheid en welzijn, waaronder het verminderen van stressniveaus. Wanneer we bewegen, produceren onze hersenen endorfines – chemische stoffen die ons een gevoel van geluk en welzijn geven. Daarnaast kan lichaamsbeweging helpen om spanning in onze spieren los te laten en ons te helpen ontspannen.

Wanner je fysiek aan het bewegen bent kunnen verschillende mechanismen bijdragen aan stressvermindering. Ten eerste helpt lichaamsbeweging om stresshormonen, zoals cortisol, te verminderen. Cortisol is een hormoon dat wordt vrijgegeven in reactie op stress en het kan schadelijke effecten hebben op onze gezondheid wanneer het in overmaat wordt geproduceerd. Lichaamsbeweging kan ook de productie van neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, verhogen. Deze neurotransmitters staan bekend als de “gelukshormonen” en kunnen ons helpen ons beter te voelen en stress te verminderen.

Bovendien kan lichaamsbeweging ons helpen om afleiding te vinden van stressvolle gedachten en situaties. Door ons te richten op onze lichamelijke activiteit, kunnen we ons hoofd leegmaken en even weg zijn van onze zorgen. Dit kan ons helpen om beter om te gaan met stress en een helderdere geest te hebben.

Soorten oefeningen voor stressbeheer

Verschillende soorten oefeningen kunnen effectief zijn bij het beheersen van stress. Hier zijn enkele populaire opties:

Stress beheersen met Cardio Oefeningen

Cardio oefeningen, zijn activiteiten die de hartslag verhogen en de ademhaling versnellen. Deze oefeningen, zoals hardlopen, fietsen, zwemmen, en dansen, kunnen helpen om stress te verminderen door endorfines vrij te geven en ons energieniveau te verhogen. De valkuil is dat je deze oefening gaat zien als een wedstrijd, dus zoveel baantjes zwemmen in 1 uur of zoveel kilometer fietsen in een rit. Dit gedrag gaat juist stress opleveren omdat je het doel wilt halen en wanneer dat niet gebeurt er teleurstellingen zijn, dus stress!

Stress beheersen met Krachttraining

Krachttraining, ook wel bekend als weerstandstraining, omvat oefeningen die gericht zijn op het versterken van onze spieren. Gewichtheffen, yoga, en pilates zijn enkele voorbeelden van krachttrainingsoefeningen. Krachttraining kan ons helpen om stress te verminderen door spanning in onze spieren los te laten en ons een gevoel van kracht en controle te geven.

Stress beheersen met Mind-Body Oefeningen

Mind-body oefeningen, zoals yoga, mindfulness, en meditatie, richten zich op het verbinden van onze geest en ons lichaam. Deze oefeningen kunnen ons helpen om ons bewustzijn en onze ademhaling te verbeteren, stress te verminderen en een gevoel van kalmte en ontspanning te bevorderen.

Stress beheersen met Outdoor Activiteiten

Buiten zijn en genieten van de natuur kan ook bijdragen aan stressvermindering. Wandelen, joggen, fietsen, en andere buitenactiviteiten kunnen ons helpen om stress te verminderen door ons bloot te stellen aan natuurlijk licht, frisse lucht, en de rustgevende omgeving van de natuur. Ook hier weer de valkuil om deze activiteiten te gaan doen terwijl je muziek of een podcast luistert. Zorg dat je één bent met de natuur zodat je zintuigen alles kunnen opnemen.

Conclusie:

Lichaamsbeweging is een effectieve en natuurlijke manier om stress te beheersen. Het heeft talloze voordelen voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Door regelmatig te bewegen, kan je stressniveaus verminderen, ontspanning bevorderen, het immuunsysteem versterken, en gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten helpen voorkomen. Bovendien kan lichaamsbeweging bijdragen aan een betere slaapkwaliteit, verbeterd mentaal welzijn en het verhogen van je energieniveau.

Het is belangrijk om lichaamsbeweging aan te passen aan jouw individuele behoeften en niveau van fitheid, en om eventuele gezondheidsproblemen met je arts te bespreken voordat je begint met een nieuw bewegingsprogramma. Of je nu kiest voor intensieve trainingen, zoals hardlopen of krachttraining, of meer ontspannende activiteiten, zoals yoga of wandelen, het belangrijkste is om consistent te zijn en lichaamsbeweging als een prioriteit in je leven te beschouwen.

Dus, als je stress wilt beheersen en zowel je fysieke als mentale gezondheid wilt verbeteren, overweeg dan om regelmatig lichaamsbeweging op te nemen in je dagelijkse routine. Begin met kleine stappen en bouw geleidelijk aan op om een gezonde en actieve levensstijl te bevorderen.

Veelgestelde Vragen over stress beheersen:
 1. Wat zijn enkele populaire oefeningen om stress te verminderen? Enkele populaire aerobe oefeningen om stress te verminderen zijn hardlopen, fietsen, zwemmen en dansen.
 2. Hoe vaak moet ik oefeningen doen om stress te verminderen? Het wordt aanbevolen om minstens 3-4 keer per week oefeningen te doen om stress te verminderen. Maar het beste is om een routine te creëren die past bij jouw persoonlijke behoeften en mogelijkheden. MindFulness kan je helpen om makkelijker de tijd te nemen om te oefenen.
 3. Kan ik nog steeds profiteren van endorfines en stressvermindering als ik geen fan ben van cardio-oefeningen? Ja, zeker! Hoewel cardio oefeningen effectief kunnen zijn bij het verminderen van stress, zijn er ook andere vormen van lichaamsbeweging, zoals krachttraining, mind-body oefeningen en outdoor activiteiten, die ook kunnen helpen om stress te verminderen.
 4. Kan ik lichaamsbeweging gebruiken als een langetermijnstrategie om stress te beheersen? Ja, regelmatige lichaamsbeweging kan een effectieve langetermijnstrategie zijn om stress te beheersen. Door lichaamsbeweging op te nemen in je dagelijkse routine, kun je de voordelen op lange termijn ervaren, zoals een betere stemming, meer energie en beter omgaan met stressvolle situaties.
 5. Wat zijn enkele tips om gemotiveerd te blijven om regelmatig te oefenen en stress te verminderen? Enkele tips om gemotiveerd te blijven om regelmatig te oefenen en stress te verminderen zijn: het kiezen van oefeningen die je leuk vindt, het vinden van een oefenmaatje, het stellen van realistische doelen, en het opnemen van lichaamsbeweging in je dagelijkse routine als een prioriteit.
 6. Kan ik lichaamsbeweging combineren met andere stressverminderende technieken? Ja, lichaamsbeweging kan goed gecombineerd worden met andere stressverminderende technieken, zoals mindfulness, ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken. Door verschillende technieken te combineren, kun je een krachtige aanpak ontwikkelen om stress te beheersen.
 7. Moet ik medische goedkeuring vragen voordat ik begin met een oefeningsroutine? Het wordt altijd aanbevolen om medische goedkeuring te vragen voordat je begint met een nieuwe oefeningsroutine, vooral als je gezondheidsproblemen hebt of als je al een medische aandoening hebt. Je arts kan je adviseren over de beste oefeningen en intensiteit die veilig zijn voor jouw situatie.
 8. Kan lichaamsbeweging helpen bij andere aspecten van mijn gezondheid naast het verminderen van stress? Ja, naast het verminderen van stress, kan lichaamsbeweging ook helpen bij andere aspecten van je gezondheid, zoals het verbeteren van de fysieke conditie, het versterken van de spieren en botten van het immuunsysteem. Lichaamsbeweging heeft een breed scala aan voordelen voor de algehele gezondheid en welzijn.
 9. Kan ik lichaamsbeweging doen, zelfs als ik een drukke levensstijl heb? Ja, zelfs als je een drukke levensstijl hebt, kun je lichaamsbeweging opnemen in je dagelijkse routine. Dit kan betekenen dat je korte oefeningen doet, zoals wandelen tijdens je lunchpauze, of thuis oefeningen doet in plaats van naar de sportschool te gaan. Het belangrijkste is om consistent te zijn en lichaamsbeweging als een prioriteit te beschouwen.
 10. Kan lichaamsbeweging ‘s avonds helpen om stress te verminderen en beter te slapen? Ja, lichaamsbeweging kan ook ‘s avonds helpen om stress te verminderen en beter te slapen. Matige tot intense lichaamsbeweging kan helpen om overtollige energie te verbranden en stresshormonen te verminderen, wat kan leiden tot een betere slaapkwaliteit.
------------------------------------------------------

8-weekse MindFulness MBSR training in 5 dagen!

Advertentie - Geen 8 weken 2,5 uur per week maar 5 dagen intensief een MindFulness training incl. GRATIS 8 weken online coaching. Sneller resultaat en net zo effectief. De '5-daagse MindFulness training' van MindFulGenieten is een praktische 5 daagse training met vele praktische handvatten om gelijk in je dagelijkse leven toe te passen.
Bijna 400 mensen hebben al een mindfulness training gevolgd bij MindFulGenieten en uitstekende blijvende resultaten geboekt! Begin nu met jouw verandering in je eigen leven. >