Home Stress blogs Stress door schulden: wat kun je hieraan doen?

Stress door schulden: wat kun je hieraan doen?

De kosten van het dagelijks leven lopen hoog op. Wonen wordt steeds duurder, de prijzen in de supermarkt rijzen de pan uit en het onderhoud van kinderen kost ook steeds meer. Wanneer je weinig financiële ruimte hebt, kan een incidentele uitgave direct zorgen voor een schuld. Kun je dit niet betalen, dan zorgt dit voor stress. Wat kun je doen om deze stress te verminderen?

Financiële stress

Nederlandse huishoudens hebben sinds 2014 gemiddeld hogere schulden. Voor die tijd was er een daling te zien in het aantal huishoudens met schuld. Niet alleen hypotheekschulden stegen, ook de niet-hypothecaire schulden gingen omhoog. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Schulden zorgen ervoor dat een kleine tegenvaller al kan zorgen voor grote financiële problemen. Dit zorgt voor stress: bij financiële stress ben je heel veel bezig met de schuld, zonder dat je er zo één-twee-drie iets aan kunt veranderen. Je weet dat er iets betaald moet worden, maar je weet ook dat je niet alles direct kunt aflossen. Dit gaat ten koste van je nachtrust, je eetlust en in veel gevallen drukt het ook een stempel op je relatie. Financiële stress is een van de meest lastige vormen van stress. Je moet van de schulden af zien te komen en dát is makkelijker gezegd dan gedaan.

Krijg inzicht in schulden, uitgaven en inkomsten

De enige manier om van de schulden af te komen, is door aan het werk te gaan. Begin eerst met het maken van een overzicht van de schulden. Dit is een confronterend moment, maar het zorgt er wél voor dat je precies weet wat het probleem is en waar je iets kunt veranderen. Kijk wat je al hebt afgelost en hoeveel je nog moet betalen. Noteer hoeveel je nu maandelijks aflost. Vul die lijst aan met de maandelijkse uitgaven aan vaste lasten. Denk daarbij aan de verzekeringen, abonnementen en boodschappen. Zet al deze uitgaven onder elkaar en reken uit wat je maandelijks totaal sowieso kwijt bent. Zet daar de inkomsten tegenover en kijk wat je (eventueel) overhoudt.

Controleer waar te besparen valt

Kijk vervolgens naar mogelijkheden om de huidige uitgaven te drukken. Vooral besparingen op het gebied van de hoge vaste lasten kunnen interessante mogelijkheden opleveren. Denk daarbij weer aan de verzekeringen, abonnementen en de energierekening. Grote kans dat je voor sommige van deze vaste lasten meer betaalt dan nodig. Neem je auto-, zorg, reis-, inboedel-, aansprakelijkheids-, opstalverzekering en eventuele andere verzekeringen onder de loep. Denk na over de dekking die je nu hebt en of deze nog toepasselijk is voor de situatie. Doe dit per verzekering en kijk of je niet beter kunt overstappen naar een andere verzekering. De kans bestaat dat je daardoor kunt besparen. Kijk vervolgens ook naar je telecomabonnement en zoek uit of je wel gebruikt waar je voor betaalt. Heb je bijvoorbeeld allemaal extra zenders terwijl je hier niet naar kijkt, of heb je een veel hogere internetsnelheid dan nodig? Dan kun je ervoor kiezen over te stappen en te besparen. Hetzelfde doe je met je energiecontract; zoek elk jaar naar het beste en voordeligste contract en je bespaart zo honderd euro of meer per jaar. Met vergelijkingssites ga je redelijk snel door al het ‘papierwerk’ heen. Het is zeker de moeite waard hier even mee bezig te zijn, want het kan in verhouding heel veel geld opleveren.

Kijk of het oversluiten van leningen interessant is

Zit je in de schulden omdat je een of meerdere leningen hebt lopen? En ben je ooit gegaan voor snel geld lenen en heb je hierdoor een verkeerde keuze gemaakt? Kijk dan of het de moeite is om deze over te sluiten. Dit kan het geval zijn als je op die manier een lagere rente betaalt over het terug te betalen bedrag. Ook kun je meerdere leningen tot één lening oversluiten, waardoor je meer inzicht hebt in de aflossing. Op deze manier kosten leningen die je hebt afgesloten, je uiteindelijk iets minder.

Verkoop spullen die je niet meer gebruikt

Veel mensen bewaren spullen veel langer dan nodig. Wellicht komt het namelijk ooit weer eens in de mode, ga je het weer mooi vinden of heeft iemand die je kent er ooit iets aan. Zonde dus om weg te doen, vond je eerder. Dat komt nu goed uit, want het kan zomaar zo zijn dat de spullen die je nog hebt staan best wat opleveren. Kijk dus eens naar wat je allemaal hebt en eigenlijk niet meer gebruikt. Zet deze spullen op Marktplaats of biedt ze via een ander platform aan. Wie weet haal je daar wat extra inkomsten uit. Daarmee kun je dan voorzien in de basisbehoeften óf je kunt ervoor kiezen een groter deel van de schuld af te lossen. Houd er wel rekening mee dat je bij een persoonlijke lening soms een boete betaalt als je eerder aflost. Bij doorlopend krediet kun je altijd boetevrij aflossen.

Zoek een (bij)baan als dat mogelijk is

Heb je schulden, ga dan niet bij de pakken neerzitten. Zie je door de bomen het bos niet meer? Zorg dan voor overzicht, kijk of je leningen kunt oversluiten, verkoop spullen, maar kijk vooral ook naar mogelijkheden om (meer) extra inkomsten te genereren. Heb je een baan, maar verdien je niet zo veel? Kijk dan naar waar dat door komt. Kun je meer dagen werken? Kun je solliciteren en ergens anders een beter loon krijgen, of kun je onderhandelen met je baas over het huidige loon? Allemaal zaken waarop je zelf redelijk controle hebt. Is je inkomen hoger, dan kun je schulden ook sneller aflossen.

Wees je bewust van langzame verbeteringen

Elke dag bezig zijn met de inkomsten en de uitgaven kan slopend zijn. Heb je eenmaal een overzicht voor jezelf gecreëerd en weet je wat er maandelijks binnenkomt en wat eruit gaat? Houd dan alsnog toezicht op de financiën, maar doe dit niet elke dag. In het begin moet je nog in een bepaald ritme komen – denk bijvoorbeeld aan het doen van de boodschappen en het kiezen van goedkopere producten -, maar een groot deel kun je ook loslaten. Ben je eenmaal overgestapt naar een andere verzekering, heb je een ander energiecontract en een ander telecomabonnement en betaal je hier maandelijks minder voor? Dan verandert hier niets aan als jij deze verandering nauwlettend in de gaten houdt. Zorg dus voor overzicht, maar laat het uiteindelijk niet alle dagen beïnvloeden. Schaaf bij waar mogelijk; heb je meer inkomsten en kun je het je veroorloven meer af te lossen? De verbeteringen en het verminderen van de schuld gaan zo beetje bij beetje wat sneller.

Hou voortaan overzicht

Heb je de schulden afbetaald, zorg er dan voor dat je inzicht houdt in de inkomsten en de uitgaven. Zo houd je namelijk altijd het overzicht en dat voorkomt nieuwe financiële stress. Je weet hoe vervelend het is om stress om de financiën te hebben. Zorg er daarom voor dat je zo verstandig mogelijk met de inkomsten en uitgaven omgaat. Zorg ervoor dat je je geen tweede keer stoot aan dezelfde steen.

Ga aan het werk met die financiële stress

Financiële stress is een van de meest vervelende en hardnekkige vormen van stress. Ga daarom aan de slag en zoek met bovenstaande tips naar oplossingen om de stress aan te pakken! Op die manier krijg je meer inzicht in de financiën, verhelp je stress en schulden, weet je waar je mee bezig bent én weet je ook wat beter hoe je schulden voortaan kunt proberen te voorkomen.

Mobiele versie afsluiten