Home Stress blogs Stress tips Onthaasten op je werk: van rennen naar plannen (tips)

Onthaasten op je werk: van rennen naar plannen (tips)

Haast is een teken van stress. Je versnelt zowel in denken als doen, je zit in de hoogste versnelling, je eet je lunch werkend achter je bureau, misschien loop je tamelijk snel door de gangen, ondertussen denkend wat je allemaal nog moet doen.

Stresshormonen zoals adrenaline maken dat je genoeg energie krijgt om dit vol te houden. Een nadeel van adrenaline is echter dat het maakt dat je minder overzicht en afstand hebt waardoor je minder goed kunt plannen, prioriteren en relativeren. Het denken wordt vernauwd. Denk maar aan een alarm dat onverwacht keihard afgaat (=stress): kun je dan nog rustig de alarmcode herinneren? Nauwelijks (tenzij die geautomatiseerd in je geheugen zit).

Zodra je merkt dat je haast hebt en alleen nog maar reageert op alles wat op je afkomt (en niet meer pro-actief bent), dan is het tijd om dit te doorbreken. Met zoveel adrenaline in je lijf, kan dat doorbreken alleen op een wat rigoureuze manier. Je hebt hier ongeveer 20 minuten de tijd voor nodig.

Onthaasten

Wat doe je in die 20 minuten? Deze 20 minuten heb je nodig om alle haast (lees: stresshormonen) die in je lijf zit weg te krijgen en om van reactief naar pro-actief te komen. Echter alles in je hoofd zegt dat daar geen tijd voor is! Nou, juist dan weet je zeker dat je die tijd echt nodig hebt.

Je gaat eerst onthaasten en dan pas naar je planning kijken. Dat onthaasten doe je op een ‘actieve’ manier ofwel: met alle aandacht. Gewoon stilzitten is niet genoeg; dan ga je weer denken wat er allemaal nog moet gebeuren. Het beste kun je weglopen van je werkplek, anders is de verleiding om weer aan het werk te gaan te groot.

Weg van je werkplek

Je kunt naar buiten gaan en gaan wandelen (in een hele lage versnelling). Of op een rustige plek gaan zitten, rug tegen de rugleuning, maar het belangrijkste is de volgende ademoefening doen:

– adem in (leg je handen op je buik en voel dat je buik iets naar voren gaat)
– adem uit (deze is meestal langer dan de inademing)
– pauze
– pas als je de behoefte ertoe voelt, adem je weer opnieuw in
– doe dit 10 minuten

Tien minuten lijkt een eeuwigheid, maar dat geeft alleen maar weer aan in hoeveel haast je zit. Als het goed is merk je dat je rustiger wordt. Als je afgeleid raakt van het ademen, tel dan de hoeveelheid ademhalingen per minuut. 6 tot 9 ademhalingen per minuut is een ontspannen ademhaling. Denk hierna pas weer aan alles wat je te doen staat.

Vanuit rust kun je alles weer

Vanuit rust weet je opeens weer wat prioriteit krijgt, welke project/taak/onderwerp je het belangrijkst vindt en wat echt wel een uur/twee uur/halve dag/dag/week kan wachten. Je ziet beter aan wie je de taken waar je niet aan toekomt, kunt delegeren. Realiseer je dat haast alleen maar aangeeft dat je te veel taken in een beperkte hoeveelheid tijd hebt. Haast maakt dat je ALLES van je to-do lijst wilt afwerken. Vanuit rust denk je veel slimmer na.

Je geeft gemakkelijker aan je leidinggevende of je opdrachtgever aan wat wel en wat niet gaat lukken of wat later komt.

Het bijkomende voordeel is dat je weer kunt genieten van de taken die je doet en van wat je afmaakt. Je ziet weer de kleine successen. En dat ook nog eens met alle zorg voor je gezondheid! Op deze manier hoeft niemand burn-out te raken.

Succes hiermee!

Mobiele versie afsluiten