In 9 stappen naar een simpel leven

De lente laat zich steeds vaker eventjes zien in de vorm van meer zonne-uren en alle bollen die ontluiken. Zelf voel ik het verschil in energie duidelijk wanneer er meer zon komt. Grappig genoeg zie ik het ook steeds om mij heen, mensen met lentekriebels. Bubbels van energie die tot uiting gebracht worden in het opruimen, weggooien en schoonmaken van de omgeving. Het oppotten en verzamelen van de winter maakt plaats voor meer licht, lucht en ruimte voor nieuwe dingen.

Het hebben van veel spullen of rommel in je huis of werkplek geeft stress. Het leidt je ook af en het kost energie. Elke keer wanneer je naar die stapel tijdschriften kijkt ‘moet’ je er nog wat mee terwijl je geen tijd ervoor hebt. Het kan daarom heerlijk voelen om ruimte te maken in je omgeving.

Deze periode van de beginnende lente is een goed moment om te starten met versimpelen, te detoxen of een grote schoonmaak te houden. Onze oma’s deden het zo gek nog niet. Zelf hebben we (min of meer noodgedwongen door de gevolgen van een lekkage) het hele huis weer onder handen genomen. En wat mij altijd weer opvalt is hoe veel onnodige spullen je blijkt te hebben die je nooit gebruikt.

Maar niet alleen qua spullen, er zijn veel gebieden in ons persoonlijke en zakelijke leven waar we orde op zaken kunnen stellen door te versimpelen. Hier volgen een aantal gebieden en tips om je te inspireren.

1. Versimpel je spullen.

Loop per kamer je spullen eens door en vraag je af waarom je iets hebt, of je daar nog blij van wordt en hoe je meer ruimte kunt maken in die kamer. Wordt je van en item niet blij of heb je het al 1 jaar niet gebruikt, weg ermee!

2. Versimpel je gewoonten.

Soms hebben we ingewikkelde gewoonten die veel tijd en energie kosten. Kijk of je hier meer structuur in kunt aanbrengen of je aandacht op één ding tegelijk kunt richten en niet te multitasken. Doe bijvoorbeeld één keer per week de boodschappen, check één keer per dag je mail, kijk minder op je telefoon.

3. Versimpel je relaties.

Kijk ook eens kritisch naar de mensen met wie je omgaat. Krijg je daar energie van of kost het je energie. Is het tweerichtingsverkeer of komt alles vanuit jou? Dit is geen simpel iets om te versimpelen maar het is zeker wel de moeite waard om er naar te kijken.

4. Versimpel je gedachten.

Ons hoofd maakt overuren en dat is een grote bron van stress. Het schijnt dat we per dag zo’n 60.000 gedachten hebben waarvan de meesten niet positief zijn of onnodig ingewikkeld. We denken veel, vinden overal wat van, stellen hoge eisen aan onszelf en anderen en kunnen van muggen grote olifanten maken. Je gedachten versimpelen geeft je veel rust. Constateer wanneer je gedachten er met je aan de haal gaan en probeer onderscheid te maken tussen feiten, invullingen en meningen. Probeer zo nu en dan bewust te hoofd tot rust te brengen door bijvoorbeeld de tips uit mijn e-book toe te passen.

5. Versimpel je communicatie.

Waar problemen ontstaat is vaak de (mis)communicatie een grote oorzaak voor escalaties. Probeer het simpel te houden: zeg wat je bedoeld, geef geen dubbele boodschappen, vraag wat je nodig hebt en stel je eigen verwachtingen bij.

6. Versimpel je voeding.

Letterlijk en figuurlijk de voeding die je tot je neemt. De hedendaagse voeding is zo bewerkt dat er niks simpels meer aan is. Wanneer je dit wilt versimpelen ga je kijken naar wat pure voeding is en geen vulling. Laat pakjes met ingrediënten die je niet kunt uitspreken links liggen. Maar kijk ook welke voeding je geestelijk tot je neemt. Volg je al het nieuws en sociale media, wat voor een effect heeft dit op je? Probeer je geest en je ziel te voeden met informatie waar je energie van krijgt. Een goed boek lezen geeft meer voldoening dan alle tv zender afzappen op een avond toch?

7. Versimpel je financiën.

Geld is zo’n onderwerp waar veel mensen stress van krijgen. Ook op dit gebied loopt het de moeite om te versimpelen waardoor je overzicht hebt. Je kunt kijken naar je uitgaven, wat kan hier simpeler of minder? Maar ook naar de administratie, is het overzichtelijk of ligt alles op een hoop te wachten tot je er iets mee doet? Hoe zit het met contracten, polissen, hypotheken, leningen. Kan dat simpeler of minder?

8. Versimpel je werkzaamheden.

Of je nu in loondienst werkt of ondernemer bent, er zijn veel dingen die we doen die niet belangrijk zijn of simpeler kunnen doen. Een aantal vragen die je helpen om te versimpelen en efficiënter te werken zijn deze: Wat is vandaag het belangrijkste om te doen? Moet ik dit doen, is dit mijn taak? Moet het op deze manier of kan dit handiger? Waarom is dit eigenlijk nodig om te doen?

9. Versimpel je mailverkeer.

In deze tijd is email een grote bron van stress bij veel mensen. Door hier zaken te versimpelen valt er een hoop winst te behalen. Stel vaste momenten in waarop je je mail verwerkt. Houd jouw mails en antwoorden kort en duidelijk en ga niet heen en weer mailen maar bel dan even. Gebruik de cc optie met mate. Stel regels in waardoor onbelangrijke mail automatisch naar een andere map doorgestuurd wordt. Gebruik een apart mailadres voor nieuwsbrieven en reclames.

Versimpelen kun je nog op veel meer gebieden. Ik ben benieuwd of jij nog interessante tips hebt waar en hoe je nog kunt versimpelen. Laat je reactie achter onderaan dit artikel.

 

Vorig artikelVaders pensioen (Stress tijdens je pensioen)
Volgend artikelHoe schuldgevoelens stress veroorzaken
Marta van Sitteren begeleidt ondernemers en professionals die last hebben van stress en chronisch tijdgebrek middels trainingen, workshops en individuele coaching. Vraag op haar site haar gratis e-book aan met 5 strategieën voor meer rust in je hoofd.