Geniet eens van het uitzicht

608

We kennen het allemaal wel. Je doet iets en op hetzelfde moment denk je oeps, wat ben ik toch een stomkop, dat had ik toch echt anders moeten doen. Je innerlijke criticus is weer eens aan het woord. Soms heeft die innerlijke stem ook wel gelijk. Want soms doe je natuurlijk ook domme of niet slimme dingen. Over het algemeen valt het wel mee en is het grootste probleem dat we een vergrootglas leggen op ons eigen gedrag, ons doen en laten.

Soms heeft die innerlijke stem wel gelijk, heel soms

Uiteraard hangt het van de situatie af hoe zinvol het is om die innerlijke criticus aan het woord te laten. Ben je iets nieuws aan het leren, probeer je iets onder de knie te krijgen? Dan is het ook wel fijn als je jezelf verbetert en aanspoort tot betere prestaties.

Al die kritiek die blokkeert je flow

Helaas kom ik in mijn praktijk vaak tegen dat mensen eigenlijk onophoudelijk de innerlijke criticus aan het woord laten. Op alles, maar dan ook alles, heeft de innerlijke stem commentaar. Dat is behoorlijk ondermijnend voor jezelf. Heb je daar wel eens bij stil gestaan? Want een constante woordenstroom met kritiek, daar word je als mens niet beter, blijer of productiever van. Het stokt je flow. Je raakt er verkrampt van en waarschijnlijk ook zeer negatief. Je zelfbeeld wankelt aan alle kanten.

Hoe hoog ligt jouw lat ?

Het is zinvol om eens te kijken of die innerlijke criticus wel gelijk heeft. Had je het inderdaad beter of anders kunnen doen? Of is de situatie zodanig dat het deze reactie vraagt. Of leg je wellicht de lat voor jezelf veel te hoog ? Dat laatste zie ik heel vaak. Mensen hebben zulke enorme hoog gespannen verwachtingen van zichzelf, dat het bijna niet haalbaar is. De lat ligt zo hoog, dat het niet reëel is om te verwachten dat je dat gaat redden.

Geniet eens van het uitzicht en alles wat je al hebt bereikt

In die gevallen roep ik vaak: als je lat zo hoog ligt, ga er dan een op zitten om te genieten van het uitzicht. Kijk eens om je heen, zie wat je tot nu toe allemaal al hebt gedaan en bereikt? Sta een stil, ja werkelijk stil om te kijken wat je tot nu toe hebt neergezet in je leven. Zeer waarschijnlijk is dat niet zo slecht. Zeer waarschijnlijk komt die innerlijke criticus dan tot rust.

Fouten maken MAG

Bovendien, je mag fouten maken. Een mens is een lerend wezen. Omarm je missers en flaters, hoe vervelend ook op het moment zelf. Glimlach om je eigen onhandigheid en missers, en ………………. de volgende keer doe je het anders.

Vorig artikelConversiestoornis: oorzaken en oplossingen
Volgend artikelStress door schulden: wat kun je hieraan doen?
In 2004 begon Joanke met haar praktijk De Essentie coaching & stressconsultancy. Ze is een echte stressexpert en begeleidt mensen (particulier en zakelijk) met stressgerelateerde klachten. Daarnaast is ze slaapcoach. In haar werk maakt ze o.a. gebruik van NLP, ACT, RET en Systemisch Werk (familieopstellingen).