Sporten verlaagt stress maar hoe speelt dit een rol?

318

Sporten verlaagt stress, iedereen weet dat sporten onderdeel is van een gezonde leefstijl. Je wordt er sterker van (fysiek en mentaal) en draagt bij een veel gezonde processen in je lichaam. Verder speelt hierbij een gezond voedingspatroon natuurlijk ook een zeer belangrijke rol. Bekijk de beste manier om gezond af te vallen

Maar hoe werkt het dan precies …en waarom verlaag je er dan precies stress mee? Om alles een beetje beter te begrijpen gaan we je lichaamsprocessen uitleggen. En ontdek je nog meer de kracht van sporten. Want het klopt namelijk wel, sporten verlaagt stress.

In dit artikel laten we je zien hoe bepaalde effecten stress-verlagend werken.

5 redenen waarom sporten zo gezond is!

Bij sporten worden er namelijk allerlei processen in werking gezet die je lichaam op een positieve manier beïnvloeden, lees er hieronder meer over.

Sporten verlaagt stress en heeft invloed op je hormoonbalans

Wanneer je zelf vaak sport, ken je vast wel dat gevoel van voldoening na een training. Helemaal bij een training waar je alles uit hebt gehaald. Je loopt na het trainen vervolgens de sportschool uit, voelt je euforisch en kan de hele wereld aan.

Het is een combinatie van factoren die je zo laten voelen, maar een belangrijke is de effecten die sporten heeft op je hormoonbalans. Je maakt namelijk na een (intensieve) training het geluks-hormoon endorfine aan. En je voelt dit ook door je hele lichaam.

Verder maak je ook serotonine aan, een neurotransmitter die je zenuwcellen met elkaar laat communiceren maar ook zorgt voor impulsbeheersing, een betere slaap en het stresshormoon cortisol helpt te neutraliseren. En je maakt ook het genotshormoon dopamine aan dat je beloont na het sporten. Tijdens sporten maak je nog veel meer hormonen aan, maar we noemen nu dus al 3 geluks- en genotshormonen. Daarom schrijven we ook sporten verlaagt stress.

Sporten verlaagt stress en geeft je meer energie

Het is belangrijk dat je aan lichaamsbeweging en sporten doet. Je hebt niks aan binchwathcen (op de bank, eventueel met een zak chips naar een reeks van je favoriete series kijken) …maar veel meer aan actie, meer lichaamsbeweging en bij uitstek sporten. Zo krijg je veel meer energie en een gezonde boost.

Overigens kan je na alle inspanningen die je doet, ook gerust weleens een avondje vrij nemen van sporten. Maar het is belangrijk wel vaak te gaan sporten, zodat die andere keren dan een beloning zijn op alle inspanningen die je doet en (eventjes) welverdiende rust zijn.

Ga maar eens vaker sporten, ook wanneer je geen zin hebt …je zal merken wat het doet en hoe gemotiveerd je bent.

Sporten geeft je positieve gevoelens

Sporten werkt op alle fronten door en geeft je positieve gevoelens. Je weet nu dat er ook bepaalde hormonen zijn die hieraan meewerken. Maar er zijn nog veel meer zaken die je beter laten voelen.

Sporten (en meer lichaamsbeweging) heeft namelijk ook effect op je algehele psychische gesteldheid en werkt ook mentaal door. Je zal er een geluksgevoel door krijgen en ook je zelfwaardering groeit.

En ook wanneer je geen last hebt van stress, kan je door meer te sporten en aan lichaamsbeweging te doen jezelf nog beter voelen. Je zal sterker worden en het maakt jouw lichaam mooier en gespierder. Verder stimuleert het je geest en kan je natuurlijk ook prima afvallen met sporten (indien je met overgewicht te kampen hebt of vetverbranding wilt boosten). Dit alles bij elkaar zal ertoe leiden dat je veel beter in je vel zit, nog positiever zal worden en gezonder door het leven gaat.

Het kan een uitlaatklep zijn

Sporten kan ook een enorme uitlaatklep zijn en helpt je ook weer dingen te relativeren. Heb je net ruzie gehad, laat het los en blaas stoom af in de sportschool of door op andere manieren te trainen. Je zal merken hoeveel effect dit heeft op je gemoedstoestand.

Het kan overigens elke sport zijn, zolang je maar alles geeft. Je ziet de wereld weer op een hele andere manier en komt erachter waar het nou allemaal echt om draait in het leven.

Je kan ook op andere manieren aan lichaamsbeweging erbij doen om alles uit het leven te halen en volop te genieten, veel mensen doen het al …maar zo niet, begin er dan vandaag nog mee!

En het maakt je mentaal sterker

Sporten verlaagt stress maar heeft ook effect op je mentale kracht, veerbaarheid en doorzettingsvermogen. Je zal om een voorbeeld te geven beter in staat zijn om nee te zeggen tegen verleidingen (snacks) tijdens afvallen, wanneer je met overgewicht te maken hebt en probeert op jouw ideale streefgewicht te komen.

Verder zijn er natuurlijk nog talloze andere situaties, waarin je sterker in jouw schoenen zal staan …mede door aan sport te doen!

We raden je dan ook echt aan om, na alle voordelen die je nu hebt ontdekt, gelijk te beginnen en maak een plan voor jezelf. Heb je doelen, werk er dan naartoe en je zal ze zeker bereiken. Een leuk weetje: het is niet voor niks dat veel succesvolle mensen aan sport doen want ook voor hen geldt, sporten verlaagt stress!

Inspanning en ontspanning

Je kan echt op ongekend veel manieren sporten en meer lichaamsbeweging krijgen, sportscholen zijn even tijdelijk dicht …dus ga lekker hardlopen, doe aan calisthenics of ontdek andere tips om thuis te trainen.

En hardlopen is (net zoals fietsen) zeer populair in Nederland, maar je kan dit ook eens afwisselen (bij slecht weer, voor extra tijdswinst of andere redenen) met een loopband.

Met zoveel keuze kan je dus altijd en overal sporten, wanneer jij daar zin in hebt!

Vorig artikelWerkstress door werk wat niet bij je past
Volgend artikelOndernemen in de Corona tijd
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.