5 tips voor meer dankbaarheid in jouw leven

246

Dankbaar zijn als je een burn-out hebt? Klinkt onlogisch hé? Je voelt je moe en je kunt je nergens voor motiveren. De onrust heeft de overhand. Het korte lontje zorgt momenteel vaak voor ruzie met jouw naasten. Je kunt je lastig concentreren en vergeet daardoor dingen. Hier baal je van. Hoe kun je dit veranderen?

Steeds meer dingen werden je te veel, hierdoor ben je je steeds meer gaan terugtrekken. Je probeert de dagelijkse dingen draaiende te houden. En zelfs dat valt je zwaar. Je weet wel dat je het rustig aan moet doen, maar hoe dan? Er blijven al zoveel dingen liggen. Sporten doe je al niet meer en het voelt alsof je voor vriendinnen ook geen tijd hebt. Kortom je bent aan het overleven.

Je huilt vaak maar weet niet eens waarom. De spanning in je lichaam neemt alleen maar toe. Hierdoor heb je vaak last van je nek en schouders. Je voelt je down omdat je merkt dat het steeds slechter met je gaat. Je vraagt je af of het ooit over gaat. Want het voelt echt alsof je de verkeerde kant op gaat.

De druk neemt alleen maar toe als je focust op wat er in jouw ogen verkeerd gaat. Het is een illusie dat als je focust op wat er niet goed gaat het daardoor weer beter gaat. Dat is slechts een signaal, vervolgens moet je actie ondernemen om uit je burn-out te komen. Het is belangrijk om de kern van je burn-out oplossen. Een burn-out los je niet op met (na)denken. Met de juiste kleine acties wel. Het is ook lastig om dankbaar te zijn voor wat je hebt als je focust op wat er niet is.

Terwijl als je focust op dankbaarheid, je je veel beter voelt en je juist daardoor meer ontspant. Dat voelt in het begin wat onwennig. Of je voelt er helemaal niets bij omdat je negatieve emoties overheersen. Dat wil niet zeggen dat het niet werkt. Ga juist dan door omdat je het heel erg goed kan gebruiken.

Dankbaarheid zorgt voor een enorm positieve boost. Het lijkt misschien raar om dit te gaan doen. Wat je in feite doet is je mind heropvoeden. Je traint je mind om meer te focussen op alle dingen die je al hebt en waar je blij van wordt. En daardoor zal je je ook beter voelen. Het gaat dus niet alleen om het oefenen met dankbaar zijn maar ook dat dit op langere termijn nog een ander positief effect heeft.

Als je gaat sporten verwacht je niet in 2 dagen resultaat. Dat zelfde geldt voor dankbaarheid. Jouw dankbaarheid spier heeft ook langer nodig om sterk te worden! Als je bang bent voor tijdgebrek zorg dan dat je tijd die je normaal steekt in piekeren vervangt voor bezig zijn met dankbaarheid. Ik garandeer je dat je je daardoor veel beter voelt.

5 tips voor meer dankbaarheid in jouw leven

  1. Zorg voor een mooi schrift en leg het naast je bed. Dit is jouw dagboek vol dankbaarheid;
  2. Schrijf minimaal 10 dagen in jouw dankbaarheidsdagboek. Langer is beter  omdat je dan nog meer resultaat hebt. Voor nu is het eenvoudiger om je te committeren voor 10 dagen;
  3. Schrijf elke avond voor het slapen gaan 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Kun je het ook echt voelen?;
  4. Het kan van alles zijn: een bloem die je ziet, een gesprek met je partner, een compliment van jouw collega, een tekening van je kind, een lief kaartje van een vriendin, je huis als het buiten koud is, je wasmachine omdat je schone kleding hebt, je tv om je favoriete serie te bekijken, etc.;
  5. Maak met jezelf een afspraak om dit echt te gaan doen. En hou je aan de afspraak!

“The people who are successful are those who are grateful for everything they have. Giving thanks for what we have always opens the door for more to come, and ungratefulness always closes the door”, is een uitspraak van een Amerikaanse zakenman. In het Nederlands: “De mensen die succesvol zijn, zijn degenen die dankbaar zijn voor alles wat ze hebben. Dankbaar zijn voor wat we hebben opent altijd de deur voor meer om dankbaar voor te zijn, en ondankbaarheid sluit altijd de deur.”

Kortom wil je uit de negatieve spiraal van een burn-out? Zorg dan dat je de kern van je burn-out oplost. Daarnaast kan een dankbaarheidsdagboek je helpen om meer te focussen op wat je al wel hebt. Op die manier voel je veel beter. En het si misschien op dit moment lastig om te geloven, ik spreek uit ervaring, de kans is groot dat er een tijd komt dat je op termijn zelf kan zeggen dat je dankbaar bent voor je burn-out.

 

Vorig artikelZo maak je een einde aan slachtofferstress
Volgend artikelVaak pijn in jouw nekspieren? Masseren kun je ook zelf!
Nanda Noorlander
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.