Stress meten met de app store

4258

Stress meten met app?

Wanneer je veel last hebt van stress is het belangrijk om te weten hoe hoog je stressniveau daadwerkelijk is. Op die manier kun je bepalen wanneer je rust moet nemen en kun je ook leren welke activiteiten voor extra stress zorgen. Door het stressniveau op tijd te verlagen loop je niet het risico om overspannen te raken of in een burnout te belanden. Het meten van stress is niet eenvoudig. Je kunt natuurlijk de symptomen in de gaten houden en bepalen hoe erg je hier last van hebt. Je kunt echter ook doormiddel van apps een redelijk inzicht krijgen dus stress meten met app is mogelijk.

1) Heart Rate

Heart Rate is één van de vele apps waarmee je je hartslag kan meten. Je hartslag zegt heel veel over je huidige stressniveau. Stress zorgt voor een snellere en onregelmatigere hartslag. Wanneer je gedurende een wat langere periode je hartslag in de gaten houdt kun je vrij goed inschatten wanneer deze te hoog is en er iets mis is. Een prima methode is om bijvoorbeeld elke ochtend wanneer je wakker wordt je hartslag te meten. Een hoge hartslag verteld je dat je niet bent uitgerust en dat er iets aan de hand is. Het is wel zo dat niet alleen stress invloed heeft op je hartslag. Als je bijvoorbeeld flink hebt gesport dan kan het goed zijn dat je hartslag de volgende ochtend nog iets hoger ligt doordat je lichaam aan het herstellen is van de inspanning. Ga ook jouw stress meten met app Heart Rate.

2) Stress check

De applicatie Stress check meet op basis van je hartslag je stressniveau. De app meet niet alleen de hoogte van je hartslag, maar ook de stabiliteit van je hartslag. Door regelmatig te meten kun je proberen te ontdekken waar je stress van krijgt en wanneer je rust moet nemen. Zorg er voor dat het niveau niet te lang te hoog is. Zo voorkom je dat je overspannen raakt. Jouw stress meten met app Stress check.

3) Mindfulness

De app Mindfulness geeft je geen inzicht in je stressniveau, maar kan het stressniveau wel verlagen en is goed te gebruiken in combinatie met de twee eerder genoemde apps. Mindfulness is een prima app voor de beginner om bekend te raken met meditatie en met de eerdere genoemde apps is het effect onmiddellijk te meten.

Welke apps gebruik jij?

Er zijn verschillende mindfulness apps beschikbaar die kunnen helpen bij het beoefenen van mindfulness. Hier zijn vijf populaire mindfulness apps:

  1. Headspace (https://www.headspace.com/nl): Headspace biedt een scala aan meditatieoefeningen, mindfulness oefeningen en ademhalingstechnieken om stress te verminderen, de concentratie te verbeteren en de algehele mentale welzijn te bevorderen.
  2. Calm (https://www.calm.com/nl): Calm is een bekende mindfulness app die meditatiesessies, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen aanbiedt om stress te verminderen, de slaap te verbeteren en meer innerlijke rust te ervaren.
  3. 10% Happier (https://www.tenpercent.com/nl): 10% Happier is een mindfulness app die meditatielessen en cursussen aanbiedt, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, om stress te verminderen, emotioneel welzijn te bevorderen en de geest te kalmeren.
  4. Smiling Mind (https://www.smilingmind.com.au/nl): Smiling Mind is een gratis mindfulness app die speciaal is ontwikkeld voor kinderen, tieners en volwassenen. Het biedt meditatieoefeningen en mindfulness trainingen om de mentale gezondheid te verbeteren en stress te verminderen.
  5. Insight Timer (https://insighttimer.com/nl): Insight Timer is een mindfulness app met een grote bibliotheek aan meditatieoefeningen, geleide meditaties en ontspanningsoefeningen van verschillende instructeurs over de hele wereld.

Let op: Het is altijd belangrijk om de privacy-instellingen en de voorwaarden van een app te controleren voordat je deze gebruikt om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan je persoonlijke behoeften en voorkeuren.

Vorig artikelMinder stress door app op je smartphone
Volgend artikelRelatiestress grote veroorzaker van depressie
Edwin (1965) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout en of dat niet genoeg was nog een 2e keer een burnout. Uiteindelijk was dat de trigger om het roer om te gooien. Nu is Edwin MindFulness trainer maar tevens ACT en NLP trainer. Mede auteur van MindFulKompas. Alle ervaringen die hij heeft opgedaan in zijn 30 jarige ondernemerschap brengt hij in de praktijk bij de diverse trainingen en coach trajecten. Edwin is eigenaar van Stressplein.nl