Stress meten met de app store

3916

Wanneer je veel last hebt van stress is het belangrijk om te weten hoe hoog je stressniveau daadwerkelijk is. Op die manier kun je bepalen wanneer je rust moet nemen en kun je ook leren welke activiteiten voor extra stress zorgen. Door het stressniveau op tijd te verlagen loop je niet het risico om overspannen te raken of in een burnout te belanden. Het meten van stress is niet eenvoudig. Je kunt natuurlijk de symptomen in de gaten houden en bepalen hoe erg je hier last van hebt. Je kunt echter ook doormiddel van apps een redelijk inzicht krijgen.

1) Heart Rate

Heart Rate is één van de vele apps waarmee je je hartslag kan meten. Je hartslag zegt heel veel over je huidige stressniveau. Stress zorgt voor een snellere en onregelmatigere hartslag. Wanneer je gedurende een wat langere periode je hartslag in de gaten houdt kun je vrij goed inschatten wanneer deze te hoog is en er iets mis is. Een prima methode is om bijvoorbeeld elke ochtend wanneer je wakker wordt je hartslag te meten. Een hoge hartslag verteld je dat je niet bent uitgerust en dat er iets aan de hand is. Het is wel zo dat niet alleen stress invloed heeft op je hartslag. Als je bijvoorbeeld flink hebt gesport dan kan het goed zijn dat je hartslag de volgende ochtend nog iets hoger ligt doordat je lichaam aan het herstellen is van de inspanning.

2) Stress check

De applicatie Stress check meet op basis van je hartslag je stressniveau. De app meet niet alleen de hoogte van je hartslag, maar ook de stabiliteit van je hartslag. Door regelmatig te meten kun je proberen te ontdekken waar je stress van krijgt en wanneer je rust moet nemen. Zorg er voor dat het niveau niet te lang te hoog is. Zo voorkom je dat je overspannen raakt.

3) Mindfulness

De app Mindfulness geeft je geen inzicht in je stressniveau, maar kan het stressniveau wel verlagen en is goed te gebruiken in combinatie met de twee eerder genoemde apps. Mindfulness is een prima app voor de beginner om bekend te raken met meditatie en met de eerdere genoemde apps is het effect onmiddellijk te meten.

Welke apps gebruik jij?


Advertentie

Echt herstel begint bij een gezonde basis

Wil jij goed herstellen van je burn-out? Met een gezonde basis kun je weer de hele wereld aan.

Coaching en bewegen in de natuur

Bij BoFit herstel je niet alleen met je hoofd, maar ook met je lijf. Door coaching en bewegen in de natuur. Zo zorg je ervoor dat alle facetten van jouw gezondheid meespelen in je herstel. Je herstelt dan op een duurzame manier, zodat je hier je de rest van je leven profijt van hebt.

Na een BoFit-traject:

  • Ontspan en geniet je meer en neem je voldoende tijd voor jezelf;
  • Geef je beter je grenzen aan;
  • Heb je meer regie over je eigen leven;
  • Herken je de stresssignalen van je lichaam op tijd;
  • Kijk je weer positief naar de toekomst;
  • En kun je weer klachtenvrij aan het werk

Herstel bij een betrouwbare organisatie met meer dan 20 jaar ervaring!

Vorig artikelStress verminderen als werkgever – 8 tips
Volgend artikelYoga als stressreductiemethode
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.