7 fasen van een burn-out

890913

7 fasen van een burn-out

waar ga je doorheen? Burn-out, overspannen, of gewoon stress? Iedereen beleeft zo nu en dan momenten van stress. Dit is normaal gesproken geen probleem en hoort bij het leven. Wanneer je teveel stress hebt kun je echter overspannen raken. Hiermee ben je hard op weg naar een burn-out. Het proces naar een burn-out verloopt heel geleidelijk en begint vaak bij een simpele vermoeidheid.

Helaas kunnen mensen het slopende effect vaak pas inzien na het afleggen van de hele route. Een burn-out verloopt bij iedereen anders. Ondanks dat lijkt er toch een lijn in te zitten waarin iedereen zich kan vinden. De volgende fasen lijken bij iedereen die stress ervaart in meer of mindere mate voor te komen. Deze fasen zijn bij iedereen verschillend. Ze kunnen bovendien allemaal van een paar weken tot een paar maanden en soms wel een jaar duren.

Door je bewust te maken van deze fasen hoop ik je wat steun te bieden. Een burn-out is een proces met heel veel impact. Wanneer je weet dat bepaalde zaken ‘normaal’ zijn en erbij horen, verlicht dit misschien de mentale stress die een burn-out geeft.

1. Stress

In deze fase is er nog niets aan de hand. Gezonde stress is noodzakelijk om te functioneren in je dagelijkse leven. Situaties van stress wisselen zich af met fasen van ontspanning. De stress zorgt ervoor dat de bloeddruk omhoog gaat en de hartslag stijgt. Je functioneert optimaal en haalt het maximale uit jezelf! Het lichaam herstelt zich volledig in de fasen van ontspanning. Wanneer de stress iets te lang duurt geeft het lichaam subtiele symptomen. Deze symptomen beperken zich tot bijvoorbeeld lichte hoofdpijn en stemmingswisselingen. Je hebt wellicht een opgejaagd gevoel en zo nu en dan een slechte nacht.

Voor de meesten van ons is het onvermijdelijk dat je vaak in deze fase terechtkomt. Wanneer het herstel echter regelmatig en volledig plaatsvindt zal je hier niet overspannen van raken. Maar wanneer gezonde stress een chronische (langdurige) stress gaat worden dan….

2. Chronische stress

De stress neemt de overhand en ontspanning blijft uit. De momenten van ontspanning zijn zeker aanwezig. Deze zijn te kort om weer volledig te herstellen. Na een vakantie voel je je weer topfit, maar na enkele dagen val je weer terug in hetzelfde automatische patroon. Doordat het lichaam zeer sterk is en de klachten nog gering gaan de meeste mensen meestal gewoon door. Vermoedelijk ben je je niet bewust van het probleem en functioneer je voor je gevoel heel erg goed. Deze fase kan enkele maanden tot enkele jaren aanhouden zonder overspannen te raken. Afhankelijk van je lichamelijke en geestelijke reserves.

3. Overspannen

Je bent overspannen. De energie in je lichaam begint op te raken. De hoge cortisol-waarden beginnen zijn tol te eisen. Je dagelijkse belastbaarheid neemt af en je krijgt moeite om al je activiteiten naar tevredenheid uit te voeren. De lichamelijke klachten nemen toe. Allerlei overspannen symptomen kunnen nu de kop opsteken:

Psychische symptomen

Lichamelijke symptomen

Stress sloopt je letterlijk.

Dit is een belangrijk moment in het burn-out proces. Dit is namelijk het moment dat je gaat merken dat je jezelf door de stress aan het slopen bent. Je moet nu aan de slag met jezelf. Hiermee kun je heel veel ellende voorkomen en ervoor zorgen dat fase 4 t/m 6 niet nodig zijn. Dit kan inhouden dat je tijdelijk minder moet gaan werken. Het is in ieder geval belangrijk dat de stress vermindert.

In deze fase moet je structurele veranderingen in je gedrag aanbrengen om de dagelijkse stress te verminderen. Veel mensen zoeken hulp bij anderen omdat ze weten dat je het niet alleen kunt oplossen. Zoek hulp bij de ARBO, een psycholoog of lees relevante boeken. Ook een MindFulness training kan je erg goed helpen om bewust om te gaan met de gedachten en automatische patronen die er juist voor zorgen dat je in de verschillende fasen van een burn-out terechtkomt.

Uit onderzoek is gebleken dat een online cursus ook zeer effectief kan zijn. Het vergt namelijk een complete omschakeling in het denken. Als je dit alleen zou kunnen, dan was je niet in deze situatie beland. Bedenk goed dat de overbelasting nu al maanden of jaren duurt. Het verschil met een burn-out is dat het herstel in deze fase, met de nodige rust, zeer snel plaatsvindt.

Veel mensen grijpen echter niet in. Ze verwachten dat het vanzelf overgaat. Ook zal er vaak gezocht worden naar fysieke oorzaken voor de klachten. Stress komt als mogelijke oorzaak niet altijd naar voren. Veel mensen komen ook in een vicieuze cirkel terecht vanwege de klachten. Zoeken op het internet en bezoeken aan ziekenhuizen maken je onzeker, angstig en zorgen voor nog meer stress.

Wanneer je overspannen bent kun je echter door adequaat in te grijpen ervoor zorgen dat je weer snel herstelt. Zie het als een laatste waarschuwing van je lichaam voorafgaand aan een echte burn-out.

4. Burn-out

De burn-out fase is voorbehouden aan de echte doorzetters. Je bent overspannen geweest, maar je hebt nog niet genoeg geleerd. Je hebt alle lichamelijke en psychische burn-out symptomen maanden, of zelf jaren genegeerd. Het lichaam is geestelijk en lichamelijk uitgeput. Er is nu geen keuze meer. Je geest en lichaam functioneren niet meer. De klachten zijn niet meer te negeren en gaan je leven steeds meer beheersen. De eerder genoemde burn-out symptomen zijn nadrukkelijk aanwezig. Vaak zorgen één of meerdere van de volgende burn-out symptomen ervoor dat goed functioneren niet meer mogelijk is.

Ondanks de lange aanloop naar een burn-out, komt deze toch vaak onverwacht en van de ene op andere dag kun je niets meer. Soms is het zelfs zo extreem dat mensen ineens zo verward zijn, dat ze niet meer zelf thuis kunnen komen of zelfs letterlijk instorten. Het lichaam heeft al maanden en soms zelfs jaren subtiele signalen gegeven. Deze zijn structureel door jou genegeerd. Het lichaam geeft nu signalen die niet meer te negeren zijn.

Hoe belangrijk je taken in het dagelijkse leven ook zijn. Nu moet je aan de slag met je burn-out én met jezelf. Er is geen andere weg meer. Het zal een zware en lange strijd worden, maar in de meeste gevallen kun je herstellen. Vaak kun je er als een sterker en wijzer mens uitkomen. Schroom niet om medicatie te gebruiken om deze situatie te verlichten. Je bent echt niet de eerste die met dit soort klachten bij de dokter komt. De meest ernstige burn-out symptomen zijn prima op te vangen of te verlichten.

5. Burn-out re-integratie

Na de schrik van de burn-out en de gedwongen rust krijg je meestal een gevoel van opluchting. Je hebt gedwongen de rijdende trein verlaten en nu heb je tijd om alles opnieuw op te bouwen. Enthousiast ga je weer aan het werk. Je bent blij dat het ergste voorbij is. Deze fase kan de laatste fase zijn. Heb je voldoende geleerd hebt en je leven inderdaad drastisch veranderd? Vaak is dit nog niet het geval. Na de gedwongen rust en het eerste herstel ga je verder in het oude patroon.

6. Burn-out op herhaling

Het lichaam grijpt weer in. Blijkbaar heb je nog steeds niets geleerd van je eerste burn-out. Het beetje energie dat je hebt opgebouwd in de rustperiode, is er binnen enkele weken of maanden weer volledig doorheen gejaagd. Je valt weer helemaal terug in je oude patroon en wederom kun je helemaal niets meer. De teleurstelling, wanhoop en stress neemt in de double burn-out fase vaak toe. ‘komt het ooit nog goed?’ is een gedachte die regelmatig door je hoofd spookt. Juist het leren omgaan met die gedachten, vaak negatieve gedachten, kunnen een terugval voorkomen. MindFulness kan je hierbij helpen.

Als je in deze situatie belandt moet je bedenken dat je dit blijkbaar nodig hebt om de juiste aanpassingen echt te maken. Door mentaal heel diep te zinken ben je in staat om goed na te denken over het leven. Je leert de juiste prioriteiten te stellen. Welke zaken zijn belangrijk en welke niet? Medicatie kan nodig zijn om uit deze fase te komen.

7. Burn-out herstel

Na de double burn-out dip zal er een moment komen dat je weer voorzichtig uit het dal begint te klimmen. Langzaam maar zeker krijg je weer wat controle over jezelf. Deze fase zal in veel gevallen leiden naar het echte uiteindelijke herstel.

Door de double burn-out dip ben je je zeer bewust van het risico op een terugval. Je kunt en durft beter te prioriteren in je leven. Mogelijk is dit zelfs het moment om te kiezen voor een andere baan of een andere levenswijze. Veel mensen maken op dit moment keuzes waardoor hun leven blijvend zal veranderen. Stress blijft altijd een onderdeel van het leven. Het zal na deze fase echter onder controle zijn. Veel mensen raken na dit moment niet meer overspannen of burn-out.

Meer informatie over:


Ervaringsverhalen:

 

 

Vorig artikelJe kunt een ander niet veranderen, wel jezelf!
Volgend artikelJeuk: oorzaken en oplossingen
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.