Wanneer iemand last heeft van stress ervaart die persoon allerlei soorten klachten en symptomen. Wat veel mensen niet weten is dat veel van deze klachten een duidelijke fysieke oorzaak heeft. Veel van deze klachten komen namelijk voort uit een verhoogde spierspanning. Door stress kunnen mensen volledig verkrampen. Hun fysieke houding wordt steeds minder gezond en vaak beginnen de nek, schouders en rug langzaam vast te zitten.

Symptomen

Typische stress klachten veroorzaakt door een verhoogde spierspanning zijn onder andere:

Behandelingen

Spierspanning en sporten

Wanneer je op het een juiste manier sport kan het de spieren en gewrichten soepeler maken en zullen de klachten waarschijnlijk afnemen. Wanneer je echter te intensief en teveel sport geeft dit extra stress op de spieren en zal de verkramping alleen maar toenemen. Door het toenemen van deze verkramping zullen vervolgens ook de klachten weer toenemen.

Lichaamshouding verbeteren

Wetenschappers van Harvard hebben ontdekt dat je lichaamshouding belangrijk is om spierspanning te verminderen. In het onderzoek bleek dat het stresshormoon cortisol toeneemt wanneer je een verkeerde houding aanneemt. Wanneer je 5 minuten in een uitgezakte houding zit of staat kan dat al genoeg zijn om meer stress te produceren. Door de stress stijgt de spierspanning weer wat resultaat in een vicieuze circel.

Stress komt voort uit het gevoel om de controle te verliezen. De juiste lichaamshouding kan het gevoel van controle terugbrengen en zo de stress verminderen.
Wanneer je een gevoel van stress voelt opkomen kun je de volgende houding aannemen om de stress te overwinnen:

 • Rol je schouders naar achteren en trek je schouders naar beneden
 • Richt je borst en voorhoofd richting de zon
 • Plaats je voeten stevig op de grond
 • Laat je armen relaxed naast je lichaam hangen

Probeer ook rechtop te zetten en recht te lopen. Naast het verminderen van stress zal hierdoor ook je zelfvertrouwen toenemen.

Warmte

Het verminderen van spierspanning kan op een aantal manieren. Zoals besproken kun je door gematigd intensief sporten en een goede houding veel problemen voorkomen.

Een warm bad of een warme douche kan ook een hoop goed doen. Door de warmte op je lichaam zal de bloedsomloop toenemen en hierdoor ruimte bieden voor een snel herstel van eventuele verkramping of irritaties.

Professionele hulp

Wanneer de spSpierspanningierspanning echter al heel heftig is kan het moeilijk zijn om dit zelf op te lossen. In dit geval is het verstandig om een professional te bezoeken. Fysiotherapie en chiropraxie kan tot prima resultaten leiden en zijn de meest voor de hand liggende therapievormen.

De laatste jaren is er echter een alternatieve therapie in opkomst met veelbelovende resultaten genaamd ‘Body stress release’. Deze therapie kan er op een hele aangename manier voor zorgen dat je lichaam de spierspanning los gaat laten. Door het drukken op bepaalde plekken en andere aanrakingen (met de kleren aan) begint het lichaam met het herstel.

De therapie begint met drie behandelingen zeer snel op elkaar. Na deze drie behandelingen zal het duidelijk zijn of het voor jouw het gewenste effect heeft. Bij het gewenste effect zal het lichaam hard aan het werk gezet worden en de dagen erna is vermoeidheid een veel gehoorde klacht. Na de eerste drie behandelingen zullen de behandelingen in frequentie afnemen naar gelang de resultaten.

Daar het onder de alternatieve geneeswijzen valt zal een huisarts echter niet snel doorverwijzen. De meeste verzekeringen vergoeden echter wel een gedeelte. Meer informatie over deze therapie kun je hier vinden.

Progressieve spierontspanning

Een andere behandelmethode die men veel gebruikt in zorginstellingen is (PMR) progressieve spierontspanning. Deze methode is ontwikkeld door de Amerikaanse arts Edmund Jacobson. Door de spieren eerst te spannen en vervolgens te ontspannen in de juiste volgorde moet de spierspanning op termijn afnemen en zorgen voor meer ontspanning in het hele lichaam.

Meditatie en mindfulness

Mindfulness is de term van de laatste jaren. Het is enorm populair en veel mensen hebben er baat bij. Zonder mindfulness tekort te doen is de basis meditatie. Meditatie waarbi je bewust probeert te worden van je lichaam en andere zaken om je heen. Het bewust worden en blijven van je lichaam kan enorm helpen bij het voorkomen en verminderen van spierspanning.

Wanneer je deze vorm van meditatie vaak toepast zul je het merken wanneer je een verkeerde houding aanneemt. Zo zul je het merken wanneer je verkrampt in een bepaalde situatie of op een verkeerde manier op je stoel zit. Dit stelt je in de gelegenheid je houding aan te passen zodat de spanning niet onnodig oploopt in de spieren.

Medicatie

Wanneer de spierspanning zeer extreem is en het niet lukt om deze ‘los’ te laten met bovenstaande methoden is een laatste mogelijkheid het gebruik van medicatie. Een huisarts kan rustgevende middelen voorschrijven welke ook werken als spierontspanners. Deze medicatie kan is echter vaak zeer verslavend dus terughoudendheid is hierbij gewenst.

Het soepel houden van de spieren is dus heel belangrijk bij je herstel en is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien. Vergeet niet dat gespannen spieren op zichzelf een signaal zijn dan er iets aan de hand is. Wanneer je op dezelfde voet verder gaat zal je overspannen raken of zelfs in een burnout terecht komen. Probeer dus de oorzaak van de stress te vinden en zo de stress structureel te verminderen.


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek?
Stress, overspannen, burn-out?
Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

 • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
 • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
 • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
 • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.

Spierspanning door stress 1

 

--- Ik wil meer informatie ---

20 REACTIES

 1. Zelf al ruim 2 jaar onder behandeling bij Mensendieck therapie. Helpt fantastisch, het zichtbaar aanpakken van de stress veroorzaker zou ertoe bijdragen dat de therapie toegepast kan worden met grotere intervallen. Door de suïcide van mijn oudste zoon op 8 november jongstleden is er wederom zeer veel stress naar boven gekomen, ten grondslag hieraan liggen gerechtelijke dwalingen. Alle ‘hulp’ is te laat gekomen om onze zoon in ons midden te houden! En dan nu ermee omgaan, kan verzekeren dat dit een doffe ellende is.

 2. Ik zie dat dit oude berichten zijn, maar reageer toch even. Als er mensen zijn die er wat aan hebben is dat mooi.

  Enorme last van verkrampingen in de rug. Na vele therapieën Body Stress Release gevonden, dat geeft echt verbluffende resultaten en ervaringen. Ik voel me nu al veel beter, maar het heeft zeker een jaar geduurd. De stress was ontstaan door financiële problemen en een dochter die drie jaar lang niet wilde slapen. Ongemerkt ga je in survival mode. Het is alsof al je spieren je willen beschermen en zich daardoor volledig gaan verkrampen. Inmiddels slaapt mijn dochter en heb ik mijn bedrijf verkocht. Ik heb alle stress geëlimineerd en heb sinds kort gekozen voor een rol als huisvader. Ik hoop dat dit de verdere genezing zal bespoedigen. Veel sterkte Joan met je verlies…

 3. Na een jaar vol stress op school hield ik het niet meer. half jaar ziekenhuis onderzoek gehad en uiteindelijk maar doorgestuurd naar een revalidatie centrum. Ik ging wel vooruit, maar had ik dagelijks nog steeds veel last van te hoge spierspanning in mijn hele lichaam. Gisteren Body Stress Release geprobeerd… had ik dit maar eerder gedaan. De therapie is heel heftig, na de massage voel je je niet eens meer jezelf. Je hele lichaam is zo ontspannen dat je hersenen het niet meer begrijpen en je hele lichaam wordt koud omdat je spieren zo hard gewerkt hebben. Ik voel me nu al beter dan ooit, ook al is mijn lichaam zeer vermoeid door de therapie. Body Stress release is voor mij echt het enige wat ECHT helpt. En geloof me ik heb alle medicatie al geprobeerd en alle therapieën die er bestaan. Ik hoop dat mensen dit lezen en het gaan proberen. (student 20 jaar).

 4. Loop al 31jr. met ernstige rugklachten. Ten eerste was ik al rug patiënt. Ten tweede heeft mijn werkgever (sociale werkvoorziening) ons als vuil behandeld waar wij niets tegen konden doen. Iedere keer kreeg je een volle laag over je heen. Op een gegeven moment zat ik ziek thuis en werd ik opgeroepen door de bedrijfsarts. Ik had op dit moment de rode lap voor ogen en zei tegen de arts als ik die man nu op straat tegen kom rij ik er zo over heen. Enfin.. 14 jr. geleden auto ongeluk. Weer een klap waar de rug definitief niet meer tegen kon. Inmiddels ben ik alle doktoren en specialisten afgerend. Alle behandelingen ondergaan wat er in de medische term mogelijk is. Niets heeft geholpen. Dus… andere optie Oxicontin Wauw… ik kon alles weer maarja de dosis werd telkens hoger. Uiteindelijk heb ik zoveel geslikt dat ik in het ZKH terecht kwam met een vergiftiging door de medicijnen. Ben net nog niet in het hiernamaals terecht gekomen. Nu het heden moet met de stok lopen. Kan bijna niks meer en als ik wat doe krijg ik gelijk de rekening. Mijn rug is zo gespannen als een houten plank. Een kogel gaat nog niet door de spieren heen zo hard zijn die. Kan mij ook niet ontspannen. Mijn werkgever heeft mij destijds het bloed onder de nagels gehaald, vernederd etc.. Ook al is het jaren geleden maar ik kan het niet loslaten. Mijn agressie jegens die personen is enorm hoog ook al ben ik in feite de rust zelf. Ben volledig afgekeurd heb er geen vrede mee maar wat wil ik? als iemand mij zegt wat ik moet doen komt de spanning gelijk weer omhoog. Heb nergens meer zin. Alles gaat met tegenzin. Oefeningen kan ik niet doen. Ben zo stijf als een plank. Tinitus zo erg dat ik bijna niets hoor.
  Als iemand iets weet voor mij hoor ik het graag.

  • Beste
   Heb ook al veel spierspanning gehad.
   Heb mij kunnen helpen met, Aspartaat Magnesium 100 mgr….en 100 Aspartaat Kalium…
   Heb dat gekregen van de Reumatoloog..
   En ga elke dag wandelen.. en voor het slapen gaan heb ik..
   Kinine genomen voor de krampen, van mijn huisdokker..
   Neem nu nog Magnesium.. heb pijnnelijke Spierverkramping gehad..En kan goed slapen..goed ontspannen..
   Dat is het voor naamste..t.is het proberen waard.
   Veel sterkte..
   Grtjes Boke.

 5. Geraak niet van mijn spierspanningen in mijn rug af. Ik woon in Oostende België. Zou graag body stress release proberen maar weet niet waar ik naartoe kan. Kunnen jullie mij misschien helpen of raad geven? Heel erg bedankt.

 6. Beste Ronald,

  Ik heb twee maanden lang hevige stress gehad, zo erg heb ik dit nog nooit gehad. Doordat ik niet uit de stressspiraal raakte is alles steeds erger geworden. Sinds de laatste tijd lukt het mij steeds beter om de oorzaken van de stress te relativeren. Nu is het echter zo dat mijn klachten niet meer weg willen gaan. Mijn hele schouder en nekpartij spannen zich hevig aan zodra ik wat ga doen, dit straalt uit over mijn hele hoofd (slaapgebied, voorhoofd, op het hoofd, de kaken en de ogen). Ook heb ik nu al een maand oorsuizen/tinnitus.

  Ik lees overal (ook bij u op de website) dat tinnitus/oorsuizen kan ontstaan door heel veel stress en soierspanning. Ik lees echter nooit of dit ook weer weg gaat als de stress en spierspanning weg is. Kunt u mij vertellen of tinnitus/oorsuizen weer weg gaat als mijn stress en spierspanning weg is. Om de spieren los te krijgen en te herstellen overweeg ik triggerpointtherapie (dit zou ook het oorsuizen moeten wegnemen). Manuele therapie heb ik al geprobeerd maar dit hiel niet.

  Ik ben pas 23 jaar oud en ben bang dat het oorsuizen niet meer weggaat. Kunt u mij astublieft snel antwoord geven. Voor deze stressperiode leefde ik zeer gezond, 3 keer per week sporten en bijna dagelijks groente en fruit. Dus lichamelijk ben ik eg gezond.

  Alvast hartelijk dank.

  • Bedankt voor je reactie. Ik ben geen arts of dokter. Ik kan je dus alleen vertellen wat ik zelf heb ervaren.

   Ik kreeg zelf tinnitus toen ik op mijn 27e in een burnout terecht kwam. Ook ik zat helemaal vast. Hoofdpijn, duizelig, krampen etc. Door rust te nemen en gebruik te maken van Body Stress Release is de spierspanning flink afgenomen en daarmee ook de fysieke problemen. De tinnitus is nog in beperkte mate aanwezig. Dat is ook wat ik om mij heen zie. Mensen herstellen van de stress en de tinnitus wordt minder. Het blijft echter wel. Door de tijd gaat het wennen en stoor je je er niet zoveel meer aan. Met triggerpointtherapie ben ik niet bekend.

 7. ik heb ook het zelfde gehad en nu word het beter en beter door te bidden ga gwn bidden en vraag god om hulp en niet de mensen. ik ben zelf moslim ik voel mij ontspannen als ik ga knielen voor god tijdens het bidden

 8. Beste ronald,

  5 jaar geleden kon ik niet meer lopen, de knien 1x zo dik, foto’s gemaakt,de orthopeet zei dat hij er niets van snapt, naar een reumatoloog gestuurd, die zei het is allemaal spanning op je spieren, ze drukte op bepaalde punten en dat was erg pijnlijk.spierverslappers gekregen en met rust was het na een jaar pas weer goed! Vorig jaar sept. Een nieuwe heup gekregen en mijn exman overleden zat met verdrietige kinderen, op het werk gaat het niet lekker, en nu weer last van de knien, weer zijn er foto’s gemaakt, denk dat het weer het zelfde is al toen, want ik heb niet altijd last van mijn knien, op mijn werk snappen ze het niet! Maar ik kan zo niet werken! Ben ook erg moe. Ben nu 60 jaar en stoppen met werken kan ik nog niet , en krijg nu te horen dat ik maar lichter werk moet zoeken, want ik werk in de zorg en hun hebben geen lichter werk voor mij! Dat vind ik ook heel vervelend dat ze zo met je omgaan.
  Gr.

  • Beste Tineke,

   Zo te horen heb je al veel geprobeerd. Ik ben natuurlijk geen huisarts en zeker geen specialist. Het is dus moeilijk om je advies te geven. Als het inderdaad gaat om spanning op de spieren kan body stress release ‘wonderen’ verrichten. Dus wellicht is het de moeite waard om dat eens te proberen. Binnen 3 sessies weet je of het iets voor je doet.

   Verder kan ik je voor de stress in contact brengen met onze partner. Ik hoor graag of je dit wil. Ze kunnen vrijblijvend advies geven over je situatie.

 9. Ik ben zelf 13 en heb rond april een klap op mijn hoofd gehad. Dat is niet meer overgegaan en het is dus verder gegaan naar spierspanning, heeft iemand tips om de pijn lichter te maken?
  Grtjes, Rianne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here