Kauwgom vermindert stress

1148

Kauwgom vermindert stress dat is wat Japanse onderzoekers hebben onderzocht. Niet alleen in Japan maar ook op de Northumbria University in Engeland is zo’n onderzoek geweest.

Het blijkt dat het kauwen van kauwgom tijdens stressvolle perioden, zoals een examen of een sollicitatiegesprek, een mindering van stressreacties geeft. Door het kauwen daalt namelijk het hormoon Cortisol.

Het onderzoek van beide instituten richt zich op watt de invloed is van het kauwen van kauwgom op stress. Zoals het gaat met veel onderzoeken hebben ze 2 groepen onderzocht.

Minder angstig door kauwgom kauwen

De eerste groep (kauwend op kauwgom) had voor een aantal mentale stressvolle opdrachten kauwgom gekauwd. De tweede groep(niet kauwend op kauwgom) had dit niet gedaan. De groep die kauwgom kauwde bleek lagere cortisol gehaltes in hun bloed te hebben naderhand.

De onderzoekers hebben ook getest of de duur van het kauwgom kauwen invloed heeft op stress. Ze hebben getest met 5, 10 en 15 minuten. Het gehalte cortisol in het bloed werd het meest vermindert na 15 minuten kauwen.

Uit andere onderzoeken is ook naar voren gekomen dat het kauwen van kauwgom een positieve invloed kan hebben op depressie, vermoeidheid en het verliezen van de eetlust. Het kauwen van kauwgom kan ook het eten van ongezonde tussendoortjes tegengaan. Het enige negatieve effect wat naar voren komt bij een ander onderzoek is een toename van de kans op hoofdpijn wanneer men het kauwen van kauwgom te fanatiek gaat beoefenen. (lees te hard kauwen met de kaken zodat je er hoofdpijn van kunt krijgen)

Prestaties verbeteren door kauwgom kauwen

Met het onderzoek zijn tevens de prestaties gemeten van de deelnemers. Deze waren aanzienlijk beter bij de kauwende studenten.

Hoe de effecten ontstaan is nog onduidelijk, maar aangenomen mag worden dat tijdens het kauwen van kauwgom de bloedtoevoer naar de hersenen verbetert.

Of je nu gelijk dit soort uitkomsten moet gaan gebruiken voor jezelf is de vraag. Ik denk dat het zoeken van afleiding in het algemeen wellicht ook dit soort resultaten heeft. Sommige mensen hebben namelijk ook baat bij een zogenaamde bijtring die ze minder stress geeft en betere concentratie oplevert.

Vorig artikelVergelijk, bespaar geld en voorkom stress met zorgverzekeringen
Volgend artikelAllergische klachten door stress
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.