Allergische klachten door stress

3481

Allergische klachten door stress lijken toe te nemen bij een hoger stressniveau. Wanneer stress chronische stress gaat worden dan kan het zelfs je immuunsysteem gaan beïnvloeden. En omdat immuunsysteem is verbonden met je stofwisseling kan dit ook een nadelig effect krijgen.

Wanneer deze twee zaken in je lichaam niet op orde zijn is de kans op een toename van ontstekingen alleen maar groter. En hierdoor heb je dus meer en een grotere kans op allergische klachten door stress.

Door te testen met verschillende groepen mensen is men erachter gekomen dat door stress de symptomen van allergie kunnen toenemen. Daarnaast kunnen de symptomen van allergie weer zorgen voor extra stress. Vooral hooikoortsaanvallen of astmatische aanvallen kunnen heviger zijn bij stress. Allergische klachten door stress komt dan ook steeds vaker voor in Nederland.

Wat is een allergie eigenlijk?

Eigenlijk is het iets vreemds, omdat je afweersysteem namelijk te goed werkt, reageert je lichaam verkeerd op “normale” prikkels. Maar omdat het lichaam soms anders reageert dan je verwacht krijg je toch allergische klachten door stress.

Je lichaam reageert namelijk niet op de goede manier op een onschuldige stofje zoals bijvoorbeeld stuifmeel.  Je zenuwstelsel ontvangt een prikkel en reageert daarop met jeuk, gezwollen oogleden, tranende ogen, een kriebelende neus, niezen of hoesten.

Wanneer je nou benieuwd bent of je ook allergisch bent en voor wat, dan kun je bij de huisarts een allergietest aanvragen, je kunt ook een dagboek gaan bijhouden zodat jezelf wellicht achter je allergie kunt komen.

Top 5 allergie in Nederland

  • Huisstofmijt allergie
  • Hooikoorts of pollenallergie
  • Huisdieren allergie
  • Allergie voor insecten gif
  • Voedselallergie

Stress en allergie lijken elkaar dus te versterken. Veel mensen met een allergie gaven aan dat de symptomen en klachten erger werden in perioden met meer stress.

De onderzoekers raden dan ook mensen met allergie aan om hun stressniveau zo laag mogelijk te houden. Dit kan door gezond eten en leven en uiteraard door het toepassingen van alle tips tegen stress. Het verminderen van stress zal de allergie niet genezen, maar het kan wel de symptomen minder heftig maken.

Vorig artikelKauwgom vermindert stress
Volgend artikelPiekeren: oorzaken en oplossingen
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.