Stress symptomen: het complete overzicht

34288

Stress symptomen ontstaan uit overbelasting. De stress symptomen kun je zien als een waarschuwing van je lichaam en je brein. Tijdens een korte periode van stress zullen de symptomen meevallen en snel weer verdwijnen. Wanneer er sprake is van chronische stress zullen de symptomen aanhouden en kun je ze maar beter serieus nemen.

hoe goed luister jij naar je lichaam of is het meer “horen, zien en zwijgen”?

Het lichaam en je brein geven aan dat je te lang over je grenzen gaat en dit consequenties heeft. Hoe langer je over deze grenzen gaat, hoe langer het ook weer duurt voordat de symptomen zullen afnemen. Soms heeft stress zoveel beschadigd, dat de symptomen zelfs niet meer verdwijnen.

De stress symptomen zijn uitingen van de stress die je ervaart, waardoor je op termijn overspannen kunt raken of te maken kunt krijgen met een burn-out. Zoek naar manieren om chronische stress te voorkomen en op tijd rust te nemen. Je zal daardoor minder last krijgen van de ongezonde stress symptomen.

Benieuwd welke stress symptomen er zijn en wat je daar eventueel aan kunt doen? We zetten ze voor je op een rij. En wil je voor jezelf in kaart brengen waar je last van hebt? Zet de verschillende psychische en lichamelijke symptomen van stress op een rij. Geef ze vervolgens iedere dag een score tussen 1 en 5, om te monitoren hoeveel last je ervan hebt. Je maakt op die manier inzichtelijk of jouw klachten afnemen, of dat je nog niet op de goede weg bent en meer maatregelen moet nemen.

Stress symptomen zijn onder te verdelen in psychische en lichamelijke symptomen van stress. Zowel mentaal (psychisch) als fysiek (lichamelijk) zijn het de zwakke plekken van jouw lichaam die als eerst aan de beurt komen. Had je voorheen al vaak hoofdpijn of maagpijn? Dan is de kans groot dat je daar ook bij overmatige stress weer veel last van zal krijgen.

Tip: veel van de symptomen zijn terug te voeren op verhoogde spierspanning.

Psychische stress symptomen 

Je kunt last krijgen van tal van psychische stress symptomen. Het zijn mentale klachten, die je soms moeilijk kunt uitleggen aan jouw omgeving. Het hormoon cortisol speelt hierin een belangrijke rol.

Hoogleraar Erik Scherder gaf al eens een mini-college over de invloed van stress op de werking van de hersenen:

Benieuwd naar de psychische of mentale symptomen die je kunt ervaren als het gevolg van te veel stress? We zetten ze voor je op een rij:

Concentratieproblemen

Door te veel stress lukt het je op je werk of op school niet om je goed te concentreren. Dit merk je vooral als je lange teksten moet lezen of als je langere tijd moet opletten tijdens een gesprek of vergadering.

Dissociatie

Jouw geest probeert zich af te sluiten van externe prikkels. Het is een mentaal beschermingsmechanisme, waardoor het lijkt alsof je in een bubbel leeft of watten in je hoofd hebt. Het nadeel hiervan is dat je dit lastig kunt uitleggen aan anderen die er geen last van hebben (gehad).

Angst- en paniekklachten

Ervaar je angst? Het is een belangrijke veroorzaker van verhoogde spierspanning en kan zich ontwikkelen tot een angststoornis. Vooral in combinatie met schaamte kan dit tot een isolatie leiden, waardoor de stress symptomen grote gevolgen hebben.

Geheugenverlies

Te veel stress leidt tot een te hoog niveau aan cortisol. Dat vermindert de activiteit in de prefrontale cortex, waardoor de werking van het geheugen erop achteruit gaat. Gelukkig herstelt dit snel als je minder stress ervaart, dus probeer wat aan de symptomen te doen.

Stemmingswisselingen

Als het gevolg van te veel stress krimpt de hippocampus, een belangrijk deel in de hersenen. Je raakt sneller overprikkeld, waardoor je vatbaarder bent voor negatieve gedachten en je daar niet zomaar uitkomt.

Piekeren

Een herkenbaar probleem binnen de symptomen van verschillende soorten stress. Piekeren maakt het lastig om te relativeren, waardoor je in een cirkel van negatieve gedachten belandt waar je niet zomaar uitkomt.

Opgejaagd gevoel

Door stress ervaart je een opgejaagd gevoel. Adrenaline en de verhoogde hartslag maken het bovendien lastig om weer tot rust te komen. Probeer de onrust te accepteren en de tijd te nemen om je even te ontspannen.

Nergens zin in

Heb je weinig energie en nergens zin in? Het is een van de bekende psychische stress symptomen, waardoor je grote moeite hebt om alle ballen in de lucht te houden. Ruimte voor leuke en ontspannende dingen lijkt er even niet te zijn.

Neiging tot verslaving

Verslavende middelen zoals alcohol en drugs lijken een uitweg te bieden uit de stresssituatie. Je ervaart de neiging om er gebruik van te maken, terwijl dit het probleem uiteindelijk alleen maar verergert.

Verward- of duizeligheid

Door overprikkeling en overbelasting functioneren functies van het lichaam niet goed meer. Je kunt je duizelig of verward voelen, als een van de ongezonde symptomen van te veel stress gedurende een langere periode.

Lichamelijke stress symptomen

Je kunt naast de mentale symptomen van stress of lichamelijke (fysieke) stress-symptomen ervaren. Die zijn vaak zichtbaarder voor anderen en tastbaarder voor jezelf. Toegenomen spierspanning speelt vaak een grote rol. Je kunt onder andere last krijgen van:

Vermoeidheid als stress symptomen

Een bekend fysiek stress-symptoom, omdat jouw lichaam niet voldoende rust krijgt. Er is geen tijd voor herstel, waardoor je te maken krijgt met grote vermoeidheid. Uiteindelijk kan dit zelfs uitmonden uit uitputting, waardoor herstel langere tijd zal duren.

Let op: ervaar je uitputting? Je raakt vatbaarder voor virussen en bacteriën, waardoor je te maken kunt krijgen met koorts en anderen ziekteverschijnselen.

Slapeloosheid als symptoom

Bij stress komen veel hormonen vrij, bijvoorbeeld omdat het lichaam cortisol en adrenaline aanmaakt. Je kunt daardoor op de top van je kunnen presteren. Het is lastig om daarna goed tot rust te komen, omdat lichaam en geest op volle toeren door blijven draaien.

Pijn in de spieren als stress symptomen

Stress maakt je klaar voor een vecht- of vluchtreactie. Je lichaam zet zich schrap door de spieren aan te spannen. Dat houd je even vol, maar daarna zal je pijn in die spieren ervaren.

Die pijn in de spieren voel je bijvoorbeeld in de nek en de schouders. Met name op het werk is dit een bekend fysiek stress-symptomen, waar je last van krijgt als je veel werk doet in dezelfde houding.

Let op: spieren in de handen en bijvoorbeeld oogleden kunnen makkelijk overbelast raken. Het gevolg is dat ze gaan trillen. Zodra je angstig of zenuwachtig bent zal dit effect verergeren.

Buikpijn als symptoom

Zodra je stress ervaart verplaatst de ademhaling zich vaak naar de borst. De buik is strak aangespannen, waardoor je buikpijn of -spanning kunt ervaren. Tip: dit valt makkelijk op te lossen. Maak je ademhaling bewust en verplaats die naar de buik. Het helpt een gevoel van ontspanning te ervaren.

Bij ademhaling in de borst word je sneller kortademig en kun je een benauwd gevoel krijgen. In extreme mate kun je zelfs last krijgen van hyperventilatie, als fysiek of lichamelijk symptoom van stress.

Hoofdpijn als stress probleem

Hoofdpijn door stress staat bekend als spanningshoofdpijn. Vaak komt dit door een verkramping in de nek, schouders of de kaak. De precieze oorzaak daarvan is niet altijd goed te achterhalen, maar stress speelt niet zelden een belangrijke rol.

Beperkt zicht als stress symptomen

Bij langdurige blootstelling aan te veel stress krijg je de neiging om minder met je ogen te knipperen. Daardoor komt er te weinig vocht in de ogen, waardoor je na verloop van tijd een onscherp of vaag zicht zal ervaren.

Oorsuizen of tinnitus als stress problemen

De precieze oorzaak van oorsuizen is vaak onduidelijk. Toch lijkt dit vaak te maken te hebben met stress. Het probleem met oorsuizen (tinnitus) is dat dit van zichzelf tot meer stress kan leiden, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.

Maagpijn als stress symptomen

Tijdens stresssituaties besteedt het lichaam weinig aandacht aan de spijsvertering. Dit kan leiden tot maagpijn, buikpijn, misselijkheid en ook diarree. Het is een indirect gevolg van stress, en daarmee een van de belangrijke fysieke stress-symptomen.

Hartkloppingen als stress symptomen

Het hart is heel gevoelig voor stress. Stresssituaties gelden als gevaarlijk, dus het hart maakt zich klaar om de vechten of te vluchten. Door het hart sneller te laten pompen is er meer zuurstof beschikbaar. Tegelijkertijd kan dit leiden tot een beangstigend effect.

Meer informatie over de invloed van stress bij hart- en vaatzieken lees je op de website van de Hartstichting.

Hoge bloeddruk als symptoom

Een hoge bloeddruk is lastig op te merken, maar wel zeer schadelijk voor de gezondheid. Het is een van de fysieke symptomen van stress, als bijwerking van het immuunsysteem dat tijdelijk niet goed functioneert.

Wat als je veel van deze stress symptomen hebt?

Het is verstandig om bij klachten de huisarts te bezoeken. Daarnaast kan een fysiotherapeut of een Body Stress Release-therapeut helpen de klachten te verminderen als je last hebt van spierspanning. Probeer samen met een medisch specialist de onderliggende oorzaak te vinden, waardoor je minder langdurige stress zal ervaren. Bekijk ook het artikel met 30 tips om stress te verminderen.

 

Vorig artikelCortisol: het anti-stresshormoon
Volgend artikelZo zorg je dat je nooit meer een burn-out krijgt
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.