Zo zorg je dat je nooit meer een burn-out krijgt

Je denkt dat je de stress hebt opgelost en je uit je burn-out bent. Je bent heel blij dat het voorbij is. Maar de gedachte dat het ooit nog een keer kan gebeuren geeft je een angstig gevoel. Je bent bang dat je weer een keer onderuit gaat. Terwijl je dat echt nooit meer wilt mee maken. Hoe zorg je dat je definitief je burn-out achter je laat?

Je hebt steeds meer energie gekregen en voelt je steeds beter. Hierdoor ga je ook weer meer doen. Voorheen was je zo moe dat je het echt wel uit je hoofd liet om alles te doen wat je voorheen ook deed. Nu je voelt dat je lichaam weer fitter is merk je dat je geneigd bent weer te veel hooi op je vork te nemen. Waardoor je toch weer merkt dat oude klachten terug komen.

Het voelt alsof je in een kringetje ronddraait. “Gaat het ooit echt helemaal over”, denk je dan? Jouw gezondheid gaat weer achteruit. Je begint je weer vaker moe te voelen, je stemming begint weer te wisselen. Je voelt je een slappeling dat je dit niet kunt oplossen. En kun je weer niet genieten van de dingen die het leven leuk maken. Je voelt je gefrustreerd omdat je denkt die dingen gedaan te hebben die de oplossing waren en dat blijkt nu niet het geval.

Als je de kern van jouw stress niet aanpakt, verander je alleen aan de oppervlakte dingen. Dit zorgt niet voor een definitief herstel. Het lijkt misschien een tijdje beter te gaan, maar een half jaar of een jaar later ben je weer terug bij af. Omdat de kern niet opgelost is. Je kunt een lekke band oppompen, maar hij zal toch weer leeglopen. Pas als je de spijker eruit haalt en de band plakt in het opgelost. Anders loopt de band zo weer leeg.

Realiseer je dat het vrijwel onmogelijk is om een burn-out vlot zelf op te lossen. Als je de stressproblematiek had doorgrond was je ook niet overspannen geraakt of had je geen burn-out gehad. Je hebt dus iemand nodig die door jouw blinde vlekken heen prikt. En je helpt deze patronen te doorbreken. Je gaat toch ook niet zelf de gaatjes in je tanden boren? Waarom leg je zoveel extra druk op jezelf door te denken dat je dit alleen op moet lossen?

Het is niet nodig om stress helemaal te vermijden. Als je de kern van jouw stress hebt aangepakt wil dat niet zeggen dat je nooit meer stress ervaart. Want er kunnen nu eenmaal stress volle gebeurtenissen plaats vinden in jouw leven. Het gaat erom dat je dan de tools in handen hebt zodat je weet hoe vlot weer tot rust komt. Zodat je nooit meer een burn-out krijgt.

Als je focust op de angst voor een terugval veroorzaak je zelf onnodig stress. Als je echt de kern van jouw stress hebt aangepakt hoef je daar echt niet bang voor te zijn. Het is wel belangrijk dat je de signalen van stress herkend. Want jouw lichaam geeft precies aan wat het nodig heeft. Jij hoeft alleen maar te luisteren..

In 3 stappen je stresspatronen definitief doorbreken
  1. Krijg met behulp van een deskundige stresspatronen duidelijk. Je kunt je eigen blinde vlekken niet zien;
  2. Los samen met de deskundige de stresspatronen. Niet doordat iemand je verteld wat je moet doen. Maar ook hoe en je echt begeleid in het maken van de transformatie zodat je de stress bij de kern hebt opgelost en definitief doorbreekt;
  3. Weet hoe je de stress signalen herkend, zodat als zich een situatie voordoet die stress veroorzaakt, je lichaam dit herkend en jij weet hoe je dit zelf vlot kunt oplossen.

Een vrouw kwam bij me omdat ze graag haar burn-out definitief wilde oplossen. Ze had er eerder al een burn-out gehad en merkte dat ze nu weer die richting op ging. Ze had eerder een traject gedaan bij een psycholoog maar daar had ze niet geleerd hoe ze zaken kon aanpakken. Hierdoor wist ze na 10 sessie nog niet wat ze moest doen en was er niets opgelost. Ik hielp haar haar patronen te doorbreken en op te lossen. Waardoor ze eindelijk de rust kreeg die ze graag wilde. Ze voelt zich weer fit, heeft meer plezier, voelt  zich lichter en weer gelukkig.

Kortom het is belangrijk om de kern echt op te lossen van je burn-out, zodat je echt weer kunt genieten. Met alleen aan de oppervlakte je gedrag aanpassen kom je er niet. Patronen doorbreken zorgt voor een transformatie zodat dat helemaal niet meer nodig is. En al je dat echt doorbroken hebt, hoef je niet meer bang te zijn dat je ooit nog een burn-out krijgt. Je lichaam herkend eventuele tekenen van stress en jij weet precies wat je kunt doen om dit op te lossen en je weer goed te voelen.

Vorig artikelStress symptomen: het complete overzicht
Volgend artikelTrillend oog en wazig zien: last van oscillopsie?
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.