Zo herstel jij van stress!

2678

Het is belangrijk dat jij voldoende kunt herstellen in tijden van stress. Als jouw lichaam en geest niet tot rust kunnen komen kunnen er zich verschillende klachten ontwikkelen. Je bent dan sneller moe omdat je slechter slaapt. Misschien heb je moeite met inslapen of juist met doorslapen. Als de wekker gaat voel jij je niet fit en zou je het liefst weer verder gaan slapen.

Als jij je de hele dag vermoeid voelt, heb je het gevoel dat je niet alle taken op het werk en thuis goed kunt doen. Je voelt je te kort schieten op één of meerdere vlakken in jouw leven. Misschien weet je het op je werk nog wel te redden, maar laat je steken vallen qua sociale contacten, jouw hobby, jouw kinderen, jouw partner of jouw huishouden. Je hebt steeds het gevoel dat je dingen niet af krijgt en dat geeft alleen nog maar meer stress.

Als vermoeidheid lang duurt, kan dit gevaarlijke gevolgen hebben. Er ontstaan regelmatig verkeersongevallen als gevolg van vermoeidheid van een bestuurder. Door vermoeidheid neemt jouw concentratie vermogen af, waardoor je zaken gaat vergeten. Daarnaast: als je zaken niet met jouw volledige aandacht kunt doen, ben je minder efficiënt en kost alles wat je doet veel meer tijd. Je maakt eerder fouten, dat geeft je een slecht gevoel over jezelf en kost nog extra tijd ook! Aan genieten kom je niet meer toe, omdat je alleen maar doet wat er gedaan moet worden en er geen ruimte is voor andere of meer ontspannen zaken. Dit heeft een negatieve invloed op jouw humeur.

Het is een kunst om jezelf in drukke periodes meer rust te gunnen. Want juist in stressvolle periodes heb je extra tijd nodig om te herstellen. Misschien denk je vaak dat jij je niet moet aanstellen en dat je ook die dingen moet kunnen die anderen toch ook allemaal doen. Het is geen aanstellen als je luistert naar jouw grens en jezelf vergelijken met anderen heeft ook geen zin.

Wat je wel kunt doen is zorgen voor meer slaap. Het klinkt heel suf, ik weet het. Slapen is echter de manier om jouw lichaam en hersenen zich te laten herstellen van al jouw inspanningen. Al lijkt slapen een tijdsverspilling, het heeft echt een functie. De hersencellen herstellen doordat tijdens het slapen de hersenen minder actief zijn. Zo kun je jouw indrukken verwerken die je hebt gehad en kunnen jouw gevoelens en gedachten die je in meer of mindere mate onbewust hebt gehad een plek krijgen. Gevoelens van langer geleden die veel impact hebben gehad en dus op een dieper niveau liggen, worden ook op deze manier als nog verwerkt. Vandaar de uitspraak: “Tijd heelt alle wonden”. Slapen is de meest eenvoudige en effectieve manier om in het dagelijkse leven meer rust en innerlijke balans te creëren. De gemiddelde nachtrust duurt zeven tot negen uur.

Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat je gedurende de avond je steeds minder inspant. Als je vlak voor het slapen nog te druk bent, is het lastiger om jouw slaapfases goed te doorlopen. Stop twee uur voor het slapen gaan met eten. Zorg het laatste uur voor het slapen voor alleen nog ontspannen bezigheden. Zoals; douchen, in bad gaan of een boek lezen. Veel mensen denken dat tv kijken ontspannen is, maar dat zorgt juist voor te veel prikkels. Als je de overgang van waken naar slapen rustiger door brengt bereid jij je voor op slapen en zul je makkelijker in slaap vallen.

Jouw lichaam functioneert het beste bij een regelmatig slaappatroon. Wijk je daarvan af, dan geeft dat meestal een minder resultaat. Je kunt wel gebruik maken van een powernap van 15 minuten tot 30 minuten in de middag. Zie het als een siësta. Als je langer slaapt word je vaak moeilijk wakker en voel jij je juist niet fitter, dus gebruik een wekker.

Verwacht niet dat je in één avond jouw slaappatroon kunt veranderen. Jouw lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan een nieuw slaapritme. Ik ken mensen die het één of twee avonden proberen op tijd naar bed te gaan en zeggen dan: “Dit werkt niet voor mij”. Het heeft geen zin om in één keer extreme veranderingen in jouw slaaptijd aan te brengen. Je kunt wel jouw slaaptijd met een half uur vervroegen en vervolgens wachten tot jouw lichaam hieraan is gewend, voordat jij je bedtijd eventueel nog een keer met een half uur vervroegt.

5 tips om voldoende te herstellen van stress:

  1. Slaap voldoende, zodat jouw lichaam en geest kunnen herstellen,
  2. Ontspan richting bedtijd, zodat de overgang geleidelijk gaat en jij makkelijk in slaap valt,
  3. Neem een powernap, 15 minuten tot 30 minuten werkt goed,
  4. Regelmaat in jouw slaappatroon, zorgt voor eengoed resultaat,
  5. Neem de tijd, om jezelf een gezond slaappatroon aan te wennen.

Kortom in tijden van meer stress, heb je meer slaap nodig. Als je zorgt voor een gezond slaappatroon, voel jij je veel beter. Jouw lichaam krijgt de kans om zich te herstellen, jij voelt je weer fitter, je kunt je beter concentreren, je kunt weer genieten en je humeur wordt er ook beter van! Slaap lekker!

 

Vorig artikelDoe alleen waar je zin in hebt!
Volgend artikel5 excuses om geen hulp te vragen bij stress
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.