In Nederland heeft 4 procent van de mensen dagelijks last van hoofdpijn. Meestal heeft hoofdpijn geen ernstige oorzaak. Het kan wel in zulke mate en heftigheid voorkomen dat het je dagelijkse leven belemmert.
In deze blog lees je alles over hoofdpijn en wat je het beste kunt doen om er vanaf te komen. We leggen eerst uit wat hoofdpijn precies is en waar het in je hoofd plaatsvindt. Vervolgens lichten we de verschillende vormen en oorzaken van hoofdpijn toe en gaan we dieper in op de relatie tussen hoofdpijn en stress. Tot slot bespreken we verschillende behandelingen tegen hoofdpijn en methoden om hoofdpijn te voorkomen.
Inhoudsopgave
Wat is hoofdpijn?
Hoofdpijn werkt niet altijd hetzelfde. Afhankelijk van het soort hoofdpijn, treedt de pijn vaak in een ander gedeelte van je hoofd op. De pijn zit niet in de hersenen zelf, deze bevatten namelijk geen pijnzenuw. Meestal doet de hoofdpijn zich voor op de volgende plaatsen:
- in de bloedvaten
- in de hersenvliezen
- in de neusbijholten
- in de aangezichtsspieren
- in de spieren en banden rondom je hoofd
Verschillende vormen van hoofdpijn
Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht die in verschillende vormen voorkomt. In de meeste gevallen is hoofdpijn ongevaarlijk en gaat het snel weer over. Toch kan hoofdpijn ook ernstige gevolgen hebben, hieronder benoemen we de meest voorkomende vormen van hoofdpijn.
1. Migraine
Migraine is een (erfelijke) aandoening in de hersenen waarbij bloedvaten vernauwen en verwijden door neurale prikkelingen. Je kunt dit ervaren als een kloppende hoofdpijn, vaak aan één kant van je hoofd. Een migraineaanval kan zich kort van tevoren aankondigen door verschillende symptomen zoals lichtflitsen en tintelingen.
Hoe migraine precies ontstaat is nog niet duidelijk, omdat het moeilijk te onderzoeken is. De oorzaak zou spanning of vermoeidheid kunnen zijn. Bij vrouwen kan de oorzaak bij de hormonen liggen. Dit wordt hormonale migraine genoemd.
Lees verder over de symptomen, oorzaken en oplossingen tegen migraine.
2. Spanningshoofdpijn
Wat spanningshoofdpijn precies inhoudt, is nog onbekend. Het is een veel voorkomende hoofdpijn en komt vaak onverwacht, zonder een directe aanleiding.
Spanningshoofdpijn voelt alsof er een strak gespannen touw om je hoofd zit, dat af en toe wordt aangetrokken. Vandaar dat spanningshoofdpijn ook in verband wordt gebracht met spanningen in de spieren van je gezicht en nek. Dit kan door een verkeerde lichaamshouding die je aanneemt, waardoor bepaalde spieren in je nek of hoofd voortdurend onder spanning staan. Andere oorzaken kunnen stress, vermoeidheid, weersomstandigheden of lichamelijke inspanningen zijn.
3. Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn komt minder vaak voor dan migraine of spanningshoofdpijn. Bij clusterhoofdpijn uit de pijn zich rondom één van je ogen. Deze pijn kan achter of in je oog te voelen zijn, maar kan ook doorlopen naar je kaak of slaap. Vaak is het een bonzende of snijdende pijn, waardoor je oog kan gaan tranen, hangen of er rood uit kan gaan zien. Meestal komt clusterhoofdpijn voor in aanvallen (clusters), die ‘s nachts beginnen.
Er zijn meerdere oorzaken van clusterhoofdpijn, hoewel hier nog weinig onderzoek naar gedaan is. Veelgehoorde oorzaken zijn:
- er stroomt niet genoeg bloed naar je hoofd door een verschil in bloeddruk;
- verstoring van je slaapritme;
- een gebrek aan zuurstofvoorziening naar je hoofd;
- verwijding van je bloedvaten door het gebruik van alcohol.
4. Hoofdpijn door gebruik van medicijnen
Door vaak medicijnen tegen hoofdpijn te gebruiken, kan je hoofdpijn juist erger worden. Als je te vaak medicijnen neemt tegen hoofdpijn, wordt er gesproken van een medicijn gerelateerde hoofdpijn. Deze vorm van hoofdpijn ontstaat op een ‘sluipende’ wijze. De pijn voelt licht tot matig aan en de intensiteit van de pijn varieert.
Oorzaken van hoofdpijn
De oorzaken van hoofdpijn zijn moeilijk te onderzoeken. Hieronder volgt een opsomming van de meest voorkomende oorzaken:
- bijwerkingen van medicijnen
- slecht geventileerde ruimtes
- weersomstandigheden
- slecht slapen
- griep
- verstoorde hormoonhuishouding
- psychische gevoeligheid
- lage pijngrens
- stress
De relatie tussen hoofdpijn en stress
De laatstgenoemde oorzaak, stress, lichten we verder toe. Stress kan namelijk een grote invloed hebben op hoofdpijn. Stress kan hoofdpijn direct veroorzaken. Het is echter ook vaak een indirecte oorzaak doordat het vermoeidheid en spanning uitlokt.
Stress is een druk of spanning die je in een bepaalde situatie voelt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een hoge werkdruk of vervelende privéomstandigheden. Al deze ervaringen met stress kunnen voor hoofdpijn zorgen.
Spanning en vermoeidheid door stress
Door stress kun je slecht in slaap komen, omdat je vaak piekert en gespannen bent. Je hersenen hebben hierdoor geen rust, waardoor je vermoeid raakt. Je bent dan gevoeliger voor prikkels van buitenaf en er kan sneller hoofdpijn optreden.
Oplossingen tegen hoofdpijn
Hieronder benoemen we oplossingen en behandelingen om de meest voorkomende vormen van hoofdpijn tegen te gaan.
Hoofdpijndagboek
Als je regelmatig last hebt van hoofdpijn is het raadzaam om een hoofdpijndagboek bij te houden. Zo breng je patronen, die van invloed zijn op je hoofdpijn, snel in kaart. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je gevoelig bent voor alcohol en na één glas wijn al last krijgt van hoofdpijn. Door het bijhouden van een hoofdpijndagboek kom je dit sneller te weten.
Medicatie
Vaak volstaat paracetamol of ibuprofen om hoofdpijn te verlichten. Toch verschilt het per vorm van hoofdpijn welke medicatie het beste werkt.
Voor medicatie kun je het beste langsgaan bij je huisarts voor advies. Let op dat sommige medicatie ook bijwerkingen geeft en zelfs de hoofdpijn kan verergeren.
Omgaan met stress en spanning
Stress is een grote veroorzaker van hoofdpijn. Daarom is het belangrijk na te gaan of stress een rol speelt bij je hoofdpijn. Probeer stressvolle situaties te vermijden. Wanneer je toch stress ervaart, probeer dan de spanning uit je lijf te krijgen door zowel je lichaam als geest rust te gunnen.
Er bestaat een groot aantal manieren om de spanning van je spieren te verminderen. Door middel van ontspanningsoefeningen kun je ervoor zorgen dat je spieren soepel blijven.
Wil je meer weten over stress en hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Lees dan meer over deze online cursus tegen stress.
Veelgestelde vragen
Wanneer is het raadzaam om naar je huisarts te gaan?
Het is verstandig om naar je huisarts te gaan wanneer je vaak en langdurig last hebt van hoofdpijn. Je huisarts kijkt dan samen met jou naar de mogelijke oorzaken en oplossingen. Het is raadzaam van te voren een hoofdpijndagboek bij te houden, dit helpt je arts bij het vinden van de oorzaak. Hoofdpijndagboeken zijn op internet makkelijk te downloaden.
Kan hoofdpijn duiden op een tumor?
Hoofdpijn komt maar zelden door een tumor. Tumoren veroorzaken ook lang niet allemaal hoofdpijn. Maar bij enkele tumoren wordt op bepaalde plaatsen in je hoofd de druk verhoogd. De pijn bij een tumor is meestal geen kloppend gevoel. Bij een tumor in de kleine hersenen voel je met name pijn in het achterhoofd, bij een tumor in de grote hersenen zit de pijn vooral achter de ogen.
Meer informatie
- Wat is spanningshoofdpijn? (Solvo.nl)