Duimen draaien

613

In de jaren negentig van de vorige eeuw, waarin internet in de kinderschoenen stond en de euro nog niet bestond, dreef mijn vrouw een speelgoedwinkel in het centrum van een middelgrote stad. We verkochten nostalgisch houten speelgoed dat we een keer per jaar inkochten op de speelgoedbeurs in Neurenberg.

Naast mijn werk hielp ik mee op koopavonden, koopzondagen en in vakanties en ook onze moeders stonden vaak in de winkel. De omzet was meer dan behoorlijk, maar lang niet voldoende om personeel in dienst te nemen, laat staan de winkel uit te breiden. De feestdagen vergoedde de dagen van het duimen draaien.

Sterretjes

De maandag en dinsdag waren het ergst, want doorgaans was er geen kip in de stad te bekennen. We verkochten onder andere pakketjes sterretjes, kleine stickertjes in de vorm van sterren en planeten die op het plafond geplakt licht gaven in het donker. Ze kostten negen gulden en vijfennegentig cent, omgerekend zo’n vier euro. Niet zelden was dat de opbrengst van twee dagen in de winkel staan ondanks de prima verkooplocatie en een winkel die er schitterend uitzag.

Nutteloos

Ik herken het, de verveling en nutteloosheid die toeslaat en voor het personeel van de detailhandel reden is om er zo nu en dan tussenuit te knijpen, om de sleur van het nietsdoen en wachten op de klant die maar niet komt of alleen komt kijken om het product nadien aan te schaffen in een webwinkel te doorbreken. Dat laatste is van nu, een grootscheepse verandering die de grote winkelketens doet omvallen en de centra van de stad een ander gezicht zal geven.

Frustratiestress

Er zijn verschillende soorten stress. De verkoper die zich in de winkel staat te vervelen, die je bij wijze van spreken kunt aanraken en ongedurig naar buiten staart of voor de zoveelste keer hetzelfde jurkje staat op te vouwen om terug te leggen, valt onder de categorie frustratiestress maar schurkt tegen schadelijke stress aan.

Veelal is sprake van onder stress, spanning die prikkelt maar nergens naartoe kan en nergens toe leidt. Er is te weinig uitdaging, te laag werktempo, te veel eentonigheid en ook de toekomst is onzeker. Meestal treft het de mensen die zeer gemotiveerd zijn, een grote inzet laten zien en hart voor hun werk hebben. Maar juist de gedrevenheid en het verantwoordelijkheidsgevoel zorgt uiteindelijk voor overspanning.

Verspilde tijd

De stiltes in het werk doen mij denken aan de traagheid van het internet in vroeger tijden, achteraf bezien verspilde tijd die ik beter had kunnen besteden aan een cursus of omscholing. Misschien is dat wel de beste raadgeving.


Advertentie

Echt herstel begint bij een gezonde basis

Wil jij goed herstellen van je burn-out? Met een gezonde basis kun je weer de hele wereld aan.

Coaching en bewegen in de natuur

Bij BoFit herstel je niet alleen met je hoofd, maar ook met je lijf. Door coaching en bewegen in de natuur. Zo zorg je ervoor dat alle facetten van jouw gezondheid meespelen in je herstel. Je herstelt dan op een duurzame manier, zodat je hier je de rest van je leven profijt van hebt.

Na een BoFit-traject:

  • Ontspan en geniet je meer en neem je voldoende tijd voor jezelf;
  • Geef je beter je grenzen aan;
  • Heb je meer regie over je eigen leven;
  • Herken je de stresssignalen van je lichaam op tijd;
  • Kijk je weer positief naar de toekomst;
  • En kun je weer klachtenvrij aan het werk

Herstel bij een betrouwbare organisatie met meer dan 20 jaar ervaring!


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek?
Stress, overspannen, burn-out?
Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

  • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
  • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
  • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
  • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.

Meer informatie >

Vorig artikelHoofdpijn: oorzaken en oplossingen
Volgend artikel5 manieren waarop stress jouw lichaam beïnvloedt
Eddie van Sliedregt (1963) studeerde agogiek, management en integratieve coaching & counseling. Daarnaast behaalde hij certificaten in gezondheidspsychologie en Nederlands Recht. Hij is freelance docent stressmanagement,. In 2014 verscheen Succes met je stress, voorkom een burn-out.