Acupunctuur bij stress

413

Het is algemeen bekend dat stress schadelijk is voor de gezondheid. Maar wat doe je er dan aan? Juist, acupunctuur bij stress! In dit artikel leggen we je uit hoe acupunctuur je kan helpen de schadelijke effecten van stress te voorkomen of herstellen.

Het nut van acupunctuur bij stress

Het nut van stress is dat we kunnen presteren onder hoge druk. Maar dit is niet bedoeld voor lange periodes. Even een intense reactie om een probleem op te lossen. En daarna zou het klaar moeten zijn. Helaas werkt dat bij chronische stress niet zo. Lichaam en geest blijven continue geprikkeld om maar te blijven presteren. Ook wanneer er sprake is van grote of traumatische stress herstel je daar niet zomaar van. Het lichaam moet dan geholpen worden om naar een staat van ontspanning terug te komen. Acupunctuur bij stress kan hierbij helpen.

Wanneer is stress teveel?

Of je teveel stress hebt hangt af van de situatie. Na een intense ervaring zoals verlies van werk, of sterfte van een partner of familielid, is het normaal om langer last te hebben. Maar voor “gewone” dagelijkse stress zou je binnen enkele dagen moeten herstellen. Zoals bijvoorbeeld van een drukke week of na het afronden van een groot project. Duurt het langer dan is er een grote kans dat stress dat zich opstapelt en er klachten ontstaan.

De oorzaak van stress

De oorzaak van stress is ten eerste dat we teveel werkzaamheden en verantwoordelijkheden hebben. Ten tweede nemen we te weinig tijd om bij te komen van stress. En tot slot leren we onszelf onbewust aan om stresssignalen te negeren. We moeten door, of er moet brood op de plank… Dat laatste is wat stress chronisch en riskant maakt. Wanneer we geen signalen meer opvangen over stress en spanning, kunnen we ook geen acties nemen om te ontspannen.

Stress is een lichamelijk probleem

Stress ervaren we wanneer we overbelast zijn met te veel lichamelijke of geestelijke inspanning. In reactie op de druk die we ervaren wordt het lichaam in een stand van opperste paraatheid gebracht. Dit gebeurt onder invloed van stresshormonen zoals cortisol. Stress is dus een fysiologisch probleem. Dat wil zeggen: stress heeft een invloed op de werking en het functioneren van het menselijk lichaam. Wanneer er stress is, zijn er altijd ook lichamelijk klachten naast de emotionele- of mentale problemen.

Relatie tussen lichaam en geest

Een gezond lichaam geeft een gezonde geest is wat men in Chinese geneeswijzen zegt. Wat dat betekent is dat er geen nadrukkelijk verschil zit tussen een lichamelijke of geestelijke klacht. Stel iemand is overleden en je bent verdrietig. Door het verdriet heb je last van kortademigheid en hartkloppingen. Of je maakt je zorgen over iets op werk en je zit met “een knoop in je maag”. Zowel het lichamelijke gevoel als de emotie kan je behandelen met acupunctuur.

Wat zeggen Chinese geneeswijzen over stress?

De 2 belangrijkste gevolgen van stress volgens Chinese geneeswijzen zijn: Ten eerste een verkramping (Qi stagnatie) en ten tweede moeheid. Deze 2 verergeren elkaar en houden elkaar in stand. Energie en bloed circuleren hierdoor minder goed en daarom gaat het lichaam slechter functioneren. Zoals gezegd kan dat ook betekenen dat we mentaal en emotioneel steeds minder kunnen hebben. Maar daarnaast zorgt dit ook voor een breed scala aan klachten waarbij acupunctuur je kan helpen tegen stress.

Stress gerelateerd klachten

Verminderde circulatie en moeheid zorgen er voor dat het lichaam slechter functioneert. Dit merk je doordat je minder lekker in je vel zit. En je hebt mogelijk last van steeds meer klachten. Dit zijn de meest voorkomende stress gerelateerde klachten:

 • Kortademigheid
 • Moeheid
 • Hartkloppingen
 • Pijnklachten: hoofd, nek, schouders, lage rug
 • Spijsverteringsklachten: opgeblazen buik, buikpijn, constipatie, diarree, misselijkheid, slechte eetlust
 • Pijnlijke of onregelmatige menstruatie
 • Hoge bloeddruk
 • Verlaagd libido
 • Vaak verkouden, verlaagde weerstand
 • Mentale emotionele problemen: irritatie, verdrietig, neerslachtig

Gevolgen van chronische stress en acupunctuur

Wanneer de bovenstaande klachten lang aanhouden wordt het nog moeilijker. Dit komt door 2 redenen: ten eerste afvalstoffen gaan zich ophopen en bloed gaat minder goed circuleren. Hierdoor treden er nog meer blokkades op. En het gevolg hiervan is dat het lichaam zichzelf niet meer kan herstellen. Vergelijk het maar met een file op de snelweg. Stel je voor dat er een berg rommel op de weg ligt waardoor langzaam het hele wegennet dichtslibt. Op een gegeven moment kan de opruimploeg er niet meer bij en is het probleem permanent.

Burn-out en acupunctuur

Burn-out is een voorbeeld waarbij het lichaam zoveel heeft gegeven dat het zichzelf niet meer goed kan herstellen. Lichaam en geest zijn letterlijk en figuurlijk opgebrand. Het moeilijke van een burn-out is dat het lichaam zó moe is dat het niet genoeg energie meer produceert. Je kunt het vergelijken met een energiecentrale die overbelast is geraakt waardoor de stoppen door zijn gegaan. En nu is er alleen nog een noodgenerator voor de meest essentiële processen. Met acupunctuur heb je het dan onder andere over het Nier systeem, of de Nier-meridiaan.

Met acupunctuur kan je sneller herstellen van een burn-out door de energiecentrale te herstellen. Dat gebeurt onder andere door acupunctuurpunten te prikken op de Nier-meridiaan.

Wat doet acupunctuur bij stress?

Acupunctuur helpt de gevolgen van stress te verhelpen, hieronder zie je de effecten op een rijtje:

 • Acupunctuur lost blokkades op
 • Acupunctuur zorgt voor meer balans voor lichaam en geest
 • Acupunctuur verhoogt het energiepijl
 • Acupunctuur versterkt het functioneren van diverse lichaamsprocessen
 • Acupunctuur helpt met het opruimen van afvalstoffen
 • Acupunctuur werkt ontspannend

Genoeg redenen om eens een bezoek te brengen aan een acupuncturist! Acupunctuur versterkt het functioneren van het lichaam. Het is een functionele therapie, het werkt in op het lichaam. Waardoor lichaam en geest weer in balans komen. Dat merk je zelf en dit kan je het ook meten in onderzoeken. In het volgende onderdeel lees je meer hierover.

De ontspannende werking van acupunctuur

Acupunctuur bij stress behandelingen bestaat al duizenden jaren, en wetenschappelijk gezien weten we steeds beter dat het werkt en hoe het werkt. Acupunctuur blijkt namelijk veel fysiologische effecten op het lichaam te hebben. En deze kunnen de gevolgen van stress heel goed bestrijden! Dit zijn een aantal van de effecten die bekend zijn over de werking van acupunctuur bij stress:

 • Acupunctuur stop pijn door het vrijkomen van substance P (1)
 • Acupunctuur vermindert ontsteking (2)
 • Acupunctuur vermindert vasoconstrictie bij migraine (3)
 • Acupunctuur stimuleert het vrijkomen van oxytocine (4)
 • Acupunctuur activeert het parasympatische zenuwstelsel (4)
 • Opiod peptiden komen vrij door acupunctuur (5)
 • Door acupunctuur komen serotonine en dopamine vrij in de hersenen (6)
 • Acupunctuur verhoogt doorbloeding (7)

Samengevat betekent dit dat acupunctuur het lichaam in een toestand brengt van rust en herstel. En komen er stoffen vrij die ons een blij gevoel geven. En verder betekent dat acupunctuur de gevolgen van stress (o.a. pijn en ontsteking) goed kan aanspreken. Heb je last van stress? Overweeg dan zeker acupunctuur bij stress om hiervan bij te komen en te herstellen!

Advies en tips bij acupunctuur bij stress

 • Neem je klachten serieus en zorg voor tijd en aandacht om voor jezelf te zorgen
 • Let op je ademhaling en doe dagelijkse een korte oefening hiervoor
 • Blijf in beweging: sporten helpt stress te verminderen
 • Yoga is geweldig (doe bijvoorbeeld mee met een filmpje op YouTube)
 • Bewaak je eigen grenzen
 • Wees realistisch over hoeveel tijd en energie je hebt met het maken van plannen
 • Richt je aandacht naar waar je wel controle over hebt
 • Voor de perfectionisten: wanneer is jouw project/actie goed genoeg?

Bronnen

 1. Rheumatology International 2013
 2. Acta Neurologica Scandinavica 2007
 3. Journal of Neurological Sciences 2014
 4. Sheng Li Xue Bao 1990
 5. Rheumatology International 2013
 6. Journal of Biomedical Sciences 2004
 7. European Journal of Applied Physiology 2003
Vorig artikelSpierspanning door stress
Volgend artikelWeek van de werkstress-8 tips om in balans te blijven
Alex Djukanovic is acupuncturist en kruidentherapeut, gespecialiseerd in het behandelen van stress en pijn. Met zijn praktijk Nurture Your Nature - Acupunctuur Purmerend helpt hij mensen beter worden, zonder bijwerkingen.