Week van de werkstress-8 tips om in balans te blijven

208

Werkstress Ken je dat? Alle ballen in de lucht proberen te houden? Werk, prive en alles wat erbij komt kijken. Nergens tijd voor en je hebt het idee dat je leven voorbij vliegt.

Dit zou kunnen duiden op stress en misschien wel werkstress in het bijzonder. We weten allemaal dat een beetje stress prima is, we functioneren daar in principe best goed op maar wanneer er sprake is van teveel stress dan heb je een probleem.

Werkstress uit je leven bannen is niet echt eenvoudig, het is geen pil die je kunt slikken of even een knopje omzetten, nee het vergt echt wel wat meer dan dat. Je zult echt mogen gaan trainen hoe je je leven anders kunt gaan inrichten omdat teveel werkstress zorgt voor uitval in de werkomgeving.

Door een paar tips kun je echter de werkstress verminderen. Hierdoor zorg je dat het stressniveau niet te hoog wordt. Door teveel werkstress kun je overspannen of zelfs burn-out kunt raken.

Voldoende lichaamsbeweging en ontspanning is iets wat je kunt toepassenom de werkstress te verminderen. Proberen om je gedachten in je hoofd te stoppen dat zal je niet gaan lukken, maar even je gedachten verzetten lukt je dan wel makkelijker. Even uit de spiraal van werkstress komen en dingen gaan doen die je plezier geven, die je energie geven dat is nu in deze Corona tijd zeker van belang. Waarom nu juist? Omdat we erg veel thuis werken, veel zitten en erg veel voor je laptop scherm aan het werk bent.

Andere anti-werkstress handvatten kunnen zijn, gezond eten, voldoende beweging en ontspanning, matig met alcohol, cafeïne en suikers.

Lees gauw verder voor de 8 tips die je werkstress kunnen verminderen.

Werkstress verminderen met deze anti-stress tips

Met deze anti-werkstress tips kun je de werkstress verminderen. Op sommige momenten is stress niet te voorkomen en moet je dit accepteren. Er zijn dan wel een aantal tips waarmee je de stress kunt beheersen.

  1. Vermijd zoveel mogelijk cafeïne en sigaretten
   Vaak ervaar je het gebruik van Cafeïne en sigaretten dat je een oppepper krijgt, een bekende boost van energie. Helaas is dat van korte duur en die perioden worden ook steeds korter en daardoor neem je steeds meer van deze middelen in om een boost te krijgen. Vaak gebruik je Cafeïne en sigaretten om de symptomen van stress tegen te gaan maar dat is zeker geen langdurige en blijvende oplossing.
  1. Vermijd overmatig suikergebruik
   Ook suiker zorgt ook voor een tijdelijke oppepper. Probeer geen grote hoeveelheden suiker in korte tijd te nuttigen. Snoep of suikerhoudende frisdranken zijn niet aan te raden. Lees meer over de invloed van voeding op stress. Kijk eens bewust op de etiketten om te zien hoeveel suiker er in een product zit, ik schrik er soms van, jij ook?
  1. Maak een takenlijst
   Wanneer je een takenlijst niet gaat gebruiken om controle op van alles nog wat te willen dan is het een goede manier om alles wat te ordenen. Even de hoofdzaken van de bijzaken onderscheiden en prioriteiten te maken wat echt belangrijk is. En ik vind het altijd heerlijk wanneer ik een taakje kan doorstrepen, die voldoening geeft mij een boost, ervaar jij dat ook zo?
  1. Relativeer je werkstress
   Relativeren is een goede manier van werkstress beheersen. Hoe belangrijk is de activiteit nu echt, moet het perse vandaag af of in het temp waarmee je bezig bent of kan het ook anders? Wat zou er kunnen gebeuren wanneer je het vandaag niet af krijgt? Grenzen bepalen in je leven zorgt voor minder stress.
  1. Stop met multitasking
   Het lukt niet, en iedereen die zegt dat het hun wel lukt moet maar eens proberen om gelijktijdig in een pan te roeren en het recept van dat gerecht te lezen. Of je stopt met lezen of met roeren, mij lukt het in ieder geval niet. Focus gebruiken om een taak af te krijgen is een fijne werkwijze, je houdt overzicht en het gaat vaak veel efficiënter. Plan momenten in je dag om emails en appjes te beantwoorden en laat je telefoon eens op stil zijn, werken zonder afleiding.
  1. Laat uren vrij in je agenda
   Blokkeer uren in je agenda. Gebruik deze uren om te sporten, te wandelen of iets anders wat geen werk is. Wanneer je dit in je hectische leven niet gaat inplannen dan vliegt de week voorbij zonder dat je erg in hebt.
  1. Ruim rommel op en ontspul.
   Een opgeruimde ruimte of bureau zorgt voor een opgeruimd gevoel in je hoofd en kan de stress verminderen. Door op te ruimen heb je minder last van prikkels. Ontspullen kan je ook vaak helpen, wat je niet gebruikt geef het een andere functie of een andere eigenaar, heerlijk om met minder spullen een opgeruimd leven in te gaan.
  2. Pak eens een 3 minuten adem meditatie
   Adem in en ik weet dat ik inadem, adem uit en ik weet dat ik uitadem en herhaal deze zinnen op het ritme van je ademhaling 3 minuten.

TIP in de week van de werkstress, kijk eens of een online anti-stress cursus iets voor je is. In je veilige omgeving thuis werken aan werkstress gerelateerde zaken en krijg praktische handvatten om te gebruiken in je dagelijkse leven.

Vorig artikelAcupunctuur bij stress
Volgend artikelCoaching op basis van ACT
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.