Bij een burn-out is verandering noodzakelijk

693

Veel mensen hebben moeite met verandering. Als je op een kruispunt staat in je leven kan het voelen als een sprong in het diepe. En toch is het het enige dat vast staat in je leven. Het is niet mogelijk om niet te veranderen. Je lichaam veranderd vanzelf en ook hoe je je voelt is niet altijd hetzelfde. Toch hebben we de neiging om vasthouden aan mensen of situaties terwijl dat niet meer aansluit.

Ondanks dat het op je werk en ook privé steeds drukker wordt, probeer je nog steeds alles in 24 uur te proppen. Je weet ergens wel dat je het roer om moet gooien. Maar je wilt niet stoppen met de dingen die je doet. Ook omdat het voelt alsof anderen dat ook van je verwachten. Als anderen een druk leven aankunnen, dan moet jij dat toch ook kunnen?

Je voelt altijd maar die druk. Hierdoor voel je je gejaagd en onrustig. De vermoeidheid neemt toe. Het slapen gaat steeds moeizamer. Het is steeds lastiger om je te concentreren en je vergeet steeds vaker wat. Je gaat steeds negatiever denken en je lontje wordt helaas steeds korter.

En toch blijkt het lastig om dit zelf te veranderen. De meeste mensen met stressklachten blijven daar te lang mee lopen. Ze wachten tot de klachten zo erg zijn dat ze echt niet meer anders kunnen voordat ze iets veranderen. En dat is jammer. Want hoe eerder je ingrijpt bij stressklachten hoe sneller je hersteld en je dus een burn-out vermijd.

Stel jezelf een doel en maak het aantrekkelijk voor jezelf. Probeer je voor te stellen hoe je leven eruit ziet met meer rust, en als je je weer fit voelt en je weer kunt genieten. Dat zal je motiveren om toch de veranderingen door te voeren die nodig zijn. Richt je aandacht vooral op wat je wilt en niet op de weg er naartoe. Vaak zie je veel te veel beren op de weg die je weerhouden om echt dat doel te bereiken waardoor je het als snel opgeeft. Maar je weet niet welke hulp er mogelijk op je pad komt waardoor het je toch lukt.

Als je eenmaal beseft dat je een verandering nodig hebt is dat een feestmoment. Want als je eenmaal weet welke richting je op wilt. Dan hoef je alleen nog maar kleine stappen in die richting te nemen. Er is dus geen reden om jezelf naar beneden te halen en te focussen of wat je in jouw ogen “fout” hebt gedaan. Als je daarop focust blijf je juist hangen in een negatieve situatie.

Een verandering zonder doel is hetzelfde als geblinddoekt in het diepe springen. Niet alleen doodeng, maar dat kan ook gevaarlijk zijn.  Maar stapje voor stapje een verandering doorvoeren die je lijdt naar een doel dat je heel graag wilt, onder deskundige begeleiding is natuurlijk een ander verhaal. Het is belangrijk dat je het verschil daartussen voelt.

De 4 stappen die nodig zijn voor een verandering

STAP 1:

Je doet wat je altijd deed en je merkt dat je ervan baalt dat je je niet goed voelt. En dat het je niet lukt om het anders te doen. Wat goed is om te weten is dat het feit dat jij je dat realiseert al een goede stap is bij het veranderen! Dat is namelijk bewustwording, je wordt je ervan bewust dat je iets doet, wat je anders wilt doen. Daarvoor was je onbewust en onbekwaam. Je was je er niet van bewust dat je het niet goed deed.

STAP 2:

Bij de volgende stap ben je bewust en onbekwaam. Dus je door te hebben dat wat je doet niet handig is. Maar het leukt je nog niet om het altijd anders te doen. Ik zal een voorbeeld geven. Stel je bent in gesprekken vaak zo enthousiast dat je vaak door anderen heen te praat. Als je je hier niet bewust van bent, ben je onbewust en onbekwaam. Zodra iemand tegen je zegt dat je dat doet, wordt je je daarvan bewust. Je weet dan dat je dat nog niet onder de knie hebt en dus niet bekwaam bent. En dus ben je bewust en onbekwaam.

STAP 3:

De volgende stap is dat je besluit dat je iets wilt veranderen. In het voorbeeld van daarnet besluit je dan dat je niet langer door anderen heen gaat praten. Je gaat dan in gesprekken heel goed opletten dat je dat niet doet. En je zal dus regelmatig op je tong bijten om te voorkomen dat je toch niet door iemand anders heen praat. Je bent dan bewust bekwaam. Het gaat wel goed maar je moet er nog wel bij nadenken.

STAP 4:
Als je dat langere tijd doet, wordt het een gewoonte en gaat het je steeds gemakkelijker. Je merkt dat het gewoon goed gaat en je er niet langer over na hoeft te denken. Het lijkt vanzelf te gaan! Dan weet je dat je bij de laatste bent aangekomen. Je bent onbewust en toch bekwaam! En dus is de verandering ingevoerd.

Dus je hoeft verandering niet tegen te houden. Je hoeft je slecht te richten op wat je wilt bereiken. Als je last hebt van stressklachten wil een verandering. Je wilt rust in je hoofd, meer energie en weer kunnen genieten. En ja, dan zal je iets anders moeten doen. En ja, verandering kan spannend zijn. Maar als je je richt op wat je wilt bereiken hoef alleen maar de stappen te nemen om daar te komen. Ook al voelt een verandering soms als een sprong in het diepe, realiseer je dat de nieuwe situatie veel fijner voor je kan zijn. Dat helpt je om de eerste stap te nemen. En weet je hoeft het niet alleen te doen. Ik help je graag de juiste stappen te zetten.

Ik geef vrijdag 26 april om 10:00 uur een gratis online masterclass. Je kunt je inschrijven op mijn website.

Vorig artikelCortisol bij stress: wat is de functie van dit stresshormoon?
Volgend artikelCortisol: het anti-stresshormoon
Nanda Noorlander
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.