Het einde van het jaar komt er weer aan en de loterijen bereiden zich voor op de belangrijkste maand van het jaar. De oudejaarstrekking geeft mensen kans op een hoofdprijs van 30 miljoen!
Elke maand controleren honderdduizenden Nederlanders of ze in één klap rijk zijn geworden. De gedachten aan het rijden in je droomauto, het wonen in een grote villa en het boeken van een wereldreis brengen menig hoofd op hol.
Inmiddels heeft onderzoek allang uitgewezen dat je hier helemaal niet gelukkig van zal worden. Er zijn eigenlijk twee opties. Optie 1 is dat je gewoon wat extra dingen doet. Je koopt nieuwe meubels, een groter huis, je gaat extra op vakantie en na een jaar is je geluksniveau weer op hetzelfde niveau als voordat je de loterij won. Ter vergelijking: onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die door een ongeluk in een rolstoel belanden, vaak ook na een jaar op hun oude geluksniveau zijn teruggekeerd. Blijkbaar is ons brein zeer flexibel en past het zich zeer snel aan een nieuwe situatie aan.
Optie 2 is veel minder prettig. Je kan niet goed omgaan met de nieuwe rijkdom. Er ontstaan scheve gezichten bij vrienden en familie. Je verveelt je doordat je je baan hebt opgezegd en bovendien ben je in een echtscheiding terechtgekomen. Het zijn veelvoorkomende, tragische gevolgen van het winnen van een loterij.
Persoonlijk ben ik om deze redenen dan ook tegen loterijen en zal ik zelf nooit een lot kopen. Onlangs kreeg ik na het voltooien van een wielertourtocht (wat mij overigens wel gelukkig maakt) een gratis lot in handen. Je zou verwachten dat ik als loterijhater dit lot gelijk bij het oud papier zou gooien. Ondanks dat deze gedachte bij me is opgekomen, zit het lot toch nog opgevouwen in mijn portemonnee. Het idee dat ik door dit lot nu kans maak op een grote som geld en de bijbehorende eeuwige vrijheid, maakt toch dat de trekkingsdatum ergens in mijn hoofd blijft hangen.
Deze paradox heeft waarschijnlijk als oorzaak dat iedereen instinctief steeds meer wil, maar de wetenschap dat je er niet beter van wordt vormt de andere meer rationele gedachten. De gedachten aan het grote geld en de mogelijkheden die dit biedt, geven mensen echter wel degelijk een kick. En dit dagdromen kan het geluksgevoel zelfs opstuwen.
Gezien deze paradox is het wellicht nu nog steeds niet duidelijk of loterijen mensen nu gelukkig maken of niet. De gedachten aan het winnen van een loterij maken blijkbaar wel degelijk positieve gevoelens los bij mensen. Zijn loterijen dan toch iets goeds waar we ons wel degelijk gelukkig van voelen? Jazeker…. als je maar niet wint….