Zo kun je optimaal genieten van je vakantie

1225

Hoe kun je zonder extra stress optimaal genieten van je vakantie? Sinds de tweede helft van de 20e eeuw gaan mensen op vakantie om zich te ontspannen of om andere dingen te ervaren. Het woord vakantie is afgeleid van vacatio dat staat voor vrij zijn van verplichtingen. Echter voordat je vrij kunt zijn van deze verplichtingen komen er in de laatste weken voor de vakantie juist veel extra taken bij, wat juist tot extra stress kan leiden.

Het voorbereiden van een vakantie neemt nu eenmaal tijd in beslag. Je moet beslissen wat je meeneemt, je koffer inpakken, eventuele inentingen regelen, verzekering, de laatste boodschappen. Je regelt dat er iemand voor je huis en eventuele huisdieren zorgt, etc. Kortom een hele lijst met extra taken die je naast je gewone dagelijkse taken moet uitvoeren.

Je gaat al oververmoeid op vakantie. En eenmaal oververmoeid, is het lastiger om goed om te gaan met tegenslagen als vertraging, file, slecht weer of een tegenvallende accommodatie. Je raakt sneller geïrriteerd en reageert daardoor snel kortaf of chagrijnig. Zo ontstaat er gemakkelijk ruzie met je reisgenoten. Dit alles leidt tot vakantiestress.

Neem jij voldoende tijd tussen je laatste werkdag en de dag van vertrek? De meeste mensen niet. Misschien wil je wel zo efficiënt mogelijk gebruik maken van jouw vakantiedagen en vertrek je al op je laatste werkdag. Je bent dan al moe van een periode lang werken, en in de laatste weken voor je vakantie heb je ook de voorbereidingen voor de vakantie er nog even extra bij gedaan. Geen ideale start van je vakantie.

Ga uitgerust op vakantie. Je komt van een koude kermis thuis als je denkt dat je eenmaal op je vakantiebestemming wel zult beginnen met uitrusten. Want tegen die tijd is de spanning zo opgelopen dat je pas aan het einde van je vakantie tot rust bent gekomen. Terwijl als je zorgt dat je uitgerust op vakantie gaat, je vanaf het begin kunt genieten van je vakantie en echt extra tot rust komt.

Wees bedacht op files en extra lange rijen voor de incheckbalies op de eerste vakantiedag van de vakantieperiode. Als je niet direct na je laatste werkdag op reis gaat heb je ook het voordeel dat je de drukste files en de langste wachtrijen omzeilt. Dit toont meteen aan dat veel mensen wel degelijk direct op reis gaan zodra ze vrij zijn.

13 tips voor een optimaal ontspannen vakantie:

 1. Zorg dat je je werk zo inricht dat je de laatste dagen op je gemak kan afronden;
 2. Begin op tijd met de voorbereidingen voor de vakantie, zodat niet alles op het laatste moment geregeld hoeft te worden;
 3. Zorg dat je uitgerust bent voordat je op reis gaat. Neem desnoods het eerste weekend om goed uit te slapen en alles af te ronden;
 4. Informeer jezelf goed over je vakantiebestemming, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan;
 5. Als je reizen als stressvol ervaart, probeer dan jouw stress niet af te reageren op je reisgenoten;
 6. Stem vooraf met je reisgenoten af wat ieders vakantiewensen zijn. Dat voorkomt misverstanden, teleurstellingen en stress. Vooral als de één de hele vakantie languit op het strand wil liggen en de ander alle bezienswaardigheden wil zien;
 7. Gun elkaar ook tijd om die dingen te doen die de ander belangrijk vind, ook als dat betekend dat de ander even tijd alleen wil doorbrengen. Helemaal als je niet exact dezelfde dingen leuk vind om te doen op vakantie. Misschien vindt jij het heerlijk om uitgebreid boodschappen te doen en leest je reisgenoot graag een boek. Dit is natuurlijk prima te combineren!;
 8. Geef je jezelf de tijd om te wennen aan een ander klimaat of tijdverschil; beklim dus niet direct de hoogste berg;
 9. Laat je e-mail voor wat het is, bedwing je drang om deze te bekijken.
 10. Probeer de humor te zien van dingen en til niet te zwaar aan situaties die je je anders had voorgesteld;
 11. Neem een voorbeeld aan de lokale gewoonten. Houden zij op het warmst van de dag een siësta, een goed excuus om dat ook te doen!;
 12. Laat het idee los dat je ‘nuttig’ bezig zou moeten zijn;
 13. Leef in het nu, geniet van waar je bent. Maak je niet druk over bezigheden die je wilt doen als je weer thuis bent.

Dus als je optimaal wilt genieten van je vakantie zorg je dat je ontspannen op vakantie gaat. Zo voorkom je vakantiestress. Zo kun je goed om gaan met veranderende omstandigheden, is er een fijne sfeer, kun je files en wachtrijen vermijden, heeft iedereen het naar zijn zin en kom je opgeladen en fris weer terug van vakantie.

Vorig artikelTrillend en kokhalzend kwam ik aan op mijn werk
Volgend artikelHSP/HSS en stress
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.