Een goede nachtrust, lekker slapen, het lijkt zo simpel, maar uit de berichten in de media van de laatste weken blijkt het tegenovergestelde waar. Oeps, dat is dus echt een probleem. 1 op de 6 werknemers (in Nederland) slaapt ’s nachts onvoldoende, waardoor ze overdag moeite hebben om goed te functioneren. Als je dat even op je in laat werken, dan word je daar niet blij van.
Hoe zit dat nou precies? Wat is er aan de hand? Slaap je slechter wanneer je stress ervaart of is het net andersom en krijg je stress omdat je slecht slaapt. Een beetje het kip of ei verhaal.
Inhoudsopgave
Kip én ei
In dit geval is beide waar. Van (langdurig) slecht slapen ga je minder goed functioneren, alles kost je meer moeite, je hebt een korter lontje, je geheugen gaat minder goed functioneren, complexe problemen oplossen wordt echt moeilijk, zaken die je anders een makkie vond kosten je steeds meer moeite. Je concentreren wordt een enorme uitdaging en daardoor ga je juist dingen doen die het alleen maar erger maken. Je pakt vaker je smartphone om even te switchen en voor je gevoel weer nieuwe energie op te doen, je gaat ongemerkt meer zoet eten, omdat je dat voor korte tijd even een “high”, een boost geeft.
Wellicht behoor je ook tot de types die meer koffie gaat drinken, om op die manier nog enigszins de schade te beperken. Je denkt dat je de schade beperkt, maar je maakt het eigenlijk alleen maar erger. En zo ontwikkel je nog veel meer onbewuste gewoontes om jezelf maar op de been te houden. Daarnaast word je ook een stuk minder gezellig en aangenaam voor je omgeving, dus je familie, je collega’s en je klanten. Want als je vermoeid bent vind je al snel dat iedereen zeurt, lastig is en jouw niet begrijpt. Op emotioneel gebied doet het ook veel met een mens. En wat denk je dat die slapeloosheid met je doet in het verkeer?
Je begrijpt natuurlijk wel, dat als je leven er zo uit ziet als hierboven omschreven, dan krijg je vanzelf stress. Daar hoef je niets extra’s voor te doen. Naast de klachten die ontstaan door te weinig slapen, ontstaan er ook allerlei stressklachten, waardoor je qua gezondheid en welbevinden nog verder achteruit holt. Maar het is ook een feit dat als je veel stress ervaart in je leven, veel zorgen hebt, dat je daardoor slechter slaapt, met alle gevolgen zoals hierboven genoemd.
Geen fijne berichten dus. Duidelijk dat er iets moet gebeuren. Dus begin eens bij het begin. Wat is bij jou de oorzaak van je slaapgebrek of slaapprobleem. Slaap je slecht door zorgen, door stress of door slechte gewoontes?
Wat zijn jouw slechte gewoontes?
Een goede eerste stap naar beter slapen is je eigen gewoontes eens onder de loep te nemen. Dus na 9 uur ’s avonds niet meer met je smartphone, iPad of laptop aan de slag. Dat werk is er morgen ook nog wel en het nieuws of dat spelletje kan ook wel wachten. Het blauwe licht uit deze apparaten zorgt dat je wakker blijft, bovendien zijn deze apparaten niet goed voor je houding. Zorg dat je in de loop van de dag voldoende buitenlucht en beweging krijgt. Een lunchwandeling, een rondje fietsen ’s avonds na het werk, het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn om in beweging te komen. Zorg ervoor dat je kort voor het slapen niet intensief gaat sporten, want je lijf heeft tijd nodig om weer af te koelen en tot rust te komen.
En een borreltje voor het slapen gaan lijkt een goede keuze, maar alcohol zorgt er juist voor dat je minder diep slaapt. Ook je voeding heeft invloed op je slaap, maar dat is ook heel persoonlijk. Waar de ene mens van wakker ligt, slaap je ander als een roos op. Zoek het in ieder geval eens voor jezelf uit.
Lig je wakker van de zorgen, van de stress, te hoge werkdruk? Dan is het zaak om daar naar te kijken en actie te ondernemen. Je bent te veel waard om wakker te liggen en je gezondheid negatief te beïnvloeden.
Dan nog een klein dingetje. Het kan ook zijn dat je gewoon te weinig slaapt? Vind je dat je zoveel te doen hebt, dat je eigenlijk geen tijd hebt om te slapen? In dat geval is het probleem snel opgelost. Gun jezelf meer tijd om te slapen en je zult zien dat het al snel beter met je gaat.
Hoe nodig is slaap?
Tot slot nog dit. We hebben slaap nodig om te herstellen van de dag. Van alle indrukken en activiteiten die we overdag doen. Gemiddeld heeft een mens 6 uur slaap nodig om de dag weer goed aan te kunnen. We slapen allemaal wel eens een nacht slecht. Met het warme weer van de afgelopen dagen gold dit voor veel mensen. Eens een keer slechter slapen is niet erg, dat kunt je wel opvangen, maar als je regelmatig slecht slaapt is het echt belangrijk om dat aan te pakken. Een uitgerust mens voelt zich gelukkiger, is fitter en functioneert goed. En dat is toch wat jij ook wilt?
Hoe kan ik beter slapen?
Allemaal leuk en aardig maar uiteindelijk wil je handvatten om beter te slapen en uitgeruste wakker te worden, toch? Ik zelf gebruik vaak een Yoga Nidra om uitgerust te slapen. Veel mensen zeggen mij dat ze beter slapen en uitgerust zijn na een Yoga Nidra en dat is ook echt mijn ervaring. Ervaar zelf dat je beter slaapt met Yoga Nidra.